Länsimaisen ihmisen kunto ja myös luontosuhde rapistuvat. Samalla useat tutkimukset kertovat luontoliikunnan merkityksestä terveyden ylläpitäjänä. Metsähallituksen luontopalveluilla onkin vahva missio saada suomalaiset luontoilemaan eli liikkumaan ja oleilemaan luonnossa.
Marttaliiton kanssa toteutamme Mennään eikä meinata -kampanjaa, jonka keskiössä ovat perheet: tutkimusten mukaan lapsi pitää saada luontoliikkujaksi alle 12-vuotiaana. Nyt puolet 12–14-vuotiaista suomalaislapsista liikkuu riittävästi, 16–18-vuotiaista enää kolmannes.
Varttuneempi sukupolvi on luonnossa edelleen kotonaan, mutta nuori urbaani väestö kaipaa patistusta, jotta idea luontoretkestä syntyy. Idea muuttuu toiminnaksi, kun kynnys luontoiluun on riittävän matala.
Tässä auttavat Suomen 37 kansallispuiston turvalliset ja maksuttomat retkeilypalvelut. Metsähallituksen luontopalvelujen hoidossa olevilla alueilla on esimerkiksi retkeilyreittejä 6 738 km eli kuusi kertaa Suomi-neidon pituuden verran. Taukopaikkarakennelmia on 3 155 kpl ja käymälä- ja jätehuoltorakennuksia 2 276 kpl. Reitistöön mahtuu niin vaativia vaellusreittejä kuin pyörätuolikelaukseen tai lastenvaunujen työntöön soveltuvia lyhyitä kierrosreittejä.
Lähtö kannattaa, sillä luontoilun hyvinvointivaikutukset ovat omaa luokkaansa. Sisäurheilussa liikunnan kestolla ja teholla on merkitystä. Luontoliikunnassa hyvinvointivaikutukset sen sijaan syntyvät jo lyhyen ajan kuluessa. Kymmenen minuuttia liikkumista luonnossa: verenpaine laskee. Kaksikymmentä minuuttia: mieliala kohenee. Tunti: tarkkaavaisuus paranee.
The Wall Street Journal kertoi elokuussa 2011 tutkimuksesta, jonka tavoitteena oli selvittää, mikä lisää työntekijöiden vireyttä kesken työpäivän. Kaikkein tehokkaimmaksi osoittautui kävely luonnossa. Jo luontokuvien katselu ja luonnon äänien kuuntelu sai aikaan toiseksi parhaan vaikutuksen. Samanlaisia vaikutuksia on luontoilusta saatu ADHD-lasten hoidossa.
Kävely luonnossa muuttuu helposti oikeaksi retkeksi. Siihen ei tarvita pitkää vaellusta ja raskasta rinkkaa, vaan mukaan otetaan yksikertaisesti eväät. Eväät voi nauttia kannon nokassa ja kansallispuistojen tulipaikoilla. Eväshetkellä on aikaa hiljentyä nauttimaan luonnosta.
Nyt kesällä on huippusesonki mennä eikä meinata retkelle. Vaari voi kutsua mukaan retkeilyyn tottumattoman lapsenlapsen, autoilija autottoman perheen, sinkku ystäväperheen tai eräkokki hamppariaterioihin tottuneen teinin.
Kun mennään eikä meinata, keho virkistyy ja mieli elpyy.
Lue lisää aiheesta:
Luontoretken alkupiste: Luontoon.fi
Mennään eikä meinata -kampanja Facebookissa
Suosittelemme