Ongelma
Suomessa syntyy 71 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Samaan aikaan puuvillan viljely kuluttaa valtavia määriä vettä, kemikaaleja ja maapinta-alaa. Sitä viljellään maissa, jotka kärsivät jo valmiiksi vesipulasta, minkä lisäksi tuotantoon voi liittyä ihmisoikeusongelmia. Puuvilla sopii kuitenkin erinomaisesti vuodetekstiilien ja pyyhkeiden materiaaliksi.
Ratkaisu: Eläköityneistä lakanoista räsymatoiksi ja farkuista pyyhkeiksi
Kuluttajat voivat viedä vanhat lakanansa ja farkkunsa ympäri vuoden Finlaysonin myymälöihin, joissa niitä vastaan myönnetään alennuskuponki. Vastaanotetut lakanat lajitellaan kunnon mukaan ja matonkuteiksi käyttökelpoiset lakanat kuljetetaan Pohjanmaalle prosessoitaviksi räsymatoiksi. Likaiset tai reikäiset lakanat sen sijaan toimitetaan edelleen kierrätettäviksi Var Frankenhuisille Hollantiin. Farkut toimitetaan valmistuskumppanille Belgiaan, jossa ne lajitellaan, murskataan ja tehdään uudeksi langaksi ja langasta edelleen pyyhkeiksi.
Pyyhkeissä kierrätyskuidun osuus on 30%. Räsypaloja ja farkkupyyhkeitä myydään Finlaysonin omissa myymälöissä ja verkkokaupassa. Ratkaisun avulla tekstiilijätteen määrä vähenee, jolloin sitä päätyy vähemmän polttoon.
Ansaintamalli ja hyödyt Finlaysonille
Finlayson saa tekstiilejä vastaanottamalla ilmaista raaka-ainetta ja lisää asiakkaita myymälöihinsä. Yritys haluaa profiloitua sekä vastuullisena toimijana, ja tekstiilien kierrätysratkaisut ovat tuoneet Finlaysonille paljon positiivista näkyvyyttä. Keräyskampanjasta lähtenyt idea muuttui osaksi yrityksen toimintamallia, ja Finlayson lisää kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita valikoimiinsa tuote kerrallaan.
Hyödyt asiakkaalle
Kuluttajat pystyvät kierrättämään vanhoja tekstiilejään järkevästi ja merkityksellisellä tavalla. Polttoon päätyvän tekstiilijätteen määrä vähenee ilman, että asiakkaan ostaman tuotteen laatu heikkenee. Kuluttajan kannalta uskottava esimerkki laadusta on Finlaysonin Jesus-lakana, jolle myönnetään 50 vuoden takuu.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.