Lutakon klubitila taipui resurssiviisaassa kokeilussa niin joogaajien, seniorijumppaajien, kokoustajien kuin ainejärjestöjenkin käyttöön.
Varhain lauantaiaamuna Tanssisali Lutakon toisen kerroksen klubitilasta kuuluu poikkeuksellisesti toiminnan ääniä: musiikin rytmittäessä PranaFlow-joogaa parikymmentä osallistujaa keskittyy joogaohjaajan ohjeisiin. Edellisenä iltana yömyöhään livemusiikkia tarjonnut klubitila taipuu mainiosti myös rauhallisempaan, urheilulliseen ja Tanssisalin aikatauluista poikkeavaan aamutoimintaan.
Jyväskylän elävän musiikin yhdistys, Jelmu, antoi kuudelletoista eri toimijalle Tanssisali Lutakon tiloja kokeiltavaksi neljän viikon Klubitila kaikille -kokeilun aikana. Tarkoituksena oli antaa halukkaille mahdollisuus kokeilla Tanssisalin tiloja omaan toimintaansa ilmaiseksi. Tervetulleita olivat kaikenlaiset yhteisöt niin yhdistyksistä kuin yrityksistäkin kokoon tai toiminnan laajuuteen katsomatta. Vaatimuksena oli, että tapahtuman sisällöstä ja tuotannosta vastasi tilakokeilija, ja Jelmu tarjosi omat resurssinsa toiminnan mahdollistamiseksi. Näitä resursseja olivat itse tilat, klubitila, kahvio, takahuone- ja saunatilat, niissä oleva ääni- ja valotekniikka ja henkilökunta. Kokeilun aikana Tanssisalin oma keikkatoiminta jatkui normaalisti neljäntoista keikkaillan kuukausivauhtia.
Joogasta seniorijumppaan
Kuudentoista toteutuneen tapahtuman joukossa oli monenlaista: seniorijumppaa, joogaa, kokouksia, ainejärjestöjen saunailtoja, kehitysvammaisten kaveritoimintaa, Nuorisofoorumi ja erityyppisiä illanviettoja. Yhteydenottoja tuli yli kolmeltakymmeneltä eri yhteisöltä. Neljän kokeiluviikon aikana toteutettiin 16 eri tapahtumaa. Kokeilujen tapahtumiin osallistui yhteensä yli 700 kävijää osallistujien määrän vaihdellessa tapahtumasta riippuen viiden ja neljänsadan ihmisen välillä. Monelle kävijälle ja kokeilijalle Tanssisali Lutakko ei ollut ennestään tuttu paikka.
Kokeilu tehosti merkittävästi Tanssisalin tilojen käyttöä. Uusiin käyttäjiin ja yhteisöihin verkostoituminen oli kokeilun yksi tärkeimmistä hyödyistä. Kokeilu mahdollisti tilojen entistä monipuolisemman käytön, ja samalla saatiin käyttäjiä ajankohtiin, jolloin tila olisi ollut tyhjillään. Kokeilujen ansiosta tila oli yli sata tuntia enemmän käytössä neljän viikon aikana. Tilankäytön tehostaminen oli ehdottomasti ekoteko! Kun tilat ovat joka tapauksessa lämpiminä koko ajan, ei niiden lisäkäyttö aiheuttanut merkittäviä lisäympäristövaikutuksia. Samalla voitiin säästää muiden, korvaavien tilojen lämmityksessä ja muissa kustannuksissa.
Toimintaa rouheissa rokkitiloissa
Kokeilun aikana työntekijöiden viikkorytmi muuttui totutusta. Rutiinien muuttaminen ja vahtimestaritoiminta vaati henkilökunnan resurssien jakamista uudella tavalla. Uusien toimintamallien opettelu ravisteli sopivasti arkea ja opetti katsomaan tiloja ulkopuolisen vuokraajan silmin. Kokeilusta jäi työntekijöille positiivinen mieli, sillä uusien kokeilijoiden into tarttui. Välillä jännitti kuinka eri käyttäjät suhtautuisivat rouheisiin rokkitiloihin, mutta onneksi innostavaa palautetta tuli paljon.
Kokeilu on helposti siirrettävissä kevyen kulurakenteensa takia. Klubitila kaikille! -tapahtumasivustoa jaettiin sähköpostitse ja sosiaalisessa mediassa. Tilavarauksien apuna oli ilmainen Google-kalenteri, jossa jaettiin tilojen vapaat ja varatut ajat. Tilavarauksien yksityiskohdista sovittiin kokeilijoiden kanssa tarkemmin sähköpostitse tai puhelimitse. Keski-Suomen yhteisöjen tuki ry:n verkostoitumisavun ja Tanssisali Lutakon omien kontaktien avulla tilakokeilijoita löytyi runsaasti. Tarkoituksena oli myös mainostaa kokeilua lehdistössä, mutta kaksi viikkoa ennen kokeilun alkua tilavarauksia ja yhteydenottoja oli jo niin paljon, ettei se ollut tarpeellista.
Kokeilun perusteella suosittelemme kaikkia tiloja hallinnoivia yhteisöjä verkostoitumaan ja kehittämään omien tilojensa resurssiviisasta tilankäyttöä. Tiloja eri yhteisöille löytyy varmasti, jos niin tiloja tarjoavat ja tiloja kaipaavat ovat kaikki valmiita yhteistyöhön. Tämä vaatii kaikkia muuttamaan hieman omia toimintatapojaan, rikkomaan ennakkoluuloja – ja ennen kaikkea halua avata ovi uusille tulijoille ja kokemuksille!
Kokeilun tuloksena syntyi tilanvuokraustoiminnan opas: Case Klubitila kaikille! – Tanssisali Lutakon resurssiviisas käyttö
Teksti: Jeni Korpinen
Klubitila kaikille! -kokeilun toteutti Jelmu ry ja sitä koordinoivat Jenna Lahtinen ja Jeni Korpinen.