Miten luomme tulevaisuuden työyhteisöjä? Mitkä ovat keskeisiä kysymyksiä johtamisessa? Pitäisikö johtamisen sijasta puhua uudistamisesta ja mahdollistamisesta?
Näihin ja moniin muihin kysymyksiin ja kysymysten sisältämiin kysymyksiin syvennyttiin Luova Suomi -hankkeen järjestämässä ” Tulevaisuuden työyhteisöjä luomassa tässä ja nyt!” -seminaarissa 11.4.2011 Helsingissä. Tilaisuuden fasilitaattorina toimi tutkija-kehittäjä Terhi Takanen CoCreators Oy:sta. Terhi on kehittänyt yhdessä luomisen (CoCreative Process®) kehittämisotteen yhdessä julkishallinnon organisaatioiden, kuten Valtion työmarkkinalaitoksen ja muiden kumppaniensa kanssa. Prosessissa avaudutaan tietoisesti läsnä olevana tässä hetkessä omille aidosti merkityksellisille kysymyksille, asettamatta tavoitteita tai päämääriä. Käytännössä se tarkoittaa oman tiedon kokonaisvaltaista hyödyntämistä – tunteita myöten sekä muiden arvostavan kohtaamisen.
Tässä joitain seminaarin osallistujien kokemuksia CCP-otteen eri vaiheista, jotka ovat tiedostaminen, vapautuminen, kirkastaminen ja harjoittaminen:
- Miten johtamista voisi kehittää voimaantumisen kehittämisotteella?
- Kuka johtaja on todella valmis laittamaan itsensä likoon?
- Onkohan käsitteillä, joita tuon esille sama merkitys toiselle?
- ”On ihanaa päästää irti oikeassa olemisen tunteesta!”
- ”Mikä on lopulta positiivista ja negatiivista, mikä kovaa tai pehmeää?”
- ”Olen tässä, mutten ole läsnä”
- ”Miten asioilla on tila tapahtua?”
- ”Sekä liiketoiminnasta että julkiselta sektorilta voisi löytyä inhimillisyyttä. Inhimillisyys olisi kaikissa sisällä. Kuvastaako toiminnan malli inhimillisyyttä sen rakenteista”
- ”Miten rakenteet puretaan omasta mielestä?”
- ”Mitä jos delegointi käännettäisi tilan antamiseksi?”
- ”Tunteet ovat signaaleja, ne eivät näy prosessikaavioissa”
- ”Antais ihmisille mahdollisuuden epäonnistua.”
- ”Et ole kipsissä, kun saat olla kokonaisena”
Tilaisuudesta jäi mieleen intensiivinen yhdessä luomisen voima. Muodollisuuksista riisuttuina, ilman nimikkeitä ja titteleitä osallistujat kohtaavat aidommin katseet ja huomaavat toisen ihmisen avaamat mahdollisuudet. Johtamisen kehikossa heräsi mieleen kysymyksiä: Onko ylhäältä määrätty muuttumassa ihmisarvoisemmaksi yhdessä tekemiseksi? Mitä tarkoittavat tässä hetkessä työn arvostus ja työn ilo? Minkälainen on jokaisen järjen ääni ja sydämen ääni? Voisiko näitä ääniä yhdistää lujalempeällä otteella? Mitä se tarkoittaisi autoritääriselle johtamiselle ja mitä pehmojohtamiselle?
Pia Pianosolmio Kojo
Aiheesta lisää
http://www.uusijohtajuus.fi/video/201101/tyohon-vahvuutta-voimaantumisesta#comments
https://www.sitra.fi/fi/Ohjelmat/julkishallinnonjohtamisohjelma/julkishallinnonjohtamisohjelma.htm