archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Katse palloon

Tänään on meidän suomalaisten ylikulutuspäivä ja tunnelma on vähän kuin vaa’alla joulun jälkeen: kyllähän sen itsekin näkee, että jotakin pitäisi tehdä. Oikeastaan tarvittaisiin ihan kunnon elämäntaparemontti.

Kirjoittajat

Sari Laine

Johtava asiantuntija, Ratkaisut

Lari Rajantie

Oona Tiainen

Julkaistu

Etukäteen voi arveluttaa, miten elämäntaparemontissa käy: aina löytyy hyviä tekosyitä olla tekemättä mitään, kaikki tuntuu aluksi vaikealta ja vanhat mielikuvat voivat saada koko ajatuksen muutoksesta tuntumaan vastenmieliseltä. Mutta kun löytää oman jutun, oikean porukan ja sopivaa apua, pinttyneidenkin vanhojen tapojen uudistaminen voi ollla kivaa ja viedä mennessään.

Kestävän elämäntavan aloittaminen ja siinä kehittyminen on vähän kuin liikuntaharrastus. Alku voi tuntua hankalalta, mutta moni onnistuu – ja innostuu siitä.

Tärkeää on löytää se itselle sopiva juttu. Me ihmiset olemme erilaisia, emmekä sovi samaan muottiin. Me pidämme ja innostumme erilaisista asioista – kaikille ei sovi sama urheilulaji eivätkä samat elämäntavat. Yksi innostuu joukkuepeleistä, toinen luonnon rauhasta ja kolmas tykkää nostaa rautaa salilla. Jotakuta kiehtoo vauhdin hurma ja vaaran tunne, toiselle on tärkeää seurata edistymistä tarkoilla mittareilla. Urheilulajien laajasta kirjosta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

Samalla tavalla kestävää elämäntapaa voi aloitella niistä asioista, jotka tuntuvat itselle luontevimmalta: jollekulle sopii kasvisruoka, toiselle pyöräily ja joku voi kiinnostua vaikka älykodista ja energiatekniikasta. Itselle sopivia juttuja voi etsiä vaikka tekemällä elämäntapatestin. Jos haluaa paneutua asiaan vielä tarkemmin, voi etsiä oman motivaatioprofiilinsa ja miettiä mitä siitä voisi oppia.

Alkuun pääseminen ei välttämättä tunnu helpolta, mutta ei kannata lannistua. Tärkeintä on, että tekeminen on kivaa ja tuottaa iloa ja onnistumisia. Aloittavan korkeushyppääjän ei kannata panna rimaa heti liian korkealle, vaan edetä sopivaan tahtiin. Ja on hienoa, jos ympärillä on hyvä porukka, joka tukee, kannustaa ja kirittää ja jonka kanssa voi kokeilla asioita yhdessä. Tavoitteen kertominen muille voi auttaa pitämään siitä kiinni, sillä se lisää motivaatiota ja auttaa sitoutumaan.

Mutta itseään ei myöskään tarvitse päästää liian helpolla. Jos yksi laji ei tunnukaan omalta, ei kannata luovuttaa. Vaihtoehtoja riittää. Tavoitteet, onnistumiset, itsensä ylittäminen ja edistyminen palkitsevat ja saavat yrittämään lisää.  Ja ruokahalu kasvaa syödessä: kun on oppinut yhden lajin, voi kehittyä siinä todelliseksi mestariksi tai kokeilla seuraavaa.

Kestävissä elämäntavoissa ei järjestetä olympialaisia. Jos järjestettäisiin, meillä suomalaisilla ei ehkä olisi heti asiaa mitalisijoille: ekologisen jalanjäljen perusteella olemme nyt noin sijalla 180 (eri maiden ekologisia jalanjälkiä voi vertailla täällä). Mutta kuka tietää, ehkä meillä olisi kärsivällisellä harjoittelulla mahdollisuudet palkintosijoille, jos vain pidämme tavoitteet selkeinä ja katseen pallossa. Mitaleja tärkeämpää on kuitenkin se, että teemme oikeita asioita ja koemme ilon ja onnistumisen hetkiä matkan varrella. Ja tietysti se, että Ruotsi pysyy takana.

  • Mikä ihme on ylikulutuspäivä, ja mistä siinä on kyse? Lue lisää Helsingin yliopiston tutkijatohtorin Senja Laakson artikkelista.

 

Mistä on kyse?