Puheenvuoro
Arvioitu lukuaika 4 min

Voisiko TikTokin myyminen olla alkusoitto paremmalle digimaailmalle?

Suositun sosiaalisen median palvelun tulevaisuus on vaakalaudalla lähiviikkoina Yhdysvalloissa. Parhaimmillaan TikTokin myyminen voisi olla läpimurto uudenlaisille digipalveluille, joissa ihmiset voivat hallita omaa dataansa.

Kirjoittaja

Laura Halenius

Johtava asiantuntija, Ohjelmat

Julkaistu

TikTokia uhkaa palvelun poistaminen sovelluskaupoista Yhdysvalloissa 19. tammikuuta alkaen. Tilanne juontaa juurensa viime huhtikuulle (englanniksi), jolloin Yhdysvaltain kongressi hyväksyi lain, jonka mukaan Tiktokin omistavan kiinalaisyhtiön, ByteDancen, on myytävä sovelluksen Yhdysvaltain-toiminnot tai sovellus katoaa maasta kokonaan.

TikTok on nähty vakavana uhkana kansalliselle turvallisuudelle jo pitkään. Yhtiöllä on pääsy 170 miljoonan amerikkalaisen käyttäjän dataan, kuten sijaintitietoihin, ja mahdollisuus jakaa sitä Kiinaan. Päätös TikTokin kieltämisestä ei ole ainutlaatuinen. Intia on kieltänyt palvelun jo vuonna 2020 ja Euroopassa esimerkiksi Albaniassa suunnitellaan palvelun kieltoa vuoden ajaksi.

Euroopassa on ollut viime aikoina paljon huolia TikTokista. Viimeisin kohu nousi epäilystä, jonka mukaan Romanian presidentinvaalien tulokseen olisi vaikutettu onnistuneesti valtiollisen toimijan masinoimalla kampanjalla. EU:lla onkin käynnissä TikTokin toiminnasta useita tutkintoja, jotka liittyvät esimerkiksi juuri vaalivaikuttamiseen ja nuorten mielenterveyden suojelemiseen.

ByteDance on tehnyt kaikkensa pyrkiäkseen viivyttämään lain voimaantuloa Yhdysvalloissa ja vedonnut sananvapauden rajoittamiseen. Perjantaina 10. tammikuuta, vain reilu viikko ennen mahdollista kieltoa, korkein oikeus kuulee niin TikTokia kuin Yhdysvaltain hallintoa. Myös tuleva presidentti Donald Trump on yrittänyt lykätä lain voimaantuloa.

Vaikka TikTok lakkaisi toimimasta Yhdysvalloissa, palvelu säilyisi edelleen esimerkiksi EU-alueen sovelluskaupoissa. Sisällön laatuun ja määrään kiellolla olisi varmasti vaikutusta myös Euroopassa, sillä merkittävä osa käyttäjistä ja suosituimmista sisällöntuottajista on yhdysvaltalaisia.

Voisiko TikTokin myyminen korjata siihen liittyvät ongelmat?

Vaikka Trump saattaakin yrittää keksiä keinot pelastaa TikTokin, voi sen selviytymisen kannalta varteenotettava vaihtoehto olla palvelun myyminen yhdysvaltalaisomistukseen. Vahva ostajaehdokas palvelulle on miljardööri Frank McCourt tukijoineen. Ryhmittymä toimitti virallisen ostotarjouksensa TikTokille torstaina 9.1. Kaupan kohteeseen ei kuitenkaan kuuluisi TikTokin arvokkain osa, sen huippukoukuttava algoritmi, jota Kiina pitää omana aineettomana omaisuutenaan.

Eikä McCourt algoritmia huolisikaan, sillä TikTokin ostaminen on osa hänen Project Liberty -nimistä aloitettaan, jonka tarkoituksena on tehdä internetistä nykyistä reilumpi käyttäjilleen. Mikäli McCourt saa ostettua TikTokin, on hän kertonut hyödyntävänsä siinä Project Libertyn kehittämää, uutta avoimen lähdekoodin protokollaa, jonka tarkoituksena on hajauttaa sosiaaliset verkostot ja antaa käyttäjille enemmän hallintaa omista tiedoistaan. 

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että ihmiset pystyisivät siirtämään dataansa helposti palvelusta toiseen, hyödyntämään palveluiden tarjoamaa dataa omiin tarpeisiinsa sekä vaikuttamaan palveluiden algoritmeihin itse. Samansuuntaista kehitystä tapahtuu EU:ssa, jossa asiaa ajetaan lainsäädännön voimin. Esimerkiksi tämän vuoden aikana teknologiajätti Metan WhatsAppilla ja Messengerillä voi käyttää Telegramia, Signalia ja muita kolmannen osapuolen sovelluksia. Applen puhelimiin voi puolestaan valita esimerkiksi MobilePayn oletusmaksutavaksi ApplePayn sijaan.

Ajatus hajautetuista sosiaalisen median palveluista ei ole uusi, mutta TikTokin ostaminen toisi riittävän käyttäjämäärän, jotta uudenlaiset, hajautettuun malliin perustuvat palvelut voisivat lähteä skaalautumaan. Toki TikTokin suosion avain on ollut juuri sen addiktoivassa algoritmissa. Mikäli tämä poistuu palvelusta, jää myös nähtäväksi, säilyykö palvelun suosio. Frank McCourtin aloite on joka tapauksessa kiinnostava, sillä vaikka ihmiset ovat yhä huolestuneempia sosiaalisen median vaikutuksista ja isojen sosiaalisen median alustojen vallasta, varteenotettavia vaihtoehtoja näille ei ole toistaiseksi syntynyt.

Millä askelilla digimaailma uudistuu reilummaksi?

Viime syksynä Project Liberty kutsui koolle globaalin Data Economy Task Force -ryhmän, jonka tehtävänä oli määritellä tiekartta reilumman datatalouden rakentamiseksi.  

Osallistuin ryhmän työhön Sitran edustajana. Työmme lopputuloksena syntyi neljään tukipilariin perustuva lähestymistapa, joka auttaa rakentamaan reilumpaa digitaalista maailmaa: 

  1. Uusien liiketoimintamallien ja yritystoiminnan kiihdyttäminen: Uusien innovaatioekosysteemin luominen, jotka tarjoavat tukea liiketoimintamallien kehittämiseen, pääsyn tarvittavaan infrastruktuuriin sekä alkuvaiheen rahoitusta. 
  2. Seuraavan sukupolven digitaalinen infrastruktuuri: Uudenlaisen hajautetun digitaalisen infrastruktuurin rakentaminen, sisältäen muun muassa tarvittavat protokollat, data-arkkitehtuurit ja digitaalisen identiteetin hallinnan. 
  3. Politiikka-innovaatiot ja sääntelykehykset: Sellaisten sääntely-ympäristöjen luominen, jotka mahdollistavat datan hallinnan ja edistävät innovaatiota ja kilpailua.
  4. Strategiset investoinnit: Pääomien saaminen liikkeelle, jotta nykyistä reilummat digipalvelut saataisiin leviämään.

Mikäli TikTok-kauppa toteutuu, se veisi kehitystä työryhmän suosituksien mukaiseen suuntaan. TikTok voisi olla pohja uudelle sosiaalisen median ekosysteemille, jossa ihmiset voisivat siirtää dataansa helposti palvelusta toiseen. 

Tämä voisi synnyttää myös muita uudenlaisia palveluita, sillä juuri datan puute ja verkostovaikutukset ovat nyt esteenä innovoinnille. McCourt on luvannut, että TikTokin peruskäyttökokemus säilyisi ennallaan, mutta ihmisillä — ei yrityksillä, hallituksilla tai algoritmeilla — olisi valta muokata digitaalista kokemustaan. Lähiviikot näyttävät, miten TikTokille käy.

Mistä on kyse?