Vuonna 2009 osallistuin ”Environmental scenario planning”-kurssille Roskildessa. Viikon aikana opettelimme yhdessä muiden ympäristöalan tutkijoiden kanssa skenaarioiden tekemistä, käyttämistä ja niistä viestimistä. Yhtenä harjoituksena oli tehdä otsikoita, joita lehdissä voisi olla vuonna 2030. Ilmastonmuutoksen seurauksia havainnollistamaan teimme esimerkiksi otsikon, jossa Euroopassa voivoteltiin kahvin, suklaan ja chilin saatavuusongelmia.
Tämä harjoitus yli kymmenen vuoden takaa tuli mieleeni, kun törmäsin uutiseen Sriracha-kastikkeen tuotannon pysähtymisestä, koska chiliä ei ole saatavilla. Syynä on sadon epäonnistuminen muuttuneen ilmaston ja äärisääolojen takia. Tulevaisuus näyttää tulleen aikaisemmin kuin kuvittelin.
Emme tietenkään osanneet ennustaa tulevaa tuolla kurssilla. Monet muut otsikot, varsinkin uumoilut radikaaleista ilmastotoimista eivät ole toteutuneet. Tulevaisuutta ei pysty ennustamaan, koska ei ole mitään yhtä ennalta määrättyä tulevaisuutta, joka vääjäämättä toteutuisi. Sen sijaan tulevaisuuksia on useita ja ne riippuvat nykyhetken toiminnasta ja päätöksistä.
Näihin useisiin tulevaisuuksiin pääsee matkustamaan mielikuvituksen avulla, kun haastaa nykyisiä oletuksia. Pelkkä toisenlaisten tulevaisuuksien kuvittelu ei kuitenkaan yksinään riitä, vaan sen pohjalta tulee myös toimia. Onnistunut yhteiskunnallinen muutos toki edellyttää pohdintaa siitä, millainen maailma voisi olla tulevaisuudessa. Mutta sen lisäksi on tärkeää hahmotella, miten voisi toimia tässä hetkessä niin, että se on kestävää vielä 20 vuoden päästäkin.
Haasta, kuvittele, toimi
Kun tulevaisuusajattelu yhdistyy muutoksentekoon, voidaan puhua tulevaisuuksiin vaikuttamisesta. Sen voi tiivistää kolmeen vaiheeseen: haasta, kuvittele ja toimi. Nämä kaikki vaativat omaa osaamista.
Haastamisessa on kyse nykyhetken tiedostamisesta ja tämänhetkisten oletusten tunnistamisesta ja kyseenalaistamisesta. Siinä ohjaavana kysymyksenä on ”mitä jos?” Mitä jos ei olisi jätettä? Mitä jos kaikkien ääni tulisi kuulluksi? Oletusten tunnistaminen ja haastaminen vaatii harjoittelua ja valmiutta mennä epämukavuusalueelle.
Kuvittelu ponnistaa haastamisen pohjalta ja edellyttää mielikuvituksen vaalimista. On helppoa pysyä abstraktilla tasolla, mutta vaikuttavampaa kuvittelu on, mitä lähemmäksi se tulee ihmisen arkipäiväistä kokemusta. Miltä toisenlaisissa tulevaisuuksissa tuntuu olla ja elää? Millaiselta ne kuulostavat, tuoksuvat, tuntuvat?
Tulevaisuuksia kuvitellaan ja niissä vieraillaan, jotta pystyttäisiin toimimaan toisin nykyhetkessä. Millaisia tulevaisuuksia kohti haluamme kulkea ja mitä tulisi muuttaa, jotta emme eksy polulta? Tähän liittyy myös kysymys tulevaisuusvallasta eli siitä, kuka määrittelee tulevaisuuskuvat ja muutoksen suunnan? Kenen ehdoilla mennään?
Teot parempien tulevaisuuksien eteen edellyttävät muutoskykyä
Jokainen on lähtökohtaisesti muutoksentekijä, kukin omalla tavallaan. Kaikkien ei tarvitse olla aktivisteja, poliitikkoja tai startup-yrittäjiä, vaan maailmaan mahtuu erilaisia tapoja toteuttaa muutosta. Jokaisen ei tarvitse yrittää pelastaa koko maailmaa, mutta jokainen voi muuttaa käyttäytymistään.
Muutoskyvyssä ei ole mitään mystistä, vaan kyse on käytännöllisestä, tavoitteellisesta tekemisestä arjessa: millaisia valintoja teen nyt ja mitä haluan vahvistaa, jotta tulevaisuus olisi parempi?
Sriracha-kastikkeen loppuminen ei kaada maailmaa tai vaadi kovinkaan mittavia muutoksia, ellei sitten satu olemaan kyseisen tuotteen valmistaja tai jälleenmyyjä. Mutta millaisia muutoksia meidän tulisi tehdä nyt, jotta olisimme toisaalta valmiita edessä oleviin yllätyksiin ja toisaalta kääntäisimme kehityksen suuntaa kohti parempia tulevaisuuksia?
Tulevaisuus tulee olemaan toisenlainen. Millaisia tulevaisuuksia haluamme rakentaa yhdessä?
Mikko Dufvaa pääset kuulemaan ”Imagining and making futures” -workshopissa Ashoka Nordicin Waves-tapahtumassa 15.9.2022.
Waves kokoaa muutoksentekijät ajattelemaan, innovoimaan ja osallistumaan kestävämmän tulevaisuuden ja muutoksen rakentamiseen – hauskanpitoa unohtamatta. Tapahtumaan voi osallistua joko paikan päällä Helsingissä tai verkossa.