Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 2 min

Tehdään internetistä ihmislähtöinen

Kolmenkymmenen vuoden teknologiavetoisen internetajan jälkeen on aika asettua kuskin paikalle. Internetin rakentaminen reiluksi ja ihmislähtöiseksi on suuri haaste, mutta tehtävä on vaivan arvoinen. Me olemme valmiita haasteeseen – oletko sinä?

Kirjoittaja

Markus Kalliola

Ohjelmajohtaja, Kansainvälinen toiminta

Julkaistu

Suomi kytkettiin internetiin marraskuussa 1988 30 vuotta sitten. Ensi töiksemme yritimme hakkeroida Yhdysvaltojen energiaviraston palvelimet ja jäimme kiinni. Tämän seurauksena koko pohjoismainen verkko kytkettiin irti internetistä muutamaksi viikoksi. Olimme Internetin alkuajan pahiksia.

Sen jälkeen olemme vaikuttaneet internetin kehitykseen tietoturvan, vakauden ja ihmisten verkottumisen edistämiseksi. Suosituin palvelinten käyttöjärjestelmä Linux on lähtöisin Suomesta kuten myös suojatun etäyhteyden ottamiseen ja tiedostojen turvalliseen jakamiseen käytetty SSH (Secure Shell -yhteyskäytäntö). Insinöörimme ovat olleet myös eturintamassa luomassa maailmanlaajuisia langattoman verkon standardeja GSM, 3G, 4G ja 5G. Itse asiassa GSM otettiin ensimmäisenä maailmassa käyttöön juuri Suomessa joulukuussa 1991. Keskityimme teknologiaan ja meistä tuli hyviksiä.

30 vuodessa internet on muuttunut yksinkertaisesta viestintäverkostosta palveluiden verkostoksi, jossa pankki-, ostos-, mobiilisovellus-, peli- ja yhteydenpitopalvelut ovat mullistaneet elämäämme. Internetajan alun idealistinen ajatus teknologian ja sen helpottaman yhteydenpidon johtamisesta demokratian lisääntymiseen on kuollut. Samoin idealismi sananvapauden lisääntymisestä ja totuuden helposta saatavuudesta vaivattomien julkaisukanavien syntymisen kautta on kokenut viime aikoina kovia. Sosiaalinen media ja muut massajulkaisualustat ovat helpottaneet myös valtiojohtoisiin ja eturyhmien masinoimiin propagandauutisiin ja lähteiden luotettavuuden todentaminen on käynyt yhä haastavammaksi.

Olemme yhteiskuntana tienristeyksessä. Haluamme kasvua, innovaatioita, helpompaa ja pidempää elämää ja myös muita etuja, joita teknologian kehitys voi meille tuoda. Haluamme olla myös turvassa, säilyttää yksityisyyttä, luottaa toisiimme ja luoda tulevaisuutta omista arvoistamme käsin. Miten tasapainoilla näiden kahden tarpeen välillä kuulostamatta menneisyyttä kaihoavalta nostalgikolta, anti-globalistilta tai pelokkaalta? Ainakin henkilökohtaisesti haluan kohdata tulevaisuuden ja sen mukana tuomat uudet teknologiat rohkeasti, mutta en usko, että se onnistuu vain keskittymällä teknologiaan.

Uskon, että meidän täytyy arvioida nykytilaa. Miettikäämme, mitä ensimmäiset 30 vuotta internetiä on meille tuonut. Miten se muutti elämäämme ja onko kaikki sitä mitä haluamme? Johtaako teknologinen kehitys meitä tulevaan vai jopa toinen valtio ja sen arvot?

Olemme Sitrassa pysähtyneet ja pohtineet näitä teemoja ja päättäneet toimia. Haluamme, että me kansalaiset – yksilöt olemme kuskin paikalla samalla tavalla digitaalisesta elämässämme kuin fyysisessä. Ihmiskeskeinen datatalous -hanke on työkalumme sen toteuttamiseen. Haaste on suuri, mutta niin on mahdollinen palkinto onnistuessamme – parempi elämä kaikille meille tulevaisuudessa. Me suomalaiset olemme tehneet sen aiemminkin. Olemme vaikuttaneet internetin kehitykseen teknologian näkökulmasta. Tehkäämme siitä nyt reilu ja ihmislähtöinen.

#IHAN

Mistä on kyse?