archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

NY Startup -helmet kuoriutuivat – korkeakouluopiskelijat näyttivät kykynsä

Kirjoittaja

Milma Arola

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Olo on innostunut, hengästynyt ja vaikuttunut. Näin paljon eri alan opiskelijoita, upeita ideoita ja toteutuksia! Myytävänä on muotoilijoiden suunnittelemia uniikkeja koruja. Toisella ständillä pääsen visualisoimaan unelmieni työpaikan ominaisuuksia. Entä kiinnostaisiko tutustua nuorten taiteilijoiden teoksiin gallerioita kiertämättä? Tuloillaan olevan palvelun kautta se on mahdollista. Lisäksi tarjolla on muun muassa sovellus, joka etsii ja ehdottaa minulle jos jonkinlaista puuhaa ja menovinkkiä. Ja, Kajaanissa ei ainakaan tulisi tylsää. Sinne on maaliskuussa avattu paikallinen pakohuone.  

Missäkö olen? Olen Lahden ammattikorkeakoulussa NY Start Up -finaalissa. Siellä 12 korkeakouluopiskelijoista koostuvaa tiimiä esittelee yritysideoitaan. Kyse on Nuori Yrittäjyys ry:n NY Start Up -ohjelmasta, joka on kuluvana lukuvuonna pyörähtänyt käyntiin 15 korkeakoulussa. Ohjelma on osa korkeakouluopiskelijoiden opintoja. Sen aikaa he muodostavat tiimejä, kehittävät liikeidean ja testaavat sitä käytännössä perustamalla NY-yrityksen.

Finaalissa 12 tiimiä kisaa Suomen parhaan korkea-asteen NY-yrityksen tittelistä. Voittaja pääsee edustamaan Suomea EM-kisoihin Romaniaan. Jaossa olivat myös parhaan myyjän, parhaan yritysesittelyn ja parhaan yrityspotentiaalin palkinnot. Sain kunnian – ja äärimmäisen vaikean tehtävän – toimia yhtenä finaalin tuomareista. Sain vaikuttua ammattimaisista pitchauksista ja haastatella asiastaan innostuneita opiskelijoita yhdessä muiden tuomareiden kansa.  

Keitä nämä opiskelijat sitten ovat? He ovat muotoilijoita, yhteiskuntatieteilijöitä, koodareita, musiikkipedagogeja, suomen kielen osaajia, liikuntabiologeja, terveydenhoitoalan opiskelijoita – opiskelijoita mitä erilaisimmilta aloilta. Ja nyt ollaan asian ytimessä: kun eri alojen opiskelijat kohtaavat, syntyy paitsi mainioita ideoita myös sellaisia osaamiskomboja, joista moni työelämäntiimi vain haaveilee.

Aikaa tiimin muodostamiseen, idean kehittelyyn ja yrityksen perustamiseen on ollut muutamia kuukausia – toiset ovat aloittaneet jo syksyllä, toiset vasta tammikuussa. Nyt toukokuussa osa yrityksistä on jo lähdössä lentoon, toisilla asiakashankinta tai tuotteen demon rakennus on vielä kesken. Osa työllistää ohjelman jälkeen itsensä omaan yritykseen, osa jatkaa idean ja yrityksen kehittelyä harrastuspohjalta opintojen ohessa. Joillakin yritys jää siihen.

Yhtä kaikki, opiskelijoilla on takanaan huikea matka. Kaikki tuntuvat oppineen uutta: itsetuntemusta, oman osaamisen tunnistamista, luottamusta omaan juttuun, sitkeyttä, ajankäytön hallintaa, tiimin rakennusta ja yhteen hiileen puhaltamista sekä tietenkin niitä yritystoiminnan perusteita. Yksi finalisteista totesi, että tällainen matka pitäisi tarjota jokaiselle opiskelijalle – ja olen siitä samaa mieltä.

Jokaisessa tiimissä oli omat selkeät vahvuutensa ja jokaiselle olisi voinut antaa kunniamaininnan heidän kulkemastaan polusta ja siitä, mitä he olivat lyhyessä ajassa saaneet aikaan. Suosittelen tutustumista finalisteihin: kuulette tästä porukasta vielä. Lue lisää voittajista ja finalisteista täältä!

Omassa työssäni pohdin työelämän muutoksen näkökulmasta, miten korkeakouluopiskelijoillemme tarjottaisiin parhaat mahdolliset eväät tämän päivän ja huomisen työelämään. Miten auttaisimme heitä kaiken epävarmuuspuheen keskellä luottamaan itseensä, tunnistamaan vahvuutensa ja löytämään oman juttunsa? Jokainen meistä tarvitsee myös kykyä toimia monialaisissa tiimeissä ja valjastaa oma osaaminen oman intohimon ja yhteisen päämäärän eteen. Uskon, että NY Start Up- ohjelman kaltaiset oppimismatkat auttavat tässä.

Lämpimät onnittelut voittajille ja kiitokset kaikille finalisteille hienoista saavutuksista!
Kiitos Nuori Yrittäjyys ry:n työstä hyvän asian eteen – ja iso kiitos kaikille niille NY-opettajille, jotka ovat luotsanneet nuoria eteenpäin heidän matkallaan!
Kiitos ja onnea matkaan!

NY Startup on osa Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa. Sitra on yksi ohjelman yhteistyökumppaneista. 

Sitran Työelämän taitekohdat -avainalue ideoi ja kokeilee toimintamalleja, jotka auttavat työtä ja työntekijöitä löytämään toisensa nykyistä tehokkaammin. Lisäksi herättelemme suomalaisia kehittämään uuden työn markkinoilla ja uudessa työelämässä tarvittavia valmiuksia.

Mistä on kyse?