Esimerkit
Arvioitu lukuaika 3 min

Konecranes suunnittelee nosturit kestämään aikaa ja käyttöä: “Kaikki toimintamme tähtää tuotteiden elinkaaren pidentämiseen”

Konecranesilla nostolaitteet suunnitellaan pitkäikäisiksi, korjattaviksi, modulaarisiksi ja energiatehokkaiksi. Tuotekehitysjohtaja Petri Asikainen, myyntijohtaja Petteri Ijäs ja vastuullisuuspäällikkö Satu Kaivonen kertovat, miten kiertotalouteen nojaava liiketoiminta huomioi ympäristövaikutukset ja asiakkaan tarpeet.

Julkaistu

“Olemme Konecranesilla kartuttaneet vuosien saatossa vankkaa osaamista kiertotalouteen perustuvasta tuotesuunnittelusta. Asiakkaat saavat selkeitä hyötyjä investoimalla kestäviin laitteisiin, joita voidaan korjata ja modernisoida, sekä lisäarvoa, joka tulee keskeytymättömästä tuotannosta. Säilyttämällä laitteen elinkaaren aikainen arvo mahdollisimman pitkään voidaan säästää luonnonvaroja sekä vähentää kasvihuonepäästöjä.

Suurin osa tuotteiden elinkaaren aikaisista ympäristövaikutuksista määräytyy jo suunnittelu-vaiheessa. Keskitymmekin tuotesuunnittelussa muun muassa materiaali- ja energiatehokkuuteen, korjattavuuteen ja kestävyyteen.

Suunnittelemme nosturit asiakkaiden erilaisiin tarpeisiin, joista olemme keränneet vuosien saatossa paljon käyttödataa. Esimerkiksi keskisuuri perheyritys käyttää nosturia verstaallaan suunnilleen vartin päivässä, kun taas jätteenpolttolaitoksella nosturi pauhaa tauotta. Käyttötavat vaikuttavat laitteiden mitoitukseen, rakenteiden vahvuuteen ja materiaalivalintoihin.

Konecranesin huoltoliiketoiminta edistää kiertotaloutta pidentämällä laitteiden elinkaaria kunnossapidolla ja korjauksilla, osien uudelleenvalmistuksella, modernisoinneilla ja jälkiasennuksilla. Pystymme nykyään modernisoimaan jopa 1920-luvulta peräisin olevia koneita nykyajan standardeille sopiviksi. Tuotteet ovat usein modulaarisia, jolloin jo olemassa olevia komponentteja pystytään hyödyntämään ja vain välttämättömät osat uusitaan. Tämä mahdollistaa myös sen, että vanhan tekniikan tilalle pystytään usein saamaan uusinta tekniikkaa.

Huolto on iso osa tuotesuunnittelua, minkä lisäksi hyödynnämme toiminnassamme ennusta-van kunnossapidon huoltokonseptia. Kunnossapitotarpeiden ennustaminen reaaliaikaisen tiedon avulla vähentää ja optimoi huoltohenkilökunnan ajokilometrejä sekä tarvetta kuljettaa varaosia. Tieto komponenttien kunnossapito-, vaihto- ja korjaustarpeesta edistää resurssien tehokasta käyttöä ja pidentää tuotteiden käyttöikää.

Parhaimmillaan pidennämme tuotteiden elinkaarta kymmenillä vuosilla. Prosessimme rakentuvat nyt ja tulevaisuudessa kiertotalouden periaatteille, jolloin toimintamme perustuu optimoituun ja oikea-aikaiseen toimintaan. Näin pystymme tuottamaan asiakkaillemme lisäarvoa ja pienentämään heidän hiilijalanjälkeään.”

– Petri Asikainen, Petteri Ijäs ja Satu Kaivonen

Mistä on kyse?