Östersundomin aluerakentamisen missiona on mahdollistaa vihreä talouskasvu ja innovatiiviset puhtaan teknologian investoinnit. Yritysmaailman edustajilla vahvistettu Helsingin kaupungin ja Sitran iskuryhmä kävi Pohjolan iloisessa kaupungissa nuuskimassa tanskalaista cleantechiä
Mistä Köpiksen cleantech-hypessä on kyse?
Kööpenhaminassa puhtaan ja älykkään osaamisen kaupallistamisen kovaa ydintä ovat yritysten, julkisen sektorin toimijoiden sekä tutkijoiden muodostamat, käytännön projektikehitystä tekevät verkostot. Clean-verkosto perustuu tanskalaiseen cleantech-osaamiseen. Se hakee haasteita markkinoilta ja kehittää niihin arvoa luovia ratkaisuja.
Clean käyttää tässä työssä nelivaiheista proaktiivista prosessia:
- Prosessi alkaa haasteiden hakemisella valituilla strategisilla painopistealueilla sekä sopivan hankekehittäjän tunnistamisella ja sitouttamisella.
- Luodaan innovaatioalusta, jossa tutkitaan arvoketjuja ja rahoitusta, määritellään tarpeet ja löydetään parhaat kumppanit yhteisen kehittämisen avulla.
- Muodostetaan konsortio, joka kehittää toteutus- ja rahoituskelpoisen hankkeen. Valitaan toteuttajat kilpailullisella neuvottelumenettelyllä.
- Toteutusvaiheessa hankekehittäjä hoitaa hankkeelle rahoituksen. Sijoittajien mielenkiintoa pyritään nostamaan skaalautuvalla ratkaisulla.
Arvon luontia veronmaksajien hyväksi
Kööpenhaminan uusien kaupunginosien Nordhavnin ja Örestadin kehittämisestä vastaa kaupungin ja valtion yhteinen kehitysyhtiö By og Havn. Kaupunki siirtää projektialueen maat korvauksetta kehitysyhtiön taseeseen. Kehitysyhtiön tehtävänä on arvon luominen projektialueella siten, että tonttien myynnistä saatavilla tuotoilla katetaan infran ja yleisten alueiden sekä osin automaattimetron rakentaminen. Älykkäillä ja puhtailla ratkaisuilla on tässä arvon luonnissa ja markkinoinnissa tärkeä rooli, ja yhtiömuotoisella toiminnalla tavoitellaan parempaa tuottavuutta, niin että verovaroja ei tarvitse käyttää uusien kaupunginosien toteutukseen.
Östiksen aluerakentamisessa samanlainen lähestymiskulma
Östersundomin aluerakentamisprojektissa ollaan kokeilemassa vastaavaa verkostomaista kehittämisen mallia. Haasteena on vihreän talouskasvun mahdollistaminen aluerakentamisprojektissa. Innovaatioalustana toimii biotalousintegraatti, jota kehitetään alueen ensimmäisenä kärkihankkeena. Kehittäjänä toimii Östersundomin aluerakentamisprojekti, jonka kumppaneita ovat Sitra, Siemens, Helen, Ramboll, Devecon ja Inspira. Parhaillaan neuvotellaan uusien kiinnostuneiden yrityskumppaneiden kuten Gasumin kanssa.
Östersundomin aluerakentamisprojekti soveltaa Kööpenhaminan parhaita käytäntöjä aluksi biotalousintegraatin kehittämisessä ja myöhemmin varsinaisessa aluerakentamisessa. Tavoitteena on selkeä, siiloista vapaa johtamismalli ja sen myötä parempi tuottavuus ja taseen tehokas käyttö.
Suosittelemme