Ongelma
Ruoan tuotannon ympäristövaikutukset ovat merkittävät: 12 prosenttia maailman maa-alasta käytetään maanviljelyyn ja 70 prosenttia makeasta vedestä maatalouteen. Myös ilmastopäästöt ovat merkittävät. Samaan aikaan suomalaiset ruokapalveluiden tuottajat hukkaavat 85 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa vuodessa. Syömättä jääviin raaka-aineisiin ja niiden käsittelyyn uppoaa merkittävästi kustannuksia. Hävikkiin päätyvä ruoka on tuotettu turhaan, ja tuotannon aiheuttamat negatiiviset ympäristövaikutukset ovat myös turhia. Jos ruokahävikki olisi valtio, se olisi USA:n ja Kiinan jälkeen maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja.
Ratkaisu: Hävikkimestarilla puolitetaan ravintoloiden ja hotellien ruokahävikki
Lassila & Tikanojan (L&T) Hävikkimestari auttaa esimerkiksi kouluja, työpaikkojen lounasruokaloita ja varuskuntia vähentämään ruokahävikkiä. Ratkaisu sisältää kaksi osaa: seurantasovelluksen, joka tuottaa tarkkaa tietoa syntyneestä hävikistä ja sen kustannuksista sekä valmennuksen, jonka avulla ravintolan henkilökunta oppii vähentämään hävikkiä sovellusta hyödyntäen.
Ansaintamalli ja hyödyt L&T:lle
Hävikkimestari on kuukausimaksuun perustuva palvelu, minkä lisäksi valmennuksesta maksetaan erillinen maksu. Hävikin vähentäminen voi vähentää L&T:n biojätekuljetusten tarvetta, mutta palvelu nähdään tärkeänä pitkäikäisen asiakassuhteen kehittämisen ja yrityksen mission kannalta.
Hyödyt asiakkaalle
Hävikkimestari on helppo tapa vähentää ruokahävikkiä erityisesti linjastotarjoilussa. Sen avulla voi vähentää raaka-ainekustannuksia, turhaa työtä ja biojätemaksuja. Sovellus visualisoi tiedon siten, että ravintolan henkilökunta näkee yhdellä vilkaisulla sopivat kohteet hävikin vähentämiselle. Ravintoloiden henkilöstö kokee Hävikkimestarin avulla työnsä merkityksellisemmäksi.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.