Elinvoima-foorumi matkustaa huomenna 14.1. Lontooseen neljän päivän ekskursiolle. Tarkoituksena on kuulla, nähdä ja kokea miltä suomalaisen demokratian kysymykset näyttävät kauempaa katsottuna ja monella tapaa toisenlaisen maan näkökulmasta. Neljän päivän aikana ryhmä tapaa eri kokoonpanoissa yli kolmekymmentä erilaista tahoa tai toimijaa jotka tekevät töitä demokratian parissa.
Miksi sitten Iso-Britannia ja uusi demokratia? Saarivaltiolla on toki pitkät perinteet demokratian kehityksessä ja eurooppalaisen poliittisen julkisuuden ja kulttuurin syntymisessä. Toisaalta maalta puuttuu perustuslaki, keskushallinto on hyvin vahva huolimatta itsehallintoalueista ja kaksikamarinen parlamentti jossa ylähuonetta hallitsevat sinne nimetyt aateliston ja papiston edustajat on eurooppalaisessa mittakaavassa melkoinen kummajainen. Monet kuvaavat brittiläistä järjestelmää sekavaksi erikoisuudeksi jota vahtii häijyäkin häijympi keltainen lehdistö.
Elinvoima-foorumin ekskursion kohdalla uteliaisuus Iso-Britanniaa kohtaan juontuukin ennen kaikkea siitä, että maassa tuntuu olevan merkittävä sosiaalisten innovaatioiden, osallistumisen, kansalaisaktiivisuuden ja avoimen tiedon käytön edistämisen meininki.
Lontooseen ekskursiota demokratia-aiheesta järjestäessä ongelmana on se että mielenkiintoista nähtävää ja kuultavaa on loputtomasti! Think tankeja, kansalaisliikkeitä, tutkimuslaitoksia, järjestöjä ja start-upeja joilla on yhteiskunnallinen tehtävä on loputtomasti. Elinvoima-foorumin ekskursiolla demokratian kehittämiseen Britanniassa tutustutaan neljästä näkökulmasta; osallistumisen ja osattomuuden, hallinnon kehittämisen, verkon ja teknologian sekä globaalin demokratian kysymyksistä.
Uudesta ajattelusta ja ja ennen kaikkea tekemisestä näillä alueilla meille kertovat muun muassa Young Foundation, Nesta, Insitute for Government, Wayward Plants, Involve.uk, Time Banking, New Economics Foundation, Localis, Democratic Society, Federal Union, FutureGov, Open Knwowledge Foundation, Creative Commons, Open Rights Group, Occupy, E3G, Building Global Democracy, Euclid Network ja useat ihmiset jotka tekevät päivittäin työtä edistääkseen uusia tapoja osallistua, luovat tasa-arvoa ja mahdollisuuksia ympärilleen omissa yhteisöissään tai soveltavat rohkeasti uutta teknologiaa jotta voisimme paremmin vaikuttaa itseämme koskeviin päätöksiin.
Uskon että edessä on mielenkiintoinen viikko ja että näiltä sivuilta voi päivittäin lukea siitä, mitä olemme kuulleet, kokeneet ja oppineet. Toivon myös että siitä olisi hyötyä muillekin jotka ehkä pähkäilevät samankaltaisten asioiden ja projektien parissa.