archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Resurssiviisausmatka jatkuu nyt omin voimin

Resurssiviisaus on nyt osa Jyväskylän kaupungin johtamista ja se on integroitu myös osaksi toiminnan ja talouden vuosikelloa.

Kirjoittaja

Pirkko Melville

tutkimus- ja kehittämispäällikkö, Jyväskylän kaupunki

Julkaistu

Sitran ja Jyväskylän 2,5 -vuotinen Kohti resurssiviisautta -yhteishanke on nyt päättymässä. Jyväskylän kaupungin on aika kiittää lämpimästi Sitraa ja nousta omille siivilleen resurssiviisauden edistämistyössään.

Alku aina hankalaako – jyväskyläläiset innolla mukana

Muistan elävästi, miten Kohti resurssiviisautta -hankkeemme starttasi käyntiin suuren suosion saaneella Roskaruokatapahtumalla: tuhannet ihmiset jonottivat huippukokkien parasta ennen -päiväyksen saavuttaneista raaka-aineista valmistamaa herkullista ruokaa. Enpä olisi silloin osannut kuvitella, millaisen draivin hanke saa aikaan kaupungissamme. Tämä kokeiluin ja pilotein edennyt hankkeemme keräsi ja innosti kymmeniä tuhansia kaupunkilaisia mukaan mitä erilaisimpiin tempauksiin ja villeihinkin kokeiluihin. Säästettiin sähköä, vettäkin, kokeiltiin kimppakyytejä, asennettiin aurinkopaneeleita, pyöräiltiin tavarapyörillä ja syötiin särkeä. Jyväskyläläisistä löytyi aimo annos sitä odotettua avoimuutta ja ennakkoluulottomuutta, millä perusteella Sitra kuulemma kaupunkimme tähän hankkeeseen kumppanikseen valitsikin.

Mediakin helli kaikkea tehtyä. Yksi kokeiluista, koulujen ylijäämäruoan jakaminen alueen asukkaille, levisi valtakunnalliseksi uutiseksi ja nyt tämä jyväskyläläislähtöinen idea erilaisine sovelluksineen on otettu käyttöön yli kahdessakymmenessä kaupungissa.

Viestikapula kaupungille, strategia toimenpiteiksi

Kulunut vuosi on ollut valmistautumista viestikapulan vaihtoon Sitralta Jyväskylälle. Jo joulukuussa vahvistettu kaupunkimme uusi strategia antoi selkeän suuntaviivan jatkotyöstämiseen; resurssien viisas käyttö oli päättäjien siunauksella valittu strategian yhdeksi kolmesta kärjestä. Kevään aikana kaikkien kaupungin toimialojen ja useiden liikelaitosten ja yhtiöiden edustajat ovat työpajoissaan miettineet, millaisin toimenpitein itse kukin voisi edistää resurssiviisautta eli vähentää päästöjä ja jätettä sekä käyttää luonnonvaroja harkitummin ja aikaisempaa viisaammin. Muistiin kirjattujen toimenpiteiden lista on pitkä ja vaikuttava.

Resurssiviisauden edelläkävijäksi

Tahtoa resurssiviisauden edistämiseen kaupungilla selkeästi on ja mielenkiintoista tulevan talousarvion tiukassa valmisteluprosessissa onkin nähdä, millaisia arvovalintoja päättäjämme ovat valmiita tekemään noiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Toivon ja uskon, että kireästä kuntataloudesta huolimatta resurssiviisauskin saa osansa – onhan se meidän mahdollisuutemme, jolla varmistamme kestävän hyvinvoinnin myös tuleville sukupolville.

Hyvä merkki on myös se, että kaupunginvaltuuston toukokuisen kokouksensa päätöksellään Jyväskylä on liittynyt valtakunnalliseen kestävien kaupunkien FISU-verkostoon ja sitoutunut näin tavoittelemaan määrätietoisesti viimeistään vuoteen 2050 mennessä jätteettömyyttä, päästöttömyyttä ja maapallon kantokyvyn rajoissa elämistä. Niin ikään hyvää lupailee se, että jo pitkään keskusteluissa ollut biokaasulaitosinvestointivalmistelu etenee päätöksenteossa ripeästi. Pääsemmeköhän pian myös ajelemaan kotitalouksiemme biojätteestä valmistetulla polttoaineella tankatulla biokaasubussilla?

Käsi kädessä askeltaen kestävään tulevaisuuteen

Resurssiviisaus on nyt osa kaupungin johtamista ja se on integroitu myös osaksi kaupungin toiminnan ja talouden vuosikelloa. Resurssiviisaus koskettaa kaikkia kaupungin toimialoja ja niiden hierarkian eri tasoja – resurssiviisaus kuuluu meille kaikille. Allekirjoittanut, minä siis, vastaan jatkossa siitä, että resurssiviisaus toteutuu mitä erilaisimmin toimenpitein kaupungin arjessa, ja että se näkyy ja kuuluu vahvasti kaupunkilaisten elämässä.

Tehtävänäni on innostaa tämän ilosanoman levittämiseen mukaan myös alueemme yrityksiä ja oppilaitoksia. Tehtäväkokonaisuuteni on varsin haasteellinen, mutta minulla on luja luottamus siihen, että meiltä jyväskyläläisiltä löytyy sellaista yhteistä voimaa, jolla pääsemme askeltamaan kestävään tulevaisuuteen käsi kädessä, yhdessä. Kaupunkilaiset, enhän ole näin olettaessani väärässä, enhän?

Mistä on kyse?