Kirjoitin muutama viikko sitten blogin EU-rahoja etsimässä. Tarkoitus oli vinkata sidosryhmiämme ICT Proposers’ day -tapahtumasta. Siinä me sitralaiset, Business Finland ja muut viestintää tehneet onnistuimme: ilmoittautuminen piti sulkea edeltävänä viikonloppuna suuren kiinnostuksen takia. Yli 3000 rekisteröityi ja 2462 osallistui tapahtumaan. Huikeat 700 suomalaista osallistui tapahtumaan (aiempina vuosina noin 100). Mutta entä ne rahat? Minua ja monia muutakin varmasti kiinnostaisi, löytyikö niitä EU-rahoja.
Kuulin ensimmäistä kertaa ICT Proposers’ daysta vuoden 2018 toukokuussa TEM:n Hanna Vuoriselta. Keskustelimme EU-vaikuttamisesta, tulevasta puheenjohtajakaudesta ja Sitran reilun datatalouden avainalueesta. Hanna mainitsi, että Euroopan komissio saattaa tarjota Suomelle ICT Proposers’ dayn järjestämistä, mutta se vaatisi myös yhteistyökumppaneita rahoituksen järjestämiseksi.
Sitra on rakentanut vision reilusta ja kestävästä tulevaisuudesta ja arjessa toteutamme sitä teemoissamme. ICT Proposers’ day’n sisältö ICT-yritys- ja tutkimuskenttää hyödyntävänä tapahtumana on selvästi Sitran tavoitteiden mukainen ja sopi erityisesti Uudistumiskyky-teemaan, jonka tavoitteena on vahvistaa uudistumishalua ja -kykyä Suomen kilpailuvaltiksi ja elinvoiman edellytyksenä. Sama teema oli osaltaan tuomassa Suomeen HIMSS Europe -tapahtumaa.
Mitä hyötyjä tapahtuma toi Suomelle ja Sitralle? Suoria investointeja tuli tietysti jonkin verran. Euroopan komissio investoi tapahtuman puitteiden rakentamiseen mukaan lukien fyysiset rakenteet ja audiovisuaalinen laitteisto, catering ja henkilöstökulut. Ne rahat menivät ”Oy Suomi Ab:n” oravanpyörään. Jos laskemme Suomeen tulleita muita suoria euroja, niin tämän lisäksi noin 2500 vieraasta arviolta 1800 tuli Suomen ulkopuolelta. Matkustaminen, hotellit ja täällä käytetyt eurot toivat Oy Suomi Ab:lle lisää tuottoa.
Mutta ei tapahtumaa olisi Suomeen tuotu vain konferenssivieraiden toivossa. Entä epäsuorat tulevaisuuden hyödyt? Kuinka tapahtuma edisti suomalaisten yritysten verkostoitumista eurooppalaisiin kumppaneihin? Auttoiko se luomaan uusia yhteistyöverkostoja, joissa on mukana suomalaisia yrityksiä ja sitä kautta EU:n T&K-rahoituksen entistä suurempaa virtaa Suomeen? Suoraan Suomen osuutta Horizon 2020 -rahoituksesta emme voi tapahtuman hyödyksi laskea, sillä olisi tänne ilman tapahtumaakin rahaa tullut. T&K-raha on hyvä mittari, mutta kestävä kasvu syntyy sen avulla luotujen tuotteiden ja palveluiden myynnistä. Tätä voisi sanoa Sitra-lain termein laadulliseksi kasvuksi. Siinä missä suorat euromääräiset investoinnit Suomeen tapahtuman myötä toivat helposti mitattavia hyötyjä, ovat tapahtuman lopulliset ”laadulliset” hyödyt miltei mahdotonta laskea.
Kaiken tämän ohella toimme esille reilua datataloutta ja pyrimme edistämään sen tavoitteita. Esittelimme neljää rahoittamaamme pilottia ja hankettamme tapahtuman Suomi-kylässä sekä yhdessä Helsingin kaupungin kanssa järjestetyssä iltatilaisuudessa Helsingin kaupungintalolla. Pilottien toteuttajat olivat tapahtumaan tyytyväisiä ja kertoivat saaneensa paljon uusia kontakteja. Uusia käyntikortteja on myös allekirjoittaneella taskussa vino pino ja verkostomme on kasvanut. Julkaisimme lisäksi sivutapahtumassa neljän EU:n jäsenmaan yrityksille tehdyn kyselyn tulokset, jotka kannustavat yrityksiä reilun datatalouden edelläkävijöiksi.
Kiinnostus reilua datataloutta kohtaan on suurta myös EU-komissiossa ja uskon, että työmme sen edistämiseksi näkyy tulevina vuosina EU:n työohjelmissa. Tästä on hyvä jatkaa seuraavan viikon NGI-foorumiin ja MyData 2019 -tapahtumaan, jotka valtaavat Helsingin Wanhan Sataman 25.–27.9.
Psst, Sitran sivutapahtuma yrityksille New data rainmakers @MyData 2019 striimataan suorana 26.9. klo 8.45-10.15.
#IHAN #ICTPropDay #MyData
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.