Edelläkävijät ovat tärkeitä. Ruotsin Växjö on alkanut toimia esimerkkinä myös Suomessa. Pieni ruotsalainen kaupunki on saavuttanut maailmanmainetta profiloitumisellaan puuhun. Kahdeksankerroksiset, passiivienergiatasoiset puukerrostalot ovat herättäneet laajalti kannustavaa huomiota.
Suomessa on panostettu vuosikymmeniä erilaisiin puurakentamisen kehittämishankkeisiin ilman tuloksia kaupunkirakentamisessa. Nyt on ilmassa uusia merkkejä. Energiatehokkuus ja pyrkimys mahdollisimman pieniin hiilidioksidipäästöihin rakentamisen elinkaaren pituudella ovat auttamassa puukerrostalorakentamista alkuun.
Rakennusliike Reponen pääsi ensimmäisenä liikkeelle julkistamalla hankkeen, jossa syntyy Suomen korkein ja energiatehokkain puukerrostalo Heinolan Vierumäelle. Uuden rakentamisen mallin odotetaan tuovan Heinolan seudulle ensivaiheessa kymmeniä uusia pysyviä työpaikkoja. Ekotehokas puukerrostalo rakennetaan passiivienergiatasoiseksi, lisäksi talon tarvitsema lämpöenergia saadaan uusituvilla polttoaineilla tuotetulla kaukolämmöllä.
Alun vauhdittamiseksi tarvitaan suurempia kohteita ja ainakin korttelin mittaisia puukerrostalohankkeita. Näitä voidaan vauhdittaa kansallisilla ja kansainvälisillä kestävän rakentamisen kilpailuilla sekä rakentamis- ja palomääräyksiä täsmentämällä puutaloille sopiviksi.