archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Uudistuva lainsäädäntö vauhdittaa hyvinvointialan tutkimus- ja yritysyhteistyötä

Suomalaisten sote-dataa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää nykyistä sujuvammin uusien lääkkeiden, hoidon ja johtamisen kehittämiseen. Lainsäädäntötyö on käynnissä ja tavoitteena on avata yhden luukun palvelu tutkijoille ja kehittäjille jo vuoden 2018 lopussa tietoturvasta tinkimättä.

Kirjoittaja

Hannu Hämäläinen

Neuvotteleva virkamies, Sosiaali- ja terveysministeriö

Julkaistu

Miksi muutos on tarpeellinen?

Suomessa on ainutlaatuisen hyvät terveydenhuollon rekisterit. Yksilöiden tiedot on tallennettu tietokantoihin henkilötunnuksen kera jo 1970-luvulta. Data on kuitenkin hautautunut moniin rekistereihin ja sitä on vaikea saada tutkijoiden sekä hoidon ja lääkkeiden kehittäjien käyttöön. Tutkimuslupien saanti voi kestää jopa 24 vuotta. Toisinaan lupaa ei edes ole saatu.

Sote-datan toissijaiseen käyttöön liittyvä lainsäädäntö on keskittynyt tieteellisen ja tilastollisen käytön sallimiseen. Tähän asti anonymisoitua terveysdataa on voinut käyttää vain tieteelliseen tutkimukseen ja sitä on käsitelty tieteellisin menetelmin.

Maailma on muuttunut. Tutkimus- ja kehitystyö sekä tietojohtamien edellyttävät aiempaa nopeampaa käytäntöä ja laajempaa datan yhdistelyä eri lähteistä.

Suomeen on tulossa yhden luukun palvelu datan hyödyntäjille

Muutos käytäntöihin on tulossa jo tänä vuonna. Lainsäädäntötyö on käynnissä ja uusi viranomaispalvelu voidaan avata loppuvuodesta 2018. Data avataan myös nykyistä laajempaan käyttöön, kuten opetukseen, johtamiseen ja viranomaisten suunnittelutyöhön perinteisen tutkimuksen lisäksi. Kansainväliselle tutkimus- ja yritysyhteistyölle aukeaa ainutlaatuinen ekosysteemi, tietoturvasta tinkimättä.

You need to accept marketing-cookies to watch this video

Open cookie settings

 

Tämä on toinen osa videosarjastamme, joka liittyy 20.–21.3.2018 Kööpenhaminassa pidettävään 2nd Annual Nordic Precision Medicine Forum -tapahtumaan.

Lisätietoja Stm:n tiedotteesta

Mistä on kyse?