archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tämä historiallinen päivä

Tänään tulee voimaan kipeästi kaivattu Pariisin ilmastosopimus, joka velvoittaa kaikki maailman maat rajoittamaan päästöjään ja asettaa tavoitteet entistä korkeammalle.

Kirjoittaja

Oras Tynkkynen

Julkaistu

Perjantai 4.11.2016 alkoi isossa osassa Suomea pilvisenä. Tulevaisuuden kannalta päivä on kuitenkin valoisa: tänään tulee voimaan kipeästi kaivattu Pariisin ilmastosopimus.

Sopimus on historiallinen monesta syystä. Ensinnäkin se velvoittaa kaikki maailman maat rajoittamaan päästöjään. Toiseksi se asettaa riman aiempaa korkeammalle: nyt ilmastonmuutos pitää onnistua rajoittamaan selvästi alle kahden asteen ja tavoitella sen pitämistä vain 1,5 asteessa.

Maiden nykyiset sitoumukset eivät vielä riitä leikkaamaan maailman päästöjä halutulle polulle. Siinä auttaa sopimuksen kolmas historiallinen piirre: maiden toimien säännöllinen arviointi ja tarkistaminen. Näin globaaleja päästöjä voidaan asteittain hilata lähemmäs kestävää tasoa.

Pariisin sopimus tulee voimaan 30 päivää sen jälkeen, kun riittävän moni valtio oli ratifioinut eli virallisesti vahvistanut sen. Historiallista onkin myös se, että voimaantuloon yllettiin alle vuodessa sopimuksen laatimisesta. Esimerkiksi Kioton pöytäkirjalla samaan turahti yli seitsemän vuotta.

Nyt edessä on kolme tehtävää. Ensinnäkin maanantaina Marrakechissa alkavassa ilmastokokouksessa maiden pitää alkaa hakea sopimusta täydentäviä pelisääntöjä. Pariisissa esimerkiksi päätettiin uuden markkinamekanismin yleisistä suuntaviivoista, mutta tarkempi sisältö on vielä määrittelemättä.

Toiseksi maiden pitää toteuttaa antamansa sitoumukset. Tavoitteet pitää muuttaa käytännön päätöksiksi, jotka leikkaavat päästöjä kaikilla sektoreilla nopeasti ja paljon. Sitra julkistaa Marrakechissa uuden selvityksen, jossa tarkastellaan koeteltujen pohjoismaisten ilmastoratkaisujen mahdollisuuksia maailman päästöjen vähentämisessä.

Kolmanneksi maiden pitää päivittää sitoumuksiaan, jotta ne ovat linjassa Pariisin ilmastotavoitteiden kanssa. Sitran kesällä julkistama selvitys osoitti, että EU:n – ja Suomen siinä mukana – pitää nostaa kunnianhimon tasoa selvästi, jotta teemme oman osuutemme ilmastokriisin taltuttamisesta.

Tekemistä siis riittää vuosikausiksi. Moni kysymys on myös vielä auki.

Mutta tänään, perjantaina 4.11.2016, voimme juhlia historiallista päivää.

Mistä on kyse?