Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 4 min

Opintiellä kohti kestävää tulevaisuutta

Maailma on siirtymässä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta. Muutos on täynnä mahdollisuuksia meille kaikille.

Kirjoittaja

Nani Pajunen

Johtava asiantuntija, Ohjelmat

Julkaistu

Kun koulut kesän kynnyksellä sulkevat ovensa, moni nuori pohtii tulevaa – osa huolissaan, osa innolla. Myös moni ammattilainen on uuden edessä. Perinteiset tuhlailevaan lineaaritalouteen luodut työpaikat katoavat ja uusi työ pitäisi löytää.

Mitä työelämän muutos tarkoittaa opiskelupaikkaa valitessa? Minkälaisia osaajia tulevaisuudessa tarvitaan?

Olen keskustellut kevään aikana tulevaisuudesta monien alojen ammattilaisten kanssa. Monilla nuorilla ja vanhoilla, opettajilla ja oppilailla, monen alan ammattilaisilla, on huoli tulevasta.

Kestävyyskriisin keskellä olo on voimaton, muutos pelottaa ja maailma näyttää jopa toivottomalta. Samaan aikaan moni on kiinnostunut maapallon tulevaisuudesta. Ennen kaikkea olen kuitenkin törmännyt tahtoon konkreettisia asioita hyvän tulevaisuuden puolesta.

Jokainen meistä on tulevaisuudessa, ammatista riippumatta, myös kestävän tulevaisuuden rakentaja. Tekemisen kautta herää toivo. Ilmastonmuutoksen ja luontokadon edessä koettu pelko muuttuu yhdessä tekemisen kautta voimaksi: me voimme muuttaa asioita!

Työ muuttuu, osaamista pitää päivittää

Yksi asia, joka muuttuu hiilineutraalin kiertotalouden myötä, on työ – uusia työpaikkoja syntyy, osa töistä häviää ja monen työn sisällöt muuttuvat. Muutos on jo käynnissä, ja vauhti vain kiihtyy. Muutos koskettaa meitä kaikkia, sillä kiertotalous muuttaa lähes kaikkien työtä.

Sitran tilaaman kyselytutkimuksen mukaan kolme viidestä suomalaisesta on kiinnostunut työskentelemään kiertotalouteen liittyvissä työtehtävissä. Se on iso määrä, mutta parantamisenkin varaa on, sillä muutos koskettaa meitä kaikkia.

Kolme viidestä suomalaisesta on kiinnostunut työskentelemään kiertotalouteen liittyvissä työtehtävissä.

Jos olet elämässäsi siinä vaiheessa, että pohdit opintoalaa ja tulevia oppiaineita, yksi asia ei ole muuttunut – kannattaa opiskella niitä asioita, jotka kiinnostavat. Tee asiat niin hyvin kuin osaat ja pystyt. Parhaansa tekeminen riittää – ja joskus riittää se melkein paras. Ole itsellesi ja muille armollinen, keneltäkään ei vaadita kohtuuttomia suorituksia.

Olemme tottuneet ajatukseen, että opiskelu on yksi vaihe elämää. Valmistumme ammattiin ja siirrymme työelämään. Harvalla meillä elämä kuitenkaan kulkee suorinta tietä pisteestä A pisteeseen B. Niinkin saa tehdä, jos oma polku sellainen on.

Mutta myös oppiminen ja opiskelu muuttuu. Emme puhu enää vain yhdestä elämänvaiheesta vaan enemmänkin elämän pituisesta jatkuvasta prosessista. Maailma muuttuu jatkossakin ja mitä paremmin valmistaudumme ja totumme ajatukseen, sen helpompaa meidän on pysyä muutoksessa mukana. Vaikka valinnat tuntuvat vaikeilta, on hyvä muistaa, että mitkään päätökset eivät ole ehdottomia ja lopullisia, vaan ajan kuluessa mieltää saa ja pitää muuttaa. Erehtyäkin saa ja joskus ehkä jopa pitää, jotta voi tulla parhaaksi itsekseen.

Me kaikki tarvitsemme työelämävalmennusta

Tämän kevään aikana eräs lukio järjesti kolmipäiväisen työelämään tutustumisjakson lukion toista luokkaa käyville. Kolmen päivän ajan Teams-kokoukseen aukesi ikkunoita, joissa eri alojen ammattilaiset kertoivat työstään ja urastaan: mitä he ovat aikanaan opiskelleet ja miten työtä tehdessä taidot ovat karttuneet.

Kätilö kertoi, kuinka on saattanut olla auttamassa maailmaan yhden kuulijoista 17 vuotta aikaisemmin. Yliopistotutkija kertoi, ettei tarvitse olla yliälykäs päästäkseen akateemiselle uralle; ahkera työnteko ja oppimisen halu kantavat. Ammattikirjoittaja kertoi artikkeleiden syntymisestä ja työstämisestä. TV-tuottajan elämäkään ei ole pelkkää punaisella matolla kävelyä vaan kulissien takana tehtävää kovaa työtä.

Abivuotensa syksyllä aloittavalukiolainen piti kuulemastaan. ” Tämä oli ehkä tärkein kurssi, jonka olen lukion aikana käynyt. Miten voisin tietää kaikista mahdollisuuksista ja opintopoluista, jos niistä ei minulle kerrota. Ei se, että luen opinto-oppaasta kurssikuvauksia ole sama kuin se, että joku kertoo, miten on omaan työhönsä päätynyt”, kertoi lukiolainen.

Tällaista työelämävalmennusta siirtymässä lineaaritaloudesta kohti hiilineutraalia kiertotaloutta tarvitsemme me kaikki. Mitä hiilineutraali kiertotalous tarkoittaa poliisin, yliopisto-opettajan, lääkärin, sairaanhoitajan ja papin työssä. Kuinka jokainen ammattilainen muuttuu kestävän tulevaisuuden tekijäksi?

Tällaista työelämävalmennusta siirtymässä lineaaritaloudesta kohti hiilineutraalia kiertotaloutta tarvitsemme me kaikki.

Sitran Kiertotalouden kiinnostavimmat -yrityslistaus on yksi askel tehdä näkyväksi uutta työtä ja työelämää. Tarvitsemme kuitenkin paljon enemmän tarinoita – miten minusta tuli kestävän tulevaisuuden rakentaja?

Tänä viikonloppuna moni valmistuu ylioppilaaksi tai ammattiin. Teille haluan sanoa kaksi asiaa, kaksi sääntöä, jotka koskevat meitä kaikkia: meillä on vain yksi maapallo ja kestävän tulevaisuuden tekeminen on meidän kaikkien vastuulla. Samalla meillä kaikilla on vastuu, että vieruskaverilla on myös hyvä olla.

Mistä on kyse?