archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Idän taju: Tuhannen miljardin dollarin markkina! – Vihreää teknologiaa tarvitaan nyt Aasiassa

Kirjoittaja

Teppo Turkki

Julkaistu

Kiinassa oli helmikuussa ehkä maan lähihistorian pahimmat ilmansaasteet. Sairaaloiden päivystysasemilla hengitys- ja astmapotilaiden määrä nousi kolmanneksella. Pekingin peittänyt ruskeanharmaa savusumu ylitti viralliset mittausasteikot ja oli 50-kertaisesti pahempi kuin ilma Helsingissä. Viereisen Hebein maakunnassa sijaitsevat terästehtaat pyörivät täysillä ja puskivat saasteet suodattamatta suoraan ilmaan.

”Kyseessä on luonnon lähettämä punainen varoitusvalo tehottomuutta ja sokeaa kehitystä kohtaan”, reagoi Kiinan pääministeri Li Keqiang kansankongressin istuntokauden avajaisissa keskiviikkona 6. maaliskuuta.

Kiinan on nyt pakko tehdä paljon. Ilman, vesien ja maaperän laaja saastuneisuus uhkaa Kiinan tulevaisuutta. Kiina on nyt maailman suurin kivihiilen käyttäjä: se kuluttaa noin puolet maailman hiilestä. Lähes kaksi kolmasosaa maailman energiaperäisten hiilidioksidipäästöjen kasvusta syntyy Kiinassa poltettavasta hiilestä. Suurin hiilenkäyttäjä on raskas teollisuus, jolle kivihiili on niin energialähde kuin raaka-aine. Puolet Kiinan hiilestä poltetaan sähköä tuottavissa voimaloissa.

Kiinan ympäristöministeriö Zhou Shengxian syyttää ilmansaasteista paikallishallintoja, jotka eivät noudata Kiinan tiukkoja ympäristönormeja. Vanhojen, saastuttavien tehtaiden annetaan toimia ilman suodattavia ja puhdistavia teknologioita. Ympäristöstä vastaavat paikallisvirkamiehet eivät välitä.

Hapan, pienhiukkasten täyttämä savusumu on merkittävä terveysriski. Kaupunkien nopeasti vaurastuva uusi keskiluokka ei halua nähdä lastensa kroonista sairastumista keuhkotauteihin ja myöhemmin ehkä syöpiin. Saastunut ympäristö on Kiinassa myös politisoitumassa, ja yleinen, avoin kriittisyys Kiinan hallitusta kohtaan kasvaa. Hallitus julistikin samassa 6. maaliskuuta järjestetyssä kansankongressin kokouksessa ”sodan saastumista vastaan”.

Kiinan johdon ja hallituksen julistama sota saastumista vastaan tarkoittaa käytännössä merkittävien cleantech-markkinoiden nopeaa avautumista ja vauhdittumista Kiinassa – ja Aasiassa laajemminkin. Niin yksityiset kiinalaiset kuin yritykset ja viranomaiset tarvitsevat nopeasti halpaa, puhdasta energiaa sekä elinkelpoisen ympäristön.

Kiina liittyi tämän vuoden tammikuussa hankkeeseen, jolla pyritään poistamaan kaupan esteitä ja luomaan globaali sopimus vihreiden tuotteiden, teknologioiden ja palvelujen vapauttamiseksi. Aiemmin hanketta ovat olleet ajamassa muun muassa Yhdysvallat ja EU.

”Kiinalaiset perheet haluavat vihreitä ratkaisuja, kirkkaan sinisen taivaan ja puhdasta ilmaa lapsilleen”, raportoi helmikuussa Tanskan ulkomaankauppaministeri Mogens Jensen hongkongilaiselle South China Morning Postille palattuaan Kiinasta.

Neljätoista maailman keskeistä kauppamahtia sopivat tammikuussa Davosissa, että he pyrkivät saamaan nopeasti aikaan Aasian ja Tyynenmeren alueen maiden esittämään sopimukseen, jolla leikataan cleantech-tuotteiden tulleja viisi prosenttia vuoden 2015 loppuun mennessä.

Tanskalaisten arvioiden mukaan kyseessä on vuosittain biljoonan dollarin, eli tuhannen miljardin dollarin, globaali markkina.

Mistä on kyse?