Ohjelmointi tulee vuonna 2016 osaksi peruskoulun opetussuunnitelmaa. Linda Liukas ja Juhani Mykkänen ovat julkaisseet opettajille ja opetusalan päättäjille ilmaisen ensiapuoppaan ohjelmoinnin maailmaan. ”Kaikista ei tule koodareita, mutta kaikilla on oikeus altistua koodaukselle”, kirjoittajat kertovat.
Kovaa vahtia digitalisoituvassa maailmassa ei riitä, että osaa käyttää digitaalisia palveluita. Uusi kansalaistaito on ymmärtää, miten nämä palvelut rakentuvat. Muun muassa tästä on syystä on tärkeää, että ohjelmointia aletaan opettaa peruskoulussa, uskovat oppaan kirjoittaneet Liukas ja Mykkänen – sekä opetusministeri Krista Kiuru. Sitran tukema opas julkistettiin koodauksen MM-kisojen yhteydessä Helsingissä.
”Ohjelmoinnin opettaminen peruskoulutasolla on ennen kaikkea ohjelmoinnillisen ajattelun opettamista. Siinä on kyse ongelman purkamisesta osiin”, Mykkänen painottaa. Ohjelmoinnista ei tule omaa oppiainettaan, vaan ohjelmointia alkavat opettamaan tavalliset opettajat kaikilla luokilla ykkösestä ysiin.
Entistä suurempi osa maailmasta rakennetaan tietokoneilla, oli kyse sitten tieteestä, kulttuurista tai vaikkapa palveluista. Vaikka kaikista ei tule koodareita, tulee Liukkaan ja Mykkäsen mukaan kaikilla olla mahdollisuus innostua siitä. 1.-2. luokilla ohjelmointia opetetaan aluksi leikkien avulla.
Kyse on sitä paitsi myös tasa-arvosta. Naiset edustavat Suomessa tällä hetkellä vain muutamaa prosenttia töissä olevista ohjelmoijista.
Tai kuten Linda Liukas on asian ilmaissut: internet on liian tärkeä jätettäväksi vain miehille.
Sitra on yksi Koodi 2016 -hankkeen yhteistyökumppaneista. Opas on luettavissa ilmaiseksi osoitteessa koodi2016.fi
Suosittelemme