archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Turvallisuus on iso sana, jolla on monta omistajaa

Kirjoittaja

Julkaistu

Emme enää tarkkaan tiedä, millaisista asioista turvallisuus koostuu. Eräälle se on maanpuolustusta, toiselle ruoan omavaraisuutta ja kolmannelle ydinvoiman vastustusta. Yhteiskunnat muuttuvat nyt ripeästi ja kohtaavat limittäin niin kansallisia kuin globaalejakin haasteita – näin on myös Suomessa.

Viime vuosina Lähi-idässä, Tunisiassa ja Nigeriassa matkustaessani minun oli helppo huomata, että monissa näistä yhteiskunnista turvallisuus on etualalla aivan eri tavalla kuin Suomessa. Esimerkiksi polttoaineen tai ruoan hinnannousu voi nostattaa levottomuuksia mellakoita, ja kansallisen poikkeustilan uhka kytee jatkuvasti pinnan alla.

Tunisiassa turvallisuus tarkoittaa esimerkiksi kokemusta siitä, että omalla kotialueella on hyvä olla. Eikö turvallisuus ole sitten helppo määritellä? Vaikka esimerkiksi poliisi tai palokunta ovat turvan tunteen kannalta olennaisia, turvallisuus ei palaudu viranomaistoimintaan. Sen sijaan turvallisuuden rakentajien kirjo on valtavan laaja. Uhkia ja ongelmia on yhden sijasta useita. Turvallisuus näkyy ja tuntuu eri tavoin yhteiskunnan eri tasoilla.

Suomessa on nyt alettu ymmärtää väestön rakenteen muutoksen, niukkojen resurssien ja yhteen kytkeytyneen talouden kaltaisia haasteita, jotka vaikuttavat yhteiskuntaamme. Vaikka nämä haasteet ovat nyt ja tulevaisuudessa osa meidän kaikkien arkea, eläkepommi ei näy katukuvassa samalla tavalla kuin kansannousu Syyriassa. Monimutkaisten ja rakenteellisten uhkatekijöiden hahmottaminen vaatii eri näkökulmien ymmärtämistä sekä tuomista yhteen ja on senkin jälkeen erittäin haasteellista.

Jos kokoaisimme kaikki suomalaisen yhteiskunnan tavat ymmärtää turvallisuutta, meillä olisi epäilemättä melko hyvä käsitys siitä, millaisia uhkia ja haasteita yhteiskuntamme tulevaisuuteen liittyy. Maanviljelijä osaisi kertoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista viljan hintaan, peruskoulun opettaja syrjäytymisen riskeistä ja hoitokodin asukas muuttuvan väestön mukanaan tuomista haasteista tämän hetkisille palveluratkaisuille.

Monimutkaisessa maailmassa kukaan ei voi yksin ymmärtää kaikkia turvallisuuden ulottuvuuksia. Samaan aikaan ammatissa kuin ammatissa nähdään tulevina vuosina, mitä nopeasti muuttuva maailma tarkoittaa oman työn kannalta. Samalla kykymme ymmärtää muutoksia ja löytää ratkaisuja paranee. Nyky-Suomessa turvallisuuden ei tarvitsekaan olla mikään yksi asia, vaan kykyä ymmärtää yhteiskunnallisten ja globaalien ongelmien merkitys omassa työssä, arjessa ja yhteiskunnassa.

Suomalaisen yhteiskunnan suurin vahvuus on, että olemme panostaneet koulutukseen, demokratiaan ja tasa-arvoon sekä ihmisten hyvinvointiin. Näistä lähtökohdista on mahdollista nähdä niinkin iso sana kuin turvallisuus kattavasti. Turvallisuus kuuluu meille kaikille. Jokaisen meistä osaamista, tietoa ja uteliaisuutta hyödyntämällä turvallisuus voidaan määritellä monimutkaisessa maailmassa riittävän laajasti ja löytää samalla uuden turvallisuuden rakentajia. Tällä tavalla varmistamme, että selviämme parhaalla mahdollisella tavalla kohtaamistamme haasteista.

Mistä on kyse?