archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uskallatko hypätä keskustelukumppanisi ajatustenvirtaan?

Kokemuksista puhuminen erilaisten ihmisten kesken vaatii luottamusta ja ohjausta

Kirjoittajat

Aki Antinkaapo

viestintäsuunnittelija, Helsingin kaupunki

Matti Cantell

Monikulttuurisuuden ja arvioinnin asiantuntija, Setlementtiliitto

Mari Tähjä

toimintaympäristöanalyytikko, Yle

Julkaistu

Istumme piirissä Kalliolan Setlementtitalolla Erätauko-dialogissa jonka aiheena on maahanmuutto. Olemme vielä toisillemme vieraita ja kaikki erilaisia: miehiä, naisia, eri-ikäisiä, hiljaisempia ja nauravaisempia. Jotta pääsemme keskustelussa yhteiseen alkuun, keskustelun ohjaaja pyytää meitä muistelemaan millaisia maidenvälisiä rajanylityskokemuksia meillä on. Muistoihimme tulvii lomamatkoja, odotuksen tunnetta, iloa. Muistoissamme lentokentillä, juna-asemilla ympärillämme on ystäviä, sukua ja perhettä. Paljon hyviä hetkiä ja uusia kokemuksia. Ehkä muutama epämiellyttävä kysymys rajanviranomaisilta, kun oikein muistelemme.

Etenemme piirissä, muutkin osallistujat kertovat kokemuksistaan. Nopeasti omat, kepeät ja ilon täytteiset vastauksemme alkavat nolottaa. Osa keskustelijoista on lähtenyt pakon edessä, nopeasti, paeten. Monta epämääräistä rajan ylitystä, piilossa, ilman tarvittavia asiakirjoja ja yhteistä kieltä kommunikoida. Kokonaisen elämän aloittamista uudestaan.

Käymme keskustelua erilaisten kokemusten pohjalta

Tiedostamme, että tulemme kaikki eri lähtökohdista, ja että meillä on erilaiset kokemukset käydä tätä yhteistä keskustelua. Osa meistä osallistujista on myös selkeän etuoikeutettuja, sillä saamme käydä tämän keskustelun äidinkielellämme. Emme ryhmänä pääse kielitaidoiltamme täysin tasa-arvoiseen kielenkäyttöön, mutta jo se, että tiedostamme tämän, auttaa. Voimme kysyä lisää ja auttaa toisiamme ymmärtämään. Voimme valita sanamme ja kielikuvamme niin, että keskustelua on helppo seurata ja liittyä. Rakennamme tietoisesti tilanteesta tasavertaisempaa. On ilo huomata, että hyvässä keskustelunohjauksessa siinä onnistuivat myös kansanedustajat ja johtajat. Keskustelussa ei ole tarvetta käyttää ammattinimikkeitä ja -sanastoa, sen sijaan haemme yhteistä pohjaa maahanmuuttoon omista kokemuksistamme. Se on vahva pohja ymmärrykselle, sillä kokemuksellisuus on universaalia.

Hyvä keskustelun ohjaus rakentaa tasavertaisempaa tilannetta

Tämä dialogikokemus toi hieman toivoa siihen, että monenlaiset ihmiset voivat löytää yhdistäviä ja yhteisiä kokemuspintoja. Ihmiset voivat keskustella keskenään: löytää ja oppia uutta. Juuri tähän maahanmuuttoa käsittelevään keskusteluun osallistui yleisviritykseltään rakentavasti asiaa suhtautuvia ja kiinnostuneita ihmisiä. Tämä oli avartava maahanmuuttoa – mutta myös meidän jokaisen  omaa elämänhistoriaa – sivuava keskustelu. Silti omaa asiaa ei kiirehditty sanomaan, toisten puhetta ei keskeytetty, ja osallistujista paistoi aito kiinnostus toista keskustelijaa kohtaan.

Kesken dialogin ajatusten virtaan heittäytyminen tuntui vaivattomalta. Tämä kuvaa keskustelun houkuttelevuutta ja osallistumisen helppoutta.

Erätauko-blogisarja nostaa esiin kokemuksia dialogeista, joihin osallistui kesällä 2018 päättäjiä, virkamiehiä, sosiaalityön asiakkaita ja Erätauko-pilottikoulutettavia. Lue sarjan kirjoitukset täältä.

Mistä on kyse?