Pariisin ilmastokokous sai lentävän lähdön, kun noin 150 maan presidentit ja pääministerit täyttivät kokousalueen käytävät. Mukana olivat maailman mahtavimpien valtioiden johtajat, kuten Yhdysvaltain Obama, Kiinan Xi, Intian Modi ja EU:n Juncker.
Puhekimarassa toistuivat samat aiheet. Useimmat johtajat aloittivat osoittamalla myötätuntoa terrori-iskuista toipuvalle emäntämaalle Ranskalle ja kiittämällä sitä kokouksen järjestämisestä.
Monen valtion edustaja myös nosti ahkerasti omaa häntäänsä. Jopa presidentti Vladimir Putin yritti väittää, että Venäjä kuuluu maailman johtaviin maihin ilmastonmuutoksen torjunnassa ja vähäpäästöisessä teknologiassa.
Juhlapuheisiin on ymmärrettävä suhtautua vähätellen, eikä neuvotteluja niillä ratkaistakaan. Ylevät lausahdukset ilmastotyön tärkeydestä eivät tuosta vain muutu konkreettisia lukkoja avaaviksi kompromisseiksi. Johtajien puheet voivat kuitenkin auttaa muutamallakin eri tavalla.
Ensinnäkin ilmastokokouksen puhujapönttö tarjoaa maille paikan, jota ne käyttävät usein ilmoittaakseen uusista teoistaan. Esimerkiksi Sveitsi, Norja, Espanja ja Uusi-Seelanti kertoivat lisäävänsä rahoitusta köyhien maiden ilmastotyöhön ja Yhdysvallat uuden teknologian kehittämiseen. Australia ilmoitti ratifioivansa Kioton pöytäkirjan toisen sitoumuskauden.
Toiseksi puheet toimivat neuvottelujen ilmapuntarina, sillä niiden avulla saa tuntuman kutakuinkin kaikkien maiden painotuksiin. Pariisin puheissa toistui esimerkiksi tuki velvoitteiden arvioinnille ja tarkistamiselle viiden vuoden välein. Vastaavasti varsin moni kehitysmaa toisteli vielä vanhaa mantraa teollisuus- ja kehitysmaiden välisestä työnjaosta.
Kolmanneksi maailman ykkösvaikuttajien osallistuminen alleviivaa neuvottelujen tärkeyttä. Presidentit ja pääministerit lähettävät viestin omille mailleen ja koko maailmalle: päästöjen vähentämisellä on meidänkin tukemme. Nähtyään vaivan tullakseen Parisiin he myös sitoutuvat todennäköisemmin varmistamaan sen, että kokouksesta saadaan kunnollinen lopputulos.
Johtajien läsnäoloa ei kannata ylenkatsoa. Vaikeiden neuvottelujen onnistuminen voi lopulta olla pienestä kiinni. Rutistukseen tarvitaan avuksi kaikkia.
Sitran vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen kirjoittaa Pariisin ilmastokokouksen aikana päivittäin analyyseja kokouksen etenemisestä. Aikaisemmin sarjassa ilmestynyt:
Kaikki olennainen Pariisin ilmastokokouksesta
Suosittelemme