archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Kutsuhuuto kokeiluun: Onko tulevaisuuden sote-keskus sinun käsialaasi?

Soten uudistuminen ei koske vain Suomea, vaan se on osa laajoja globaaleja ilmiöitä.

Julkaistu

Monille soten parissa tiivisti töitä tekevälle valinnanvapauskokeilut ovat jo tuttu juttu. Mutta on paljon hyvinvoinnin, sosiaali- sekä terveysasioiden parissa töitä suoraan tai välillisesti tekeviä, jotka eivät näistä kokeiluista ole vielä kuulleetkaan. Miksi sinunkin kannattaisi kiinnostua tästä oivasta mahdollisuudesta?

Sote-uudistus on tulossa ja se tapahtuu riippumatta Suomen kansallisista suunnitelmista tai hallinnollisista rakenteista. Uudistus tapahtuu nimittäin digitalisaation muodossa ja sen tarjoamat mahdollisuudet muun muassa resurssien tehokkaampaan hallinnointiin ja kanavointiin sekä asiakaskokemuksen kehittämiseen mullistavat toimialan käytäntöjä, mukaan lukien nykyisiä työrooleja ja valta-asetelmia.

Kaikkien aikojen uudistumishaaste: kuinka reagoida ketterästi asiakkaiden toiveisiin?

Käytännössä mullistus näkyy jo. Esimerkiksi Diacorin tietohallintojohtajan Tuomas Teurin tuore blogi kertoo, että 75 % vastaanotoista voitaisiin hoitaa sähköisissä kanavissa. Toimijasta ja asiakkaista riippuen luku varmasti vaihtelee, mutta emme enää puhu marginaalisesta osuudesta. Samalla esimerkiksi Psykoterapiakeskus Vastaamo kertoi Kauppalehdessä, kuinka yrityksen 195 henkilöstä vain yksi on hallinnollisessa roolissa. Liikevaihtoakin yritys tekee yli viiden miljoonan verran.

Uskaltaisin väittää, että vielä kovin harvalla sote-toimijalla digi on ”geeneissä”. Sillä tarkoitan kykyä elää jatkuvassa muutoksessa, kehittyä ketterästi kokeillen, organisoida omaa toimintaa parviälyä hyödyntäen sekä toimia avoimessa vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa. Vaan miksi pitäisikään olla, kun tähänkin asti on pärjätty hyvin ilman tällaisia toimintamalleja ja ominaisuuksia? Siksi, että kyky uudistua on yhä tärkeämpi kilpailukykytekijä ympäristössä, jossa asiakkaalla on pian enemmän valtaa kuin koskaan aikaisemmin. Tämä edellyttää muutokselle avoimia, oppimishaluisia ja uteliaitakin työntekijöitä. Monelta nämä ominaisuudet kyllä löytyvät, kunhan vain annetaan tilaisuus niiden kukoistukseen.

Propellipäitä tarvitaan enemmän kuin koskaan

Nyt alkaneet ja alkavat valinnanvapauskokeilut antavat ainutlatuisen mahdollisuuden kokeilla uutta. Mukaan päästäkseen ei tarvitse voittaa kunnan hankintakilpailua. Esimerkiksi Kiuruvedellä kokeilussa on jo mukana muutaman henkilön sote-startup, jonka pari lääkäriä päätti perustaa. On alueen asukkaista kiinni, minkä toimijan he valitsevat.

Jokainen voi vaikuttaa uudistumiskyvyn edistämiseen omilla teoillaan ja esimerkillään. Uutta voi luoda oman organisaation sisällä ”sisäisenä yrittäjänä” ja käytäntöjen kehittäjänä. Pienetkin teot ovat tärkeitä. Lisäksi meistä jokainen voi myös innostaa omaa verkostoaan kehittämään sekä innovoimaan. Joku voi rohkaistua ja vaikkapa lähteä yrittäjäksi – tapoja on monia! Näitä tapoja on esitelty vastikään julkaistussa tiiviissä tietopaketissamme palvelujen tuottajille ja tuottajaksi ryhtymisestä kiinnostuneille.

Vaikka paljon kyselläänkin innovatiivisten yritysten perän, erityisen paljon kaivataan rohkeita uudistajia perinteisiin toimijoihin – kuntiin, tuleviin maakuntiin ja esimerkiksi järjestöihin. Yhdessä teemme sotesta paremmin, kuin jättämällä sen ”muille” – keitä he ikinä ovatkaan. Soteuttamo tarjoaa kätevän laskeutumisalustan näille arjen innovattoreille, digitaikureille tai vaikka kokemusasiantuntemuksen kehäketuille.

Paras mahdollinen sote syntyy erilaisia voimavaroja yhdistäen!