Oletko koskaan unelmoinut siitä, että saisit suunnitella ja rakentaa ihan uuden kaupungin tai kaupunginosan kokonaan alusta, lähes rakentamattomalle alueelle? Me Demos Helsingissä ainakin olemme. Monet älykkään ja resurssiviisaan kaupungin kauniit periaatteet kaatuvat siihen, että kaupunki on jo olemassa ja tehdyt ratkaisut eivät mahdollista fiksumpia vaihtoehtoja. Monet klassiset älykkäät kaupungit, kuten vaikkapa Etelä-Korean Songdo, on rakennettu juuri näin, kokonaan uudelle alueelle.
Orimattilan Henna on uniikki suunnittelukohde ainakin tämän vuosituhannen Etelä-Suomessa. Hennan juna-asema avattiin joulukuussa 2017. Se sijaitsee Lahden oikoradalla Mäntsälän ja Lahden välillä. Juna pysähtyy molempiin suuntiin kerran tunnissa. Alue sijoittuu keskelle kauneinta maaseutua – juuri sellaista, josta on viime vuosina lähinnä suljettu juna-asemia, ei rakennettu uusia. Juuri junayhteys tekeekin mahdolliseksi sen, että puutarhakaupunki voi rakentua alusta asti kestävälle pohjalle.
Visio Hennan tulevaisuudesta on kunnianhimoinen. Tavoitteena on rakentaa Hennasta vähähiilinen, energiatehokas ja yhteisöllinen 15 000 asukkaan kaupunkiyhteisö 2030-luvulle mennessä. Resurssifiksun kaupungin vision toteuttamiseksi alueelle on tulossa tulevaisuuden elämäntapoja tukevia ratkaisuja: ekologisia koteja, älykkäitä energiajärjestelmiä, sujuvia matkaketjuja, yhteiskäyttöautoja, fiksuja kauppapalveluita, viljelypalstoja, yhdessä tekemistä ja kehittämistä.
Hennan kehittäminen siirtyi viime vuonna suunnittelupöydiltä konkretiaan. Ensimmäiset pientalot ovat valmistumassa ja neuvottelut ensimmäisen hybridikerrostalon ja päiväkodin rakentamisesta ovat pitkällä. Kuten kaikilla uusilla alueilla, Hennassakin on asumisen ja palvelujen “muna vai kana” -haaste. Toista ei voi saada ellei toista ole. Tätä haastetta halutaan nyt purkaa ja visiota konkretisoida tarjoamalla Hennaa kokeilualustaksi uusille resurssifiksuille palveluille. Tässä on alusta, josta voi koko Suomi hyötyä!
Demos Helsinki perusti yhdessä Orimattilan kaupungin kanssa ja Sitran tukemana viime kesänä Hennan kehittäjäklubin. Orimattilan keskustassa pidetyistä kehittäjäklubin avajaisista tuli pienet messut, kun paikalla olleet yli 70 kiinnostunutta kehittäjää, yrittäjää ja aktiivia esittelivät ideoitaan. Näistä ideoista valikoitui jatkokehitykseen neljä teemaa.
Tuloksena syntyi muun muassa Opas kestävään rakentamiseen sekä Suomen yksi ensimmäisiä yhteiskäyttöautoille varattuja parkkipaikkoja ja siellä Orimattilan ensimmäinen vertaisvuokrauksessa oleva auto. Lisäksi tänä kesänä toteutetaan ensimmäiset osat syötävästä kaupunkipuutarhasta ja konsepti uudenlaisesta asukastalosta. Lisää kehittäjäklubista ja kokeiluista esityksessä Resurssifiksu Henna -hankkeen tulokset.
Niin sanotuissa nopeissa kokeiluissa haasteena ei usein ole itse kokeilun pystytys vaan käyttäjien saaminen. Uusien asioiden kokeilu vaatii muutoksia arkeen, omien mukavuusrajojen ulkopuolelle menemistä, ja se on vaikeaa meille kaikille. Auto on klassinen esimerkki meidän suomalaisten omasta tilasta, jonne on vaikea päästää vieraita. Siksi olen erityisen iloinen tästä hämäläismiehestä, joka tarjosi ensimmäisenä oman autonsa vertaisvuokraukseen:
Hennan alue haluaa profiloitua tulevaisuuden kestävien ratkaisujen kehittämis- ja kokeilualustana. Kehittäjäklubiin ovat tervetulleita kaikki toimijat, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan Hennan kehittämiseen: pienet ja isot yritykset, järjestöt ja yhteisöt niin Orimattilasta kuin Koreasta. Jos olet kiinnostunut kokeilemaan Hennassa tai haluat kuulla oppeja tehdyistä kokeiluista, ota yhteyttä Orimattilan kaupunkiin.
Satu Lähteenoja toimii vanhempana asiantuntijana Demos Helsingissä, joka on ollut mukana kehittämässä resurssifiksua Hennaa.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.