Kello on kahdeksan ja ensimmäiset innokkaat osallistujat koputtelevat Maria 01:n oveen. Hyvä niin, sillä olimme kannustaneet verkostoitumista arvostavia osallistujia saapumaan paikalle jo heti ovien auettua. Tarjolla on herkullista aamupuuroa ja hyvää seuraa. Myös aamun esiintyjät – Adam Groves sekä Lucy Dacey the Children’s Societystä – ovat jo paikalla, joten hetki on mitä suotuisin matalan kynnyksen keskusteluille Lontoon vieraidemme kanssa.
Lokakuun HERÄÄMÖ pureutui systeemisen muutoksen tekemiseen brittiläisen the Children’s Societyn johdolla. The Children’s Society on yksi Ison-Britannian suurimmista lasten hyvinvointia edistävistä säätiöistä. Heitä voisi jopa tituleerata pioneereiksi systeemisen otteen soveltamisessa toiminnassaan. Tästä johtuen kutsuimme heidät HERÄÄMÖön kertomaan, miten he ovat hyödyntäneet systeemiajattelua in real life. Puhumme Sitra Labissa toistuvasti systeemisen muutoksen tekemisestä, mutta toisinaan muutosajattelua on vaikea ymmärtää ilman konkreettisia esimerkkejä. Adamin ja Lucyn esitys informatiivisine grafiikoineen tarjoili meille aimo annoksen konkretiaa.
The Children’s Societyn esitys on nähtävillä Youtubessa.
Sekä esityskalvot Slidesharessa.
Jaamme aina tapahtuman jälkeen esitystallenteen sekä -kalvot osana Lab lokia, jotta timanttisiin sisältöihin pääsee palaamaan myös jälkikäteen.
“Keskustelu lähti hienosti käyntiin ja tykkäsin reflektoivasta tyylistä. Tätä lisää, koska keskusteluissa juuri kuulee ja oppii miten muut tahot aihetta lähestyvät.” -Osallistujapalaute
Ja miten se pyörän korjaaminen liittyikään systeemisen muutoksen tekemiseen? Adam käytti pyöränkorjausta vertauskuvana systeemisen muutoksen tekemiselle. Pyörää ei voi korjata samaan aikaan kun sillä ajaa. Systeemistä muutosta on hankala tehdä, jos sille ei anneta aikaa. The Children’s Societyn kenttätyöntekijöiden työnkuvaa on muutettu niin, että he käyttävät puolet työajastaan operatiiviseen työhön ja puolet systeemiseen työhön. Toimisiko tämä toimintamalli omassa työssäsi?
”You can’t fix the bike while cycling it.” says @adgro at #Heräämö. You need to free up time for staff to work on changing the system. It cannot be done on top of business as usual. This is true also for HEIs adjusting to a new reality. #sitralab #highered #arcadauas
— Sandra Slotte (@SandraSlotte) October 24, 2019
HERÄÄMÖ-aamiaistapahtumasarja on yksi sisältö, jota tarjoamme Sitra Lab -yhteisön jäsenille. Kehitämme yhteisöä tämän syksyn aikana ja etsimme vastausta muun muassa kysymykseen keitä jäsenemme ovat ja millainen sisältö on heille arvokasta. Mikäli sinulla on ajatuksia, ideoita tai muita huomioita aihepiiristä, kuulisimme niistä mielellämme! Kokoamme tehtävään myös pientä fokusryhmää. Kiinnostuitko? Laita minulle rohkeasti viestiä osoitteeseen salla.nurminen@sitra.fi.
Ja hei! Seuraava HERÄÄMÖ on jo melkein oven takana. Katso, mistä on kyse ja varaa aamiaisesi täältä.
HERÄÄMÖt ovat kahden tunnin (8:30-10:30) aamunavauksia, jotka koostuvat informatiivisestä esityksestä sekä verkostoitumishetkistä puuroaamiaisen äärellä. Tilaisuuden lopussa on mahdollisuus jäädä juttelemaan vapaamuotoisesti puhujien kanssa. Etäosallistujat pääsevät seuraamaan esitystä videoyhteyden välityksellä. HERÄÄMÖ on Sitra Labin Muutoksentekijöiden yhteisön tapahtumasarja. Mikäli haluat laajentaa horisonttiasi yhteiskunnalliseen positiiviseen muutokseen liittyen ja verkostoitua muiden tulevaisuutta rakentavien tahojen kanssa – tervetuloa mukaan!
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.