archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Lupa tienata puhtaalla omallatunnolla

Tulojen kasvu häämöttää, jos uskaltaa siirtyä vanhoista toimintatavoista uusiin.

Julkaistu

(Teksti on julkaistu alun perin teollisetsymbioosit.fi-sivulla.)

Yrityksille voi olla luvassa tulojen kasvua, jos jo nyt uskaltaa siirtyä vanhoista toimintatavoista uusiin. Kiertotalouteen siirtyminen ensimmäisten joukossa avaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia.

Viimeisen vuoden aikana olen kuullut useaan kertaan, monien ihmisten tahoilta, kuinka sanomalehtien talousotsikot ovat pessimistisiä ja synkkiä. Minä en näe niitä niin. Näen paljon mahdollisuuksia, tilaisuuden tehdä asioita toisin kuin perinteisesti on totuttu tekemään. Muutos vaatii usein jonkinlaisen tyytymättömyyden tilan – hetken, kun huomataan, että näin ei voi enää jatkaa. On pakko muuttaa totuttuja toimintatapoja! Nyt on se hetki. On aika tehdä toisin.

Kiertotalousyhteiskuntaan siirtymisessä on kyse toimintatapojen muutoksesta. Tässä muutoksessa tarvitaan yhteiskunnan kaikkia osa-alueita ja organisaatioita. Muutoksen käynnistämiseen tarvitaan positiivista kannustamista ja kannusteita. Muutos lähtee myös yksilöistä ja yksilöiden ajattelusta, arvoista ja uskosta tuleviin mahdollisuuksiin.

Teollisuudessa ollaan siirtymässä arvioimaan prosessien ympäristövaikutusten sijaan tuotteiden ympäristövaikutuksia. Yritykset kehittävät tuotteitaan enemmän ja enemmän kokonaispalvelun suuntaan; asiakkaille tarjotaan esimerkiksi pelkän hissilaitteiston sijaan nostopalvelua alakerroksesta yläkerroksiin tai murskauskoneen sijaan suurten kivenlohkareiden tai purettujen betonirakenteiden murskauspalvelua. Yritykset voivat sitoa tuotteisiin lukuisan määrän palveluita ja huoltoa. Asiakas saa sen toiminnon, mitä tarvitsee ja ei joudu kantamaan huolta laitteen toiminnasta sen elinkaaren aikana, eikä joudu huolehtimaan tuotteen hävittämisestä sen elinkaaren lopussa.

Tähän toimintaan liittyy olennaisena osana elinkaariajattelu. Tuotteen omistajan kannattaa olla kiinnostunut tuotteen koko elinkaaresta, koska tämä tieto hyödyttää laitteen omistajaa eli yritystä itseään. Tuotteen pitkä ikä, huollot ja varaosat ovat kiinteä osa yrityksen liiketoimintaa. Ympäristövaikutusten vähentäminen koko tuotteen elinkaaren aikana tarkoittaa usein myös taloudellista säästöä.

Yritysten, ja miksei yksilönkin, toiminnan muutoksen vahvin ajuri on usein taloudellinen säästö tai mahdollisuus ansaita. Siksi tuotteen elinkaareen liittyvä yritysten muodostama arvoketju on keskeisessä roolissa muutoksessa kohti kiertotalousyhteiskuntaa. Kaikkien osapuolten täytyy nähdä toiminnan kehittämisessä myös taloudellisia kannusteita. Niin yrityksiä kuin yksilöitä pitää kannustaa kohti suuria mahdollisuuksia positiivisilla mielikuvilla, ei pelottelulla ja uhkailulla. En usko, että kukaan kieltäytyy tekemästä kannattava liiketoimintaa, jos samalla on vielä mahdollisuus säästää luontoa ja luonnonvaroja – siis yksinkertaistaen; lupa tienata puhtaalla omallatunnolla.

Osa yrityksistä syntyy valmiiksi kiertotalousyhteiskuntaan. Uudet liiketoimintamallit ovat perusta koko toiminnalle. Mutta muutos edellyttää, että kaikki muukin toiminta siirtyy kohti uutta aikaa. Tässä muutoksessa tarvitaan vahvaa tahtoa, kannustavaa ilmapiiriä ja liiketoimintamahdollisuuksien konkretisointia. Tätä me Sitrassa teemme, haemme uusia liiketoimintaideoita sekä jo toiminnassa olevaa kannattavaa liiketoimintaa kiertotalouden alalta. Esimerkkien kautta haluamme näyttää, että muutos on jo täällä. Ja se muutos on hyvä!