archived
Arvioitu lukuaika 5 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vinkkejä kestävien tapahtumien toteuttamiseen – hiihtokilpailuista kokouksiin

Mitä tapahtuu, kun MM-kisajärjestäjä haluaa edistää kestäviä ratkaisuja kisatapahtumassa? Tässä matkan varrelta kertyneitä kokemuksia ja oppeja.

Kirjoittaja

Nani Pajunen

Johtava asiantuntija, Ohjelmat

Julkaistu

Aika lailla kaksi vuotta sitten saimme mielenkiintoisen yhteydenoton Lahden suunnalta. Haluaisiko Sitra lähteä yhteistyökumppaneiksi Lahden 2017 MM-kisoihin? Yhteistyön tavoitteena olisi edistää kestäviä ratkaisuja kisatapahtumassa. Mahtava tarjous! Aika harvoin pääsemme kohtaamaan vastaavanlaisen kirjon ihmisiä missään ja kertomaan heille maapallon kantokyvyn rajoista ja kiertotaloudesta. Päätös oli helppo tehdä, seuraahan urheilua noin 80 prosenttia ihmisistä, kun tiedettä seuraa ehkä 5 % (prosentit hiukan hihasta, mutta lähellä totuutta). Niinpä päätimme hypätä tähän kelkkaan – vai pitäisikö sanoa suksille – ja hiihdimme Lahden kisamonttuun.

Koska tavoitteet pitää asettaa korkealle, lähdimme siitä, että Sitra haastaa hiihdon MM-kilpailujen järjestäjät ja tapahtumakumppanit toteuttamaan maailman kestävimmän urheilutapahtuman Lahdessa vuonna 2017. Me lupasimme toimia tukena matkalla kohti kisoja. Kisamatkan varrelta kertyi runsaasti kokemuksia ja oppeja.

Matkan varrella tavoitetasoa haluttiin vielä hiukan nostaa. Kisojen aikana haastoimme Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) toteuttamaan kaikki tulevat kisat vielä kestävämmin kuin Lahdessa tehtiin. Lahdessa tehty työ onkin lumipallona lähtenyt etenemään. FIS on ottanut Lahden kisat lippulaivakseen, ja Lahden mallia on esitelty muun muassa 100 suurimman urheilulajiliiton kansainvälisessä seminaarissa Lausannessa. Elokuussa 2017 Lahden oppeja testattiin koripallon EM-kisoissa Suomessa, ja nyt Sitra tekee Suomen Olympiakomitean kanssa yhteistyötä, tavoitteena valtavirtaistaa kestävät kiertotalousratkaisut urheilun kentällä – niin jalkapallokentän laidalla herkkuja notkuvassa kahvilassa kuin urheilujärjestöjen toiminnassa.

Kuten tuotteiden elinkaari alkaa jostain ja päätyy jonnekin, näin käynnistyy myös tapahtuman toteutus: alkaen suunnittelusta, edeten erilaisten prosessien kautta itse huipentumaan – tapahtumaan – jota seuraa jälkien siivoaminen ja oppien kertyminen. Tapahtuman koko ei saisi vaikuttaa siihen, miten vastuullisesti se toteutetaan. Toki vastuuttomasti hoidettu suuri tapahtuma saa aikaan enemmän haittaa kuin yhden retkiseurueen roskien levittyminen lähipuistoon. Se myös kertoo vahvan viestin siitä, millainen toiminta on ok.

Halusimme helpottaa tapahtumajärjestäjien työtä. Olitpa sitten järjestämässä lapsen syntymäpäiväjuhlia tai jalkapallon MM-kisoja, alla oleva muistilista auttaa onnistumaan ja järjestämään kestävän tapahtuman!

Kuten Slushin ympäristövastaava hyvin sanoi:
”Kun halutaan järjestää tapahtuma kestävästi, missään kohtaa ei voida tinkiä tästä päätöksestä. Ei käy, että suurin sponsori saa tuoda kestämättömällä tavalla tuotettuja oheistuotteita tapahtumaan, jos kukaan muu ei saa. Linjan pitää olla tiukka ja tasapuolinen kaikille.”

Tämän allekirjoitan täysin. Alussa määritetään tavoitteet ja toimintatavat ja niissä pysytään. Yhdessä.

Iloisia ja kestäviä tapahtumia kaikille!

Näin järjestät kestävän tapahtuman

Ennen tapahtumaa

  1. Ota keskeiset kumppanit mukaan edistämään kestäviä ratkaisuja ja kiertotaloutta. Sopikaa kumppaneiden kanssa yhteiset tavoitteet.
  2. Suunnittele yhdessä tapahtumakumppaneiden ja muiden järjestäjien kanssa, miten tapahtuma voidaan järjestää kestävästi. Pohtikaa yhdessä, miten jokainen organisaatio voi osallistua tähän työhön omassa roolissaan. Mieti, mitä pitää tehdä toisin, että homma onnistuu.
  3. Sitouta tapahtumakumppanit toimimaan kestävästi. Parhaiten tämä tapahtuu kilpailutusvaiheessa eli sitoumus tulee kirjattua jo sopimukseen. Muista myös kestävät hankinnat!
  4. Lisää ympäristötietoisuutta. Tietoa tarvitaan aina lisää. Jos sinulla ei sitä ole, pyydä joku kertomaan miksi, miten, koska, kuka ja kuinka toimimme kestävästi.

Tapahtuman aikana

  1. Järjestä tapahtuma energiatehokkaasti uusiutuvalla energialla. Mikäli mahdollista, osta vain vihreää sähköä. Muista, että jätteeksi päätyvien tuotteiden mukana hukataan sekä materiaaleja että tuotteisiin ja materiaaleihin sitoutunut energia ja vesi.
  2. Rohkaise käyttämään kestäviä tuotteita ja hyödyntämään materiaalivirtoja. Muista, että kaikki ylimääräinen on oikeasti ylimääräistä. Älä jaa ylimääräistä tavaraa tapahtumassasi. Tähän voimme vaikuttaa myös osallistuessamme toisten tapahtumiin. Kieltäydy kohteliaasti juoksutapahtuman mainospaidasta ja messuilla lippalakista. Näin voimme vaikuttaa turhien oheistuotteiden valmistamisen vähentämiseen.
  3. Vähennä ennakolta ruoan ympäristövaikutuksia. Hanki ruoka läheltä. Suosi kasvisruokaa. Mahdollisuuksien mukaan kysy osallistujilta etukäteen, aikovatko he syödä. Mieti, mihin viet jäljelle jääneen ruuan.
  4. Tue kestävää liikennettä. Jos vain mahdollista, suunnittele tapahtuman aikataulu ja sijainti siten, että paikalle pääsee joukkoliikenteellä, kävellen tai polkupyörällä.
  5. Keskustele kumppaneiden kanssa siitä, miten kestävät kiertotalousratkaisut saadaan perustoimintatavaksi myös tuleviin tapahtumiin. Ensimmäinen kestävä tapahtumasi on hyvä alku. Seuraavissa tapahtumissa voit aina parantaa edellistä suoritustasi. Muista ottaa hyvät opit käyttöön myös muissa arkipäivän toimissasi.
  6. Pyydä ulkopuolista toimijaa arvioimaan tapahtuman ekologisuus. Jos haluat mitata onnistumisesi, sovi ulkopuolisen toimijan kanssa arviointi.

Tapahtuman jälkeen

  1. Ota opiksi. Käy kumppaneiden kanssa läpi tapahtuman elinkaari: missä onnistuimme, missä on vielä parannettavaa. Mieti kuinka nämä opit saadaan jaettua seuraavan tapahtuman järjestäjälle tai omiin tuleviin tapahtumiin.

Lataa nämä vinkit sisältävä infograafi suomeksi täältä (pdf) ja englanniksi täältä (pdf).

Lisää vinkkejä kestävän urheilutapahtuman järjestämiseksi (nämä ohjeet toimivat myös muiden tapahtumien järjestämisessä):

Mistä on kyse?