Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi tänään toisen osan järkälemäisestä raportistaan, joka kokoaa yhteen parhaan tieteellisen tiedon ilmastokriisistä. Ensimmäinen osa kertoi huolestuttavia tietoja siitä, miten ihminen on muuttanut ja muuttamassa ilmastoa.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut esille tarpeen tarkastella yhteiskuntien kokonaisturvallisuutta. Tulevaisuudessa yhä useammat turvallisuusriskit liittyvät ilmaston kuumenemiseen. IPCC:n raportin toinen osa keskittyykin kuumenemisen vaikutuksiin ja keinoihin sopeutua niihin. Mutta mikä raportissa on erityisen uutta tai kiinnostavaa?
1. Tiedämme enemmän – ja aihetta huoleen on enemmän
Ymmärrys ilmaston kuumenemisen vaikutuksista on kasvanut. Samalla tilannekuva on synkentynyt: erityisen huolestuttavien kehityskulkujen ennakoidaan nyt toteutuvan jo alhaisemmilla kuumenemisen tasoilla, ja vahinkoihin sopeutumisella on aiempaa kovempi kiire.
2. Kuumeneminen on aiheuttanut laajoja vahinkoja ihmisille…
Jo havaittu ilmaston kuumeneminen on lisännyt aliravitsemusta, kuolleisuutta ja pakotettua siirtolaisuutta. Se on myös mm. levittänyt tartuntatauteja ja aiheuttanut taloudellisia vahinkoja – mahdollisesti jopa ruokkinut konflikteja ennestään haurailla alueilla.
3. …ja luonnolle
Ilmaston kuumeneminen on jo aiheuttanut satojen eliölajeja sukupuuton paikallisesti – ja hävittänyt joitakin lajeja maapallolta kokonaan. Se on myös mm. tuhonnut koralliriuttoja, aiheuttanut eliöyhteisöjen joukkokuolemia ja lisännyt maastopaloja.
4. Tasan eivät käy onnenlahjat
Reilusti yli kolme miljardia ihmistä elää kuumenemiselle hyvin alttiilla alueilla – ja haavoittuvimmissa maissa äärisäiden aiheuttama kuolleisuus on ollut 15 kertaa suurempaa kuin vähän haavoittuvissa maissa. Eniten kärsiviä ihmisryhmiä ovat IPCC:n mukaan mm. alkuperäiskansat, pienviljelijät, slummien asukkaat, lapset ja raskaana olevat naiset.
5. Ilmasto ja luonto kytkeytyvät erottamattomasti yhteen
Monimuotoinen luonto on arvokasta kuumenemiseen sopeutumiselle ja ilmastokriisin ratkaiseminen puolestaan luontokadon pysäyttämiselle. Toisaalta kuumeneminen uhkaa heikentää luonnon kykyä suojella ilmastoamme mm. kiihdyttämällä metsäpaloja ja lisäämällä puiden kuolleisuutta.
6. Vahinkojen laajuus riippuu kuumenemisen tasosta
Jos ilmasto kuumenee 1,5 asteen sijaan 3 astetta, monien eliölajien sukupuuttouhka vähintään kymmenkertaistuu ja tulvavahingot voivat jopa nelinkertaistua. Denguekuumeen riskille voi altistua kuumenemisen edetessä miljardeja ihmisiä nykyistä enemmän.
7. Haitat eivät ilmene yksin
Äärihelteet ja -kuivuudet aiheuttavat yhdessä enemmän tuhoa kuin erikseen, samoin esimerkiksi merenpinnan nousu, rankkasateet ja myrskytulvat. Tuhoisa cocktail on myös esimerkiksi ruuantuotannon heikkeneminen, pahentunut köyhyys ja heikentynyt terveys – sekä ilmastokriisin nivoutuminen yhteen yleisten ongelmien, kuten eriarvoisuuden kanssa.
8. Kuumenemishuippu voi aiheuttaa pysyviä vahinkoja
Suunnitelmat antaa ilmaston kuumeta väliaikaisesti tavoitetason yli ja tulla sieltä sitten takaisin sisältävät isoja riskejä. Väliaikainenkin ylitys voi aiheuttaa pysyviä vahinkoja, ja kerran aiheutettua kuumenemista on vaikea myöhemmin enää peruuttaa.
9. Sopeutuminen pelastaa henkiä
Kuumenemisen haittoihin sopeutuminen – esimerkiksi ihmisten varoittaminen ajoissa äärisäistä – on jo pelastanut ihmishenkiä. Fiksu sopeutuminen voi myös tuottaa lukuisia sivuhyötyjä mm. terveydelle, taloudelle ja luonnolle.
10. Sopeutumisella on rajansa
Kaikkeen ei ole mahdollista sopeutua – esimerkiksi tietyn kuumenemisen jälkeen luonnon monimuotoisuuden ja kalakantojen kannalta tärkeitä koralliriuttoja on tosiasiallisesti mahdotonta pelastaa. Mitä pidemmälle kuumenemisen annetaan edetä, sitä vaikeammaksi sopeutuminen muuttuu
+ 1 Sopeutumista pitää tehostaa – ja nopeasti
Maailma on edennyt sopeutumisessa, mutta erot maiden välillä ovat suuria – ja maalista ollaan vielä kaukana. Tehokas sopeutuminen edellyttää mm. vahvaa poliittista sitoutumista, toimivia järjestelmiä ja enemmän tukea köyhimmille maille.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.