Hyvin toimiva terveydenhuolto ei ole tärkeä asia vain potilaiden kannalta. Koko yhteiskunta voi ajautua kriisiin, jos järjestelmä ei tuota riittävästi terveyttä tai sen kustannukset ylittävät kansakunnan voimavarat. Maailman rikkain maa, Yhdysvallat on tilanteessa, jossa molemmat kauhukuvat toteutuvat yhtä aikaa. Terveysvertailuissa Yhdysvallat häviää useimmille muille teollisuusmaille, ja kustannukset ovat karkaamassa käsistä.
Yhdysvaltojen terveydenhuollon kustannukset ovat tällä hetkellä 16 % bruttokansantuotteesta, yli 6500 dollaria kansalaista kohti vuodessa. Terveysmenot nielaisevat kansantuotteesta yli kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa. Kustannukset kasvavat vuosittain yli 5 % mutta kansantuote vain 3 %. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, joutuu USA pian käyttämään terveydenhuoltoon uskomattomat 20 % kaikesta siitä, mitä kansakunta tuottaa.
Yhdysvaltojen terveydenhuolto saa rahansa neljästä lähteestä. Työnantaja maksaa noin 175 miljoonan kansalaisen terveydenhuollon. Reilulla 25 miljoonalla on henkilökohtainen vakuutus. Noin 40 miljoonan vanhuksen ja hieman alle 40 miljoonan köyhän ja syrjäytyneen palvelut rahoittaa liittovaltion ja osavaltioiden yhteinen ohjelma. Lähes 50 miljoonalla ihmisellä ei ole lainkaan vakuutusta, ja käytännössä he saavat hoitoa vain hätätapauksissa eikä aina edes silloin.
Terveydenhuollon kriisi on leviämässä teollisuuteen. Työnantajat sanovat irti työntekijöidensä sairausvakuutuksia niiden kalleuden takia. General Motorsin pääjohtaja syytti jonkun aikaa sitten Yhdysvaltain terveydenhuoltoa siitä, että hänen yhtiönsä on lähes konkurssissa. Hän lopetti puheensa sanomalla, että jos yhtiön tuottamat autot olisivat yhtä huonoja kuin Yhdysvaltain terveydenhuolto, ei yksikään kuluttaja suostuisi niitä ostamaan.
Yhdysvaltojen järjestelmässä on myös vahvuuksia. Tutkimus- ja kehitystyöhön Yhdysvallat käyttää enemmän voimavaroja kuin useimmat muut maat. Eräät terveysorganisaatiot, Kaiser Permanente etunenässä, ovat onnistuneet voimakkaasti parantamaan palvelujen laatua ja leikkaamaan kustannuksia. Kaiser Permanente saattaa tällä hetkellä olla maailman tehokkain ja laadukkain terveyspalvelujen tuottaja.
Mikä on vikana Yhdysvaltain terveydenhuollossa? Yksityisvakuutukseen perustuva järjestelmä on kalliimpi kuin pohjoismaissa käytössä oleva verotukseen perustuva järjestelmä. Monimutkainen rahoitus tekee kokonaisuuden hallitsemisen mahdottomaksi. Potilasvahinkoihin liittyvät oikeudenkäynnit lisäävät lakimiesten tuloja ja sairaaloiden ja lääkäreiden menoja. Kaikki yritykset korjata epäkohtia ovat kaatuneet vakuutusyhtiöiden, terveysteollisuuden, terveydenhuollon ammattijärjestöjen ja potilasvahingoista hyötyvien lakimiesten vastustukseen. Terveydenhuollosta onkin tulossa yksi seuraavien presidentinvaalien ydinkysymyksistä.