archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kestävän rakentamisen gurut korostivat suunnittelijoiden yhteistyötä

Kirjoittaja

Jukka Noponen

Julkaistu

Sitra ja Aalto-yliopisto toivat tänä keväänä Suomeen kuusi merkittävää kestävän rakentamisen edelläkävijää. Joukossa oli niin passiivirakentamisen, aurinkoenergian hyödyntämisen kuin kokonaisvaltaisen kestävyysajattelun pioneeriarkkitehteja. Nimilista on aika vakuuttava: aurinkoenergiaspesialisti Manfred Hegger TU Darmstadtista Saksasta, passiivirakentamisen pioneeri ja puun puolesta puhuja Walter Unterrainer Umeå Universitysta Ruotsista, passiivisen aurinkoenergian hyödyntämiseen erikoistunut Robert Hastings Donau University of Kremsistä Itävallasta, 20 kertaa palkittu kestävien toimistorakennusten suunnittelija Mario Cucinella Bolognasta Italiasta sekä 2000 Watt Societyn puolestapuhuja Roland Stulz Novatlantisista Sveitsistä. Näiden kanssa järjestettiin sekä kohdennettuja illalliskeskusteluja että avoimia luentoja osana kestävän arkkitehtuurin luentosarjaa.

Vierailijoiksi kutsumamme kansainväliset suunnittelijat välittivät meille tuoretta tietoa siitä, mitä eri puolilla Eurooppaa tehdään. Keskeistä oli myös tuoda käytännön suunnittelunäkemystä uusille opiskelijoille. Näin kasvatetaan uusia huippuosaajia alalle.

Energiatehokkuus uusissa rakennuksissa on parantumassa huimaa vauhtia. Keihäänkärkihankkeista ollaan siirtymässä massamarkkinoille. Mielenkiintoista oli myös, että maamerkeiksi katsottavissa kohteissa ei välttämättä tarvita paljoa erilaisuutta, jotta ne toisivat esiin hyviä olemassa olevia käytäntöjä. Ne eivät välttämättä myöskään ole yhtään kalliimpia kuin vastaavat massaratkaisut, mutta käyttäjän, sijoittajan ja rakennuttajan kannalta ehdottoman paljon kiinnostavampia.

Suunnittelun kannalta tärkeä havainto on, että näidenkin maamerkkikohteiden huomioarvo on sisällössä ja toiminnallisuudessa, ei pelkässä arkkitehtuurissa. Kestävyys on myös arjen ja toiminnallisuuden kunnioittamista. Nyt peräänkuulutetaankin tarvetta integroidulle suunnittelulle. Tarvitaan tiivistä yhteistyötä eri ammattikuntien välillä. Kestävyyden arkkitehdeillä oli vahvat insinöörikumppanit ja omaa insinööriajattelua.

Professori Hastingsin esitys kuvasi todella mielenkiintoisen kaaren aurinkoenergian hyödyntämisen kehityksestä, ja vaikutti tosiaan siltä, että vieraamme on ollut tapahtumien keskipisteessä useammalla vuosikymmenellä. Oli mielenkiintoista kuulla, miten Jimmy Carter tultuaan valituksi presidentiksi asennutti Valkoisen talon katolle aurinkopaneelit ja käynnisti merkittävät aurinkoenergiaohjelmat. Vastaavasti Ronald Reagan ensi töikseen poistatti paneelit Valkoisesta talosta ja lakkautti ohjelmat. Tämän seurauksenahan Hastingskin päätyi sitten Eurooppaan ja Sveitsiin. Ja Eurooppa hyötyi.

Vihreän rakentamisen arkkitehdit toivat esiin myös ihmisten odotuksen elämänmuutoksesta. Sosiaalinen kestävyys, yhteisöllisyys ja halukkuus ”jakamiseen” sekä turvallisuuden hakeminen ovat kasvavia suuntia. Kestävyyden ymmärtäminen on laajentumassa. Energiatehokkuuden rinnalle on noussut hiiliajattelu materiaaleista kestävien elämäntapojen mahdollistamiseen.

Yksi mieleen jäänyt keskustelu käytiin professori Unterrainerin ja prof. Heggerin kanssa yhdyskuntarakenteen hajautumisesta. Kumpikin heistä kummasteli suomalaisten kaupunkiseutujen kehitystä.

Löydät osan luentoaineistoista osoitteesta: https://noppa.tkk.fi/noppa/kurssi/a-9.3600/luennot (klikkaa ”topic” niin luennon liitetiedoston kuvake avautuu)

 

Tämä teksti on siirretty 22.6.2011 osoitteesta blogi.www.sitra.fi. Aikaisemmat kommentit:

# re: Kestävän rakentamisen gurut korostivat suunnittelijoiden yhteistyötä
3. toukokuuta 2011 21:35 by Petri Heino *2

ja suunnittelijoiden yhteistyön on alettava erittäin aikaisessa vaiheessa hanketta. Arkkitehti Kimmo Kuismanen kertoi työmetodistaan, jossa suunnittelijat kokoontuvat workshoppeihin, joissa on pakko tehdä varsinaista suunnittelua ja kohdata käytännön ongelmia — siten ollen ratkaista ne siinä yhteistyössä muiden suunnittelijoiden kanssa.

____________________________

# Integrated Design Process
6. toukokuuta 2011 8:54 by Markku Elg *2

Hienoa! Yritysmailmassa korostettiin 1980- luvulla ”Team Workia”,

esim. mainostoimistoissa tehtiin näin, Copyt, AD:t ja kaikki, jotka kuuluivat johonkin hankkeeseen toimivat kiinteässä yhteistyössä aina hankkeen loppuun saakka. Rakentamiseen ja ennnen kaikkea kestävään rakentamiseen liittyen tälläinen ns. Integrated Design Process, yhdistettyä suunnittelu prosessia, jossa pöydän ympärillä istuu kaikki rakennuksen suunnittelusta ja maankäytöstä vastaavat. Tästä löytyy käyttökelpoinen video Rocky Mountain Institute sivuilta. www.rmi.org