Työkalu
Arvioitu lukuaika 4 min

Heikot signaalit -luotain

Luotain on työkalu heikkojen signaalien havainnointiin.

Julkaistu

Ennakointi on vaihtoehtoisten tulevaisuuksien tutkimista ja tarkastelua. Yhden keinon tähän tarjoavat heikot signaalit. Heikko signaali on ensioire muutoksesta tai merkki nousevasta asiasta, joka saattaa olla tulevaisuudessa merkittävä (Hiltunen 2010). Se on jokin asia, joka on todella tapahtunut jo, mutta joka tuntuu oudolta, yllättävältä, naurettavalta tai pöyristyttävältä, ja joka voidaan tulkita merkiksi jostain suuremmasta mahdollisesta muutoksesta. Signaali voi olla esimerkiksi olla uusi palvelu, mielipide, ele, liiketoimintamalli, säädös tms.  

Heikot signaalit -luotain koostuu neljästä kysymyksestä, jotka ohjaavat ajattelua kuvainnollisesti uusille kiertoradoille, kauemmas arkisen havainnointimme alueilta. Kysymysten ideana on ohjata luotaamaan aiheita ja alueita, joita emme välttämättä päivittäin pohdi ja näin tunnistamaan heikkoja signaaleita. Luotain ohjaa katsomaan kauemmas, pinnan alle, outouksiin ja tabuihin. Luotaimen keskellä on esimerkkejä siitä, mitä heikot signaalit voivat käytännössä olla.  

Heikot signaalit -luotainta voi hyödyntää oman havainnoinnin tukena, mutta myös työpajatyöskentelyssä. On kuitenkin hyvä muistaa, että joskus signaalien havainnointi ottaa aikaa eikä se välttämättä onnistu saman tien annettuna tehtävänä työpajassa, vaan saattaa edellyttää jonkun verran lämmittelyä.  

Lisää ohjeita ja vinkkejä luotaimen käyttöön löytyy Heikot signaalit -oppaasta.

Valmistelu 

Päättäkää, mihin teemaan tai aiheeseen liittyviä heikkoja signaaleita havainnoitte. Kannattaa valita melko väljä rajaus, esim. terveydenhuollon tulevaisuus.  

Sopikaa ajanjakso, jonka aikana havainnointia teette. Esimerkiksi kahden viikon tai kuukauden mittainen jakso voi olla hyvä tapa aloittaa.  

Valitkaa jokin paikka, jonne keräätte signaaleita. Dokumentointialustaksi kannattaa valita osallistujille tuttu sovellus, johon kaikilla on helppo pääsy myös mobiililaitteilla. Näin signaalit voi dokumentoida heti kun ne on bongattu, paikasta riippumatta. Esimerkiksi Padlet, Pinterest tai Teams-kanava voivat olla toimivia ratkaisuja. Sopikaa myös yhteneväinen dokumentointikäytäntö. Usein riittää, että signaalista kirjataan ylös otsikko, lyhyt kuvaus ja lähde, esim. linkki uutiseen tai vaikka viittaus naapurin kanssa käytyyn keskusteluun. 

Työskentely 

1. Luodatkaa sovitun ajanjakson ajan (tai työpajassa sovitun aikaa) maailmaa seuraavien kysymysten kautta:  

  • Jossain muualla: Mitä on tapahtunut jossain muualla, mitä on vaikea kuvitella tänne? 
  • Jotain, mistä moni ei vielä tiedä: Mikä on kehityksen kärjessä tai kuplii vielä piilossa pinnan alla? 
  • Jotain outoa: Mikä on hämmentävää, yllättävää tai saa sinut nauramaan? 
  • Jotain, mistä on vaikea puhua: Mikä on kiellettyä tai hankala ottaa puheeksi? Mikä on tabu tai herättää voimakkaita tunteita? 

Jotta pystytte katsomaan kauemmas, pinnan alle, outouksiin ja tabuihin, seuratkaa esimerkiksi medioita, joita ette normaalisti lue, jutelkaa ihmisille oman ympäristönne ulkopuolella, tutustukaa itsellenne vieraisiin aloihin ja teemoihin tieteessä, bisneksessä, taiteessa ja kulttuurissa, ja pyrkikää kaikin tavoin altistamaan itseänne uudelle ja vieraalle. Heikot signaalit voivat ottaa monia muotoja, uutisotsikoista ihmisten eleisiin ja kaikkea siltä väliltä. Esimerkkejä löydätte Luotaimesta.  

2. Dokumentoikaa havaitsemanne signaalit sopimaanne paikkaan.  

3. Kokoontukaa yhteen keskustelemaan signaaleista. Kategorisoikaa niitä (esimeriksi PESTEn avulla) ja keskustelkaa siitä, mitkä havainnoimanne asiat ovat mielestänne heikkoja signaaleja. 

4. Tulkitkaa havaintojanne: millaisista muutoksen ensioireista signaalit mielestänne kertovat? Mitä jos signaaleista tulisi valtavirtaa? Tulkinnassa apuna voi käyttää myös Sitran Muutoksen ensioireet ja Spekuloi tulevaisuuksilla -työkaluja.

Vinkit 

Materiaalit 

Lisälukemista 

Mistä on kyse?