Ongelma
Ravitsemuspalveluissa eli ravintoloissa, lounasruokaloissa ja kunnallisissa ruokapalveluyrityksissä kipataan biojätteeseen 75–85 miljoonaa kiloa ruokaa vuosittain. Ravintoloiden ja kahviloiden on vaikea ennustaa päivittäin tarvittavaa tarjottavan ruoan määrää. Lounastarjoiluja täytyy valmistaa etukäteen tietty määrä kustannustehokkaasti. Kun asiakkaiden ja ruoan menekin määrä ei kohtaa valmistetun ruoan määrän kanssa, syntyy hävikkiä. Ruoantuotannon ympäristövaikutukset ovat merkittävät.
Ratkaisu: Mobiiliteknologiaa hyödyntävä ruokapalvelu
Lunchie ja ResQ tarjoavat markkinapaikan hävikkiruoan myymiseen. Ravintolat ja kahvilat ilmoittavat käyttöliittymään sellaiset ruoat, jotka muuten menisivät hukkaan. Kuluttaja voi ostaa annoksen sitä tarjoavasta ravintolasta ja hakea sen ravintolan määrittämän aikaikkunan puitteissa. Käyttöliittymä näyttää tarjolla olevat annokset sijainnin ja ruokavalioasetusten mukaan.
Ansaintamalli ja hyödyt yritykselle
Yritykset ottavat välityspalkkion jokaisesta käyttöliittymänsä kautta myydystä annoksesta ja tilittävät ravintoloille myyntitulot. Toimintamallin myötä sekä ravintoloilla että Lunchiella/ResQlla on samat intressit: säästää ympäristöä vähentämällä ruokahävikkiä mahdollisimman paljon. Malli on myös läpinäkyvä ja kaikille osapuolille selkeä.
Hyödyt asiakkaalle ja loppuasiakkaalle
Yritykset tarjoavat kuluttajille edullisen tavan ostaa ravintolatason ruokaa, joka muuten menisi hukkaan. Samalla säästyy kotona kokkaamiseen kuluva aika. Ravintolalle sovellukset tarjoavat helpon kanavan tienata hävikkiruoalla, vähentää jätekuluja ja säästää ympäristöä. Yritykset myös markkinoivat palveluaan ja saavat siten näkyvyyttä ravintoloille.
Suosittelemme
Tästä eteenpäin.