archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Tutkimustiimin viikon varrelta #15: Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Eduskuntavaalien ollessa aivan kulman takana äänestäjät punnitsevat: "Ketkä ovat päätöksentekijöitä, jotka pystyisivät rakentamaan haluamani tulevaisuuden?”

Kirjoittaja

Ernesto Hartikainen

Julkaistu

Eduskuntavaalien ollessa aivan kulman takana äänestäjät punnitsevat: ”Ketkä ovat päätöksentekijöitä, jotka pystyisivät rakentamaan haluamani tulevaisuuden?” Potentiaaliset päätöksentekijät pyrkivät puolestaan kosimaan äänestäjiä omilla tulevaisuusnäkemyksillään. Kuinka luodaan kansaa houkuttelevia ja mahdollisimman monipuolisia näkemyksiä tulevaisuudesta? Yksi keino siihen on antaa kansalaisille mahdollisuus osallistua itse yhteiskunnan tulevaisuuden maalaamiseen.

Demokraattisesti valittujen poliitikkojen keskeinen tehtävä on muodostaa yhteiskuntamme strategiset suuntaukset. Kansallisella tasolla puhutaan esimerkiksi hallitusohjelmista, alueellisella tasolla maakuntaohjelmista ja paikallisella tasolla kuntastrategioista. Hyvän strategian muodostaminen vaatii hyvää ja monipuolista analyysia tulevaisuudesta.

Kansalaisia osallistavat ennakointiprosessit niin kansallisella, alueellisella kuin paikallistasolla pitäisi leipoa sisään yhteiskunnallisten strategioiden valmisteluun. Eri tasoisten strategioiden pitäisi myös kommunikoida keskenään, mikäli niiden halutaan vahvistan toinen toistaan.

Vuoden 2015 eduskuntavaalien alla Kansallinen ennakointiverkosto (KEV) pyrki keräämään ennakointinäkemyksiä niin kansallisen, alueellisen kuin paikallisen tason toimijoilta. Näkemyksistä muodostettiin KEV Tulevaisuuskuvat, joita voidaan hyödyntää strategisen hallitusohjelman valmistelussa. Kansalaisten monipuolista osallistumista ennakointiprosesseihin, niin fyysistä kuin digitaalista, pyritään jatkuvasti kehittämään ja samalla päätöksentekijöiltä on vaadittava ennakointiprosessien sisällyttämistä strategioiden valmisteluihin.

Minkälaiset mahdollisuudet kansalaisilla sitten on osallistua yhteiskunnalliseen ennakointiin ja sen käyttämiseen poliittisessa päätöksenteossa? Kansallinen ennakointiverkosto, jota Sitra on ollut kehittämässä yhteistyössä Valtioneuvoston kanslian kanssa, järjestää perjantaina 10.4. ensimmäisen Foresight Friday -tapahtuman Aalto-yliopiston Design Factorylla. Tilaisuudessa keskustellaan kansalaisten mahdollisuudesta osallistua yhteiskunnalliseen ennakointiin ja päätöksentekoon.  Erityisesti nuorten näkemykset voivat antaa erinomaista osviittaa tulevasta. Keskustelun herättäjiksi ovat lupautuneet mm. Mikko Dufva VTT:ltä, Johannes Koponen ja Aleksi Neuvonen Demos Helsingistä, Kalle Nieminen Sitralta ja Kimi Uosukainen Nuorisovaltuustojen liitosta. Tilaisuus on avoin kaikille.

Vaalien jälkeen työnsä aloittaa uusi eduskunta ja sen myötä uusi hallitus. Tämä hallitus tulee linjaamaan Suomen uuden suunnan. Kansalaiset varmasti toivovat, että suunta on kauaskatseinen ja epätoivottuja tulevaisuuksia välttävä.

Viikon varrelta -kirjoitukset vetävät yhteen ajankohtaiset puheenaiheet Sitran strategia- ja tutkimustiimissä. Löydät tarkemman esittelyn tiimin työstä täältä.

Mistä on kyse?