archived
Arvioitu lukuaika 3 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Vuoden 2019 trendejä kuvaa hämmennys ja toimeen tarttuminen 

Vuodenvaihteessa julkaistaan lukuisia trendilistoja, joissa kuvataan, mitä kaikkea tulevana vuonna on luvassa. Vuosi 2019 tulee niiden perusteella olemaan tavallisen epätavallinen ja täynnä reiluja ratkaisuja.

Kirjoittaja

Mikko Dufva

Johtava asiantuntija, Ennakointi ja koulutus

Julkaistu

Kirjoitin vuosi sitten yhteenvetona trendiraporteista, että vuodelle 2018 povataan toivoa mullistusten melskeessä. Melskettä vuoden mittaan riittikin, mutta myös toivoa esimerkiksi erilaisten ratkaisuiden muodossa. Vuodelle 2019 trendilistaukset jatkavat osittain samalla linjalla, tosin nyt mullistukset nähdään jo normaalina, ja toivon lisäksi odotetaan aktiivista toimintaa muutoksen aikaansaamiseksi. Edessä saattaakin olla reilujen ratkaisujen vuosi. 

Epänormaali on uusi normaali 

Yleinen vaikutelma trendilistauksista on, että asiat, joita on aiemmin pidetty kummallisina tai harvinaisina, tulevatt yhä arkipäiväisemmiksi. Jos vuosi 2018 oli outo, niin vuonna 2019 tämä outous on jo tavallista. Esimerkiksi Nesta uumoilee, että antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamat tulehdukset tulevat niin yleisiksi, että vuonna 2019 jokainen tuntee jonkun, joka kamppailee niiden kanssa. The Economist puolestaan toteaa, että EU:lla on edessä haasteellinen vuosi brexitin, maahanmuuton ja talouspolitiikan eri linjojen kanssa. Voi myös olla, että ”deepfake” valevideo aiheuttaa geopoliittisen konfliktin. Epävarmuudesta ja ristiriidoista näyttää tulevan uusi normaali. 

Toisaalta epänormaalia saatetaan myös aktiivisesti tavoitella. Lisättyä todellisuutta on vuonna 2019 tarjolla muillekin kuin Pokemonien metsästäjille. Ruutujen lääppimisen sijaan saatamme jutella entistä enemmän älykaiuttimille tai katsoa ruutujen läpi miltä vaikkapa sohva näyttäisi olohuoneessamme. Elämyksellisyyden ja tarinallisuuden odotetaan korostuvan entisestään palveluissa, mikä vastaa osittain haluumme paeta monimutkaisesta ja ristiriitaisesta nykymaailmasta yksinkertaisempaan fantasiamaailmaan. 

Ei noin saa tehdä! 

Epänormaali saattaa antaa myös virikkeen kyseenalaistaa ja vaatia toisenlaista maailmaa. Erityisesti digitaalisten palveluiden ja datan käytön suhteen jo vuonna 2018 kyteneen tyytymättömyyden odotetaan lisääntyvän entisestään vuonna 2019Datan omistajuuden lisäksi huomio siirtyy hiljalleen myös algoritmien valtaan. Ihmiset saattavat vaatia tietää, milloin he juttelevat algoritmin kanssa ja milloin ihmisen, ja miten algoritmeja on käytetty päätöksenteossa. Samaan aikaan kun keskustelu tekoälyn etiikasta käy kuumana, tulee myös uusia tekoälyjärjestelmiin perustuvia palveluita, esimerkiksi sopimusten ja valitusten laadintaan. 

Vaatimisen lisäksi vuonna 2019 saatetaan nähdä runsaasti myös toimintaa. Tämä näkyy sitoumuksina puolittaa hiilijalanjälkihyvästien heittämisenä nopealle muodille ja sen sijaan vuokrauksen ja uudelleenkäytön suosimisena. Lelutkin saa jo palvelunaYrityksiltä odotetaan yritysaktivismia ja toimia puheiden sijaan, ja toisaalta hyvien ratkaisuiden avointa jakamista. Edistyksellisimpiä ratkaisuita löytyy kesäkuussa suomesta, kun World Circular Economy Forum järjestetään Helsingissä. 

Heikkojen signaalien vuosi 

Tulevaisuudentutkija Ziauddin Sardar kuvaa nykyhetkeä postnormaaliksi ajaksi. Ei siksi että olisimme siirtyneet jotenkin erityisen normaalista ajasta epänormaaliin, vaan koska normaalin käsitteellä ei ole enää samanlaista merkitystä monimutkaisessa, epävarmassa ja ristiriitaisessa maailmassa. Postnormaalissa ajassa on syytä katsoa trendien lisäksi myös heikkoja signaaleita, eli muutoksen ensioireita tai merkkejä mahdollisesti nousevista ilmiöistä. Heikot signaalit auttavat tunnistamaan uudenlaisia mahdollisuuksia ja uhkia ja siten laajentamaan sitä mitä pidämme mahdollisena.  

Heikkoihin signaaleihin pääsee tutustumaan Sitran heikot signaalit sivustolla ja 10.1. järjestettävässä tilaisuudessa, jossa julkaistaan asiaa koskeva selvitys. 

Vuotta 2019 käsitteleviä trendiraportteja 

Nesta: Ten predictions for 2019  

The Economist: The world in 2019  

Schibsted’s outlook on trends 2019  

Trendwatching: 5 trends for 2019  

Fjord Trends 2019  

Pinterest 100: The top trends for 2019  

The Future Laboratory: Future Forecast 2019  

JWT Intelligence: The Future 100: 2019 

CBInsights: Top Tech Trends In 2019  

 

Mistä on kyse?