Ongelma
Ihmiset ostavat länsimaissa uuden puhelimen keskimäärin puolentoista vuoden välein, jolloin vanhat puhelimet jäävät usein pöytälaatikkoon tai muuten kierrättämättä. Väärin hävitetty elektroniikkajäte on yksi ongelmallisimmista jätelajeista. Lisäksi harvinaisia materiaaleja ja luonnonvaroja haaskataan, jos laitteet päätyvät kaatopaikalle kierrättämisen sijaan. Uusien puhelinten valmistus puolestaan kuluttaa resursseja ja kasvattaa kasvihuonekaasupäästöjä. Kuluttajien näkökulmasta ongelmana on myös uusien puhelimien jatkuva kallistuminen.
Ratkaisu: markkinapaikka käytetyille älypuhelimille
Swappie ostaa yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä käytettyjä puhelimia, huoltaa ne ja myy eteenpäin. Ennen myyntiä puhelimille suoritetaan tekninen analyysi, joka kertoo laitteen kunnon. Lisäksi puhelin tutkitaan esimerkiksi vesivahinkojen varalta. Suomen markkinoille kelpaamattomia puhelimia toimitetaan ulkomaille muiden kierrätyspalvelujen kautta. Käyttökelvottomat puhelimet toimitetaan elektroniikkajätteen keräykseen. Pidentämällä kännykän käyttöikää 1,8 vuodesta 4,5 vuoteen, voidaan laitteen koko elinkaaren aikainen hiilijalanjälki pienentää jopa puoleen.
Ansaintamalli ja hyödyt Swappielle
Swappien ansaintamalli perustuu puhelinten myynnistä saatavaan liikevaihtoon. Toiminnasta tekee kannattavaa optimoitu teknologinen analyysi ja erikoistuminen tiettyihin tuotteisiin: iPhoneihin. Yrityksen ostamista käytetyistä puhelimista maksetaan korvaus niiden toimittajille. Yritys pystyy luomaan uutta liiketoimintaa ilman, että sen tarvitsee ylläpitää esimerkiksi suuria varastoja tai tuotantolaitoksia.
Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle
Asiakkaalle hyötynä ovat ennen kaikkea käytetyn puhelimen halvempi hankintahinta, tuotteelle tarjottava takuu sekä Swappien toiminnan läpinäkyvyys: asiakas tietää, mitä on ostamassa. Asiakas voi myös tienata myydessään käytetyn puhelimensa yritykselle.
Suosittelemme
Vielä yksi?