Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 4 min

Meidän on turvattava lastemme oikeus yksityisyyteen

Toinen toistaan houkuttelevammat digisovellukset hamstraavat lasten tietoja tarkoituksiin, joista meillä ei ole varmaa tietoa. Viisi reilun datatalouden suositusta vanhemmille auttavat suojaamaan lastemme henkilökohtaista dataa ja tulevaisuutta.

Kirjoittaja

Tiina Härkönen

Johtava asiantuntija, Ohjelmat

Julkaistu

Internet on tehty aikuisille. Unicefin arvion mukaan joka kolmas netin käyttäjä on kuitenkin lapsi. Suosituimpien sovellusten käyttöehdoissa se ei näy mitenkään.

Lapset on yksinkertaisesti jätetty huomioimatta. Verkkopalveluissa heidän roolinsa on tärkeä lähinnä datan tuottamisessa palvelujen kohdentamista varten. Monien palvelujen 13 vuoden ikäraja ei tarjoa lapsille riittävää suojaa, sillä lapset rikkovat itse sääntöä. Toisaalta 13-vuotiaan ymmärrys alustatalouden pelisäännöistä ja datan keräämisestä on vähintäänkin rajallinen.

Taaperon netinkäyttöä valvotaan vielä vieressä istumalla ja laitteiden ja sovellusten asetuksia säätämällä. Jossain kohtaa vieressä istuminen ja käytön rajoittaminen lakkaavat kuitenkin toimimasta. Lapsi on yhtäkkiä datatalouden jättiläisten armoilla, toinen toistaan ihanampien sovellusten ihmemaassa.

Sovellusten tekemästä urkinnasta ja palvelujen käyttöehdoista on lukuisia tutkimuksia, ja kaikilla niistä on yhtä ikävää kerrottavaa. Lapset ovat samanlaisia tuotantotekijöitä kuin aikuisetkin, kun tarkoituksena on kerätä mahdollisimman suuri ja monipuolinen määrä dataa palvelun käyttäjästä. Silloin halutaan myös mahdollisimman monta erilaista lupaa käyttää lapsen puhelimen eri toimintoja, kuten mikrofonia, kameraa, valokuvia, sijaintia tai kontakteja.

Käyttöehdoista tehtävä ymmärrettävämpiä

Suosituimmat palvelut ovat vaativimpia käyttäjän suhteen. Lasten ja nuorten rakastamat TikTok, Youtube ja Instagram eivät voi ainakaan kehua käyttöehtojensa reiluudella ja avoimuudella. TikTok haluaa lapselta 26, Youtube 32 ja Instagram 33 erilaista lupaa käyttää puhelimen eri toimintoja. Kuinka moni lapsi tai lapsen vanhempi on nuo käyttöehdot lukenut ja sisäistänyt? Jos vanhempi haluaa omien sovellustensa, kuten MS Teams, Zoom, Slack tai Facebook, lisäksi lukea myös lastensa käyttämien sovellusten käyttöehdot, kannattaa aikaa varata paljon.

Jos luet 13 suosituimman sovelluksen käyttöehdot, aikaa kuluu erään arvion mukaan enemmän kuin Harry Potter -kirjaan – yli 17 tuntia.

Ei ole mikään ihme, että tutkimukset osoittavat myös sen, että valtaosa ihmisistä ei joko lue käyttöehtoja lainkaan, lukevat vain pienen osan tai eivät edes ymmärrä lukemaansa. BBC:n tutkimus vuodelta 2018 selvittikin, että ehtojen ymmärtäminen edellyttäisi yliopistotasoista koulutusta.

Kuluttajilla on yhä valtaa vaikuttaa

Lasten ja vanhempien olisi tärkeää antaa käyttöehdoista palautetta sovellusten tekijöille, niin turhalta kuin se ensin kuulostaakin. Palaute on tärkeää myös siksi, että monet sovellukset tuottavat iloa ja ovat hyödyllisiä, ja niitä tulee voida kehittää eteenpäin yksilöiden ehdoilla. Mikäli riittävän suuri määrä ihmisiä alkaa vaatia palveluiden käytölle nykyistä reilumpia sääntöjä, voi suurikin yritys vihdoin kallistaa korvaansa lasten tarpeille ja aikuisten vaatimuksille.

Kuluttajalla on edelleen edes jonkinlaista valtaa valintoja tekevänä toimijana. Kansalaisjärjestöt, kuten Unicef, Plan ja MyData tekevät kukin tahoillaan tärkeää työtä toimintamallien tervehdyttämiseksi. Myös Euroopan komissiossa toimitaan ja etsitään ratkaisuja säätämällä lakeja. Meidän muiden tulee omalla toiminnallamme tukea työtä ja vanhempina pitää huolta siitä, että lapsillamme on riittävästi osaamista toimia digitaalisissa palveluissa. Aloittaa voi vaikka omista taidoistaan.

Sitran Digiprofiilitesti auttaa vanhempaa ja nuoriakin selvittämään oman taitotasonsa.

Viisi datatalouden suositusta vanhemmille ja lapsille

  1. Varatkaa riittävästi yhteistä aikaa ja istukaa yhdessä alas. Käykää ensin lapsen puhelimen yksityisyysasetukset keskustellen ja sitten kaikki sovellukset yksi kerrallaan läpi. Poistakaa turhat tai kohtuuttomia ehtoja asettavat sovellukset.
  2. Keskustelkaa siitä, mitä yksityisyys tarkoittaa ja kuinka sitä voi suojella.
  3. Käykää läpi myös selkeitä esimerkkejä, kuten miksi sovelluksen ei kannata olla koko ajan päällä. Sen sijaan on järkevää nähdä pieni vaiva eli kirjautua sovellukseen vain silloin, kun tarvitsee. Sovelluksen ei tarvitse tietää koko ajan, missä lapsi liikkuu.
  4. Käyttäkää perheen väliseen viestintään vaihtoehtoisia välineitä, jotka kunnioittavat yksityisyyttä. Pikaviestimiä ovat esim. Signal ja Telegram, ja niitä on helppo käyttää Snapchatin ja Whatsappin rinnalla, jos vanhoista ei halua luopua ystävien ja sukulaisten vuoksi.
  5. Palatkaa asiaan silloin tällöin, osoittakaa kiinnostusta ja antakaa lapsille aktiivisesti neuvoja ja tukea. Vanhempien lasten kanssa voi olla mielenkiintoista haastaa heidän ajatteluaan – tai saada itse hyviä neuvoja.

Seuraavaksi suosittelemme pistämään luurit korvaan ja kuuntelemaan Suomen Plan Internationalin podcastin, jossa haastateltiin asiantuntijaamme Riitta Vänskää datataloudesta ja lapsista.

 

 

 

Mistä on kyse?