archived
Arvioitu lukuaika 2 min
Tämä sivu on arkistoitu ja saattaa sisältää vanhentunutta tietoa

Masuunikuonasta hiekan korvaaja

Biopolttoainetta käyttävien lämpökeskusten ja -voimaloiden leijupetikattiloissa käytetään yleensä hiekkaa. Fescon Oy:n kehittämä terästeollisuuden masuunikuonasta valmistettu leijupetimateriaali tarjoaa kestävämmän vaihtoehdon hiekalle: se vähentää syntyvän pohjatuhkan määrää ja neitseellisen hiekan käyttöä. Lisäksi se hylkii epäpuhtauksia ja kuluttaa kattilaa vähemmän kuin hiekka.

Julkaistu

Ongelma

Biopolttoainetta käyttävien lämpökeskusten ja -voimaloiden leijupetikattiloissa poltetaan polttoainetta. Leijupetimateriaalina normaalisti käytettävä hiekka kuluttaa kuitenkin kattilaa ja sitoo poltettavan materiaalin epäpuhtauksia itseensä, mikä puolestaan kuluttaa leijupetiä. Iso voimalaitos käyttää hiekkaa tuhansia tonneja vuodessa. Oikeanlaisen hiekan etsintään ja maaperästä ottamiseen kuluu aikaa ja resursseja, minkä lisäksi tämä kuluttaa uusiutumattomia luonnonvaroja. Polttoprosessissa syntyy lämmön lisäksi tuhkaa, joka täytyy myös kierrättää.

Ratkaisu: toimivampi ja pitkäikäisempi leijupetimateriaali kierrätysraaka-aineesta

Fesconin uusi leijupetimateriaali korvaa hiekan voimalaitoksissa. Terästeollisuuden masuunikuonasta tehty petimateriaali hylkii epäpuhtauksia ja kuluttaa kattilaa vähemmän kuin hiekka. Tämä pidentää sekä leijupedin että kattilan käyttöikää. Samalla se vähentää syntyvän pohjatuhkan määrää. Masuunikuonasta valmistetun petimateriaalin vaihtoväli on noin kuusi kertaa pidempi verrattuna hiekkapedin vaihtotarpeeseen.

Ansaintamalli ja hyödyt Fesconille

Fescon toimittaa asiakkaalle leijupetimateriaalia palvelusopimuksella, niin että asiakas maksaa toimitetusta määrästä. Ansaintamalli on voimalaitostoimijoille tuttu. Käytettävä materiaali on mahdollistanut viennin käynnistämisen ulkomaille, sillä terästeollisuuden sivuvirtoina syntyvän masuunikuonan saanti on taattu.

Hyödyt asiakkaalle ja loppukäyttäjälle

Voimalaitosten kattilat kuluvat uuden leijupetimateriaalin ansiosta vähemmän. Samalla yksittäisen leijupedin käyttöikä ja vaihtoväli pitenevät. Masuunikuonasta valmistettua petimateriaalia voidaan käyttää esimerkiksi korkeammissa lämpötiloissa kuin hiekkavalmisteista, jolloin palaminen on puhtaampaa. Prosessissa myös syntyy aiempaa vähemmän pohjatuhkaa.

Mistä on kyse?