2D-printtaus on menneen talven lumia. Nyt on aika hankkia 3D-printteri. 3D-printteri tulostaa minkä tahansa muodon mikrometrien tarkkuudella. Tarvitaan vain malli, jonka voi piirtää itse tai kopioida olemassa olevasta esineestä 3D-skannerilla. Tulostus on mahdollista jo monella materiaalilla: muovilla, metallilla, keramiikalla, suklaalla, marsipaanilla jne. 3D-printterillä voi printata soluista ihan oikean korvankin!
Pikavalmistuksen kehittyminen avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia niin aloitteleville kuin vanhoillekin yrittäjille. Hollannissa on 3D-printtauksesta innostuttu toden teolla. Jakamistalouteen perustuva 3D-printtipalvelu Hubs on luonut sivuston, jossa printtereiden omistajat ja ne, jotka haluavat tulostaa, löytävät helposti toisensa. Printtauspaikkoja on 3D Hubsin tietokannoissa jo melkein kuusi tuhatta ympäri maailman, Amsterdamissa yksistään 68. Start-up tuo tulostimet kaikkien ulottuville.
Suuriin kaupunkeihin on viime vuosina perustettu niin kutsuttuja makerspaceja eli värkkääjien tiloja, jollaisesta amsterdamilainen IFabrica hyvä esimerkki. Värkkääjien tila on kuin jaettu pikavalmistustehdas, jossa ihmiset hyödyntävät samoja laitteita, jakavat ideoita ja oppivat samalla toisiltaan.
Valmiita piirroksia löytyy netistä ja niitä lisätään sinne koko ajan enemmän ja enemmän. Voisimmeko tulostaa kaiken tarvitsemamme, ja onko tämä resurssiviisasta?
3D Hubsin omistajat veikkaavat, että tällä hetkellä eniten tulostetaan pienoismalleja, prototyyppejä ja ennen kaikkea krääsää. Lisääntyykö siis turhan tilpehöörin määrä maailmassa 3D-tulostuksen myötä? Tuskin. Muoveja on helppo kierrättää 3D-tulostimissa. Jos printattu esine epäonnistuu tai varaosa ei sovikaan tarvittavaan kohtaan, voi muovin jauhaa ja printata uudestaan.
Kun kierrätyskäytännöt 3D-printtauksessa kehittyvät, parhaimmillaan tämä valmistuksen muoto helpottaa siirtymistä kiertotalouteen. IFabrican kaltaiset värkkäystilat olisivat samalla myös kierrätyspisteitä printattaville materiaaleille. Miltä kuulostaisi, että muovipakkauksista voisi saada printattua uuden tiskiharjan? Ehkä vähän ufolta, mutta kiertotalouteen siirtyminen tulee mullistamaan tavan, jolla ajattelemme materiaaleja ja käsittelemme niitä.
Hod Lipson ja Melba Kurman listaavat kirjassaan Fabricated: the new World of 3D printing tulostuksen hyötyjä: monimutkaisuus ja moninaisuus ei lisää hintaa, kokoonpanoa ei tarvita, tuotannon läpimenoaika periaatteessa nolla, kannettavat tulostimet, vähemmän valmistuksen sivuvirtoja.
Arkkitehtitoimisto DUS Architects uskoo näihin hyötyihin, ja tutkii parhaillaan omien prototyyppielementtien ja rakenteilla olevan prototyyppitalon avulla, miten 3D-tulostaminen voi mullistaa rakentamisen poistaen rakentamisesta syntyvän jätteen, vähentäen kuljetuksen tarvetta ja tehden rakentamisesta halpaa, helppoa ja mielenkiintoisempaa. Kuulostaa science fictionilta, mutta taitaa olla vain tulevaisuutta.
Blogi on osa Resurssiviisaita yrityksiä maailmalla -sarjaa, joka kertoo uuden polven yrityskonsepteista, luonnonvaroja säästävistä ja päästöjä vähentävistä bisnesmalleista ja niiden oivaltavista markkinointikeinoista.
Suosittelemme