Talous ja koulu eivät aluksi vaikuta sanaparilta, joka kulkisi käsi kädessä. Pohdittaessa talouden roolia peruskoulussa ja lukiossa, tulee lähinnä mieleen lukion yhteiskuntaopin taloustiedonkurssi. Siellä opiskellaan, mitä tarkoittavat sanat inflaatio ja osakeyhtiö. Suurimmalle osalle oppilaista termit jäävät silti hämäriksi ja epäselviksi, sillä niihin ei jakseta paneutua tai koetaan, ettei niitä mihinkään tarvita.
Haluaisin esittää pyynnön koulujärjestelmälle, poliitikoille, opettajille ja oppilaille. Kiinnittäkää huomiota lasten ja nuorten talouskasvatukseen. Lisätkää sen määrää ja kiinnostavuutta. Integroikaa se muihin oppiaineisiin, tarjotkaa valinnaiskursseina yrityskursseja ja ennen kaikkea innostakaa nuoria ottamaan itse selvää asioista. Erityisesti pyrkikää katsomaan, että nuoret ymmärtävät talouden koskevan heitä kaikkia ja vaikuttavan heidän elämäänsä. Opettakaa perusteet huolella, mutta opettakaa myös syvempää ymmärrystä talouden kiekuroista. Opettaminen ja valistaminen ovat parhaita tapoja ehkäistä nuorten ajautumista velkakierteeseen tai estää jopa heidän syrjäytymisensä. Esimerkiksi verojärjestelmän tunteminen paremmin auttaisi ihan konkreettisesti monia minunkin kavereitani.
Tulevaisuuden talous on aina epävarmaa ja sen ennustaminen on kovista yrityksistä huolimatta vaikeaa kaikille. Osakemarkkinat saattavat reagoida vastoin kaikkia oletuksia ja totuttuja tapoja. Tulevaisuuden suuri rakennemuutos tekoälyn ja robotisaation ansiosta tulee vaikuttamaan myös Suomeen. Työpaikkoja häviää, mutta uusia syntyy, kunhan ihmiset ovat aktiivisia ja uskaltavat etsiä itselleen täysin uudenlaista työtä tai perustaa työpaikan itse. Rohkeus ja tietämys on helpointa iskostaa nuoriin koulunpenkillä: siellä voidaan vaikuttaa asenteisiin ja koko tulevaisuuden näkymään.
”Tulevaisuuden talous – kenen talous?” kysytään Sitran ja VM:n yhteisessä keskustelutilaisuudessa Porin SuomiAreenalla torstaina 13.7. klo 11.45 – 13.00. Jasmin Jutilan lisäksi keskusteluun osallistuvat VM:n valtiosihteeri Martti Hetemäki, yrittäjä Henrietta Kekäläinen ja SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm. Tervetuloa kuulolle! Lisätietoja täältä.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.