Työkalu
Arvioitu lukuaika 2 min

PESTE

PESTEn avulla saat ryhtiä toimintaympäristön analyysiin.

Julkaistu

PESTE-analyysi on työkalu toimintaympäristön systemaattiseen analysointiin. Se auttaa tunnistamaan ja ryhmittelemään ulkoisia tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa organisaation toimintaan ja päätöksentekoon.

PESTE rakentuu viidestä (tai joissain tapauksissa useammasta) kategoriasta, jotka muodostavat rakenteen toimintaympäristön systemaattiselle tarkastelulle. Näin varmistetaan, että mikään tärkeä osa-alue ei jää analyysissä huomiotta. PESTE on lyhenne englanninkielen sanoista Political (poliittinen), Economic (talouteen liittyvä), Social (sosiaalinen), Tehcnological (teknologinen) ja Environmental (ympäristöön liittyvä / ekologinen).

Poliittinen: puolueiden ohjelmat, sääntely, direktiivit, lainsäädäntö, eri valtaapitävien toimijoiden intressit jne.

Taloudellinen: kansantalouden kehityssuunta ja vakaus, kilpailukyky, ostovoima, työllisyys, toimialat, alueellinen kehitys, lainansaanti ja investoinnit jne.

Sosiaalinen: väestörakenne, terveys, kuluttajakäyttäytyminen, ihmisten asenteet, koulutus, uskonnot ja elämänkatsomukset jne.

Teknologinen: teknologian kehitys ja saatavuus, uudet teknologiat ja niiden käyttöönotto jne.

Ekologinen: luonto ja muu fyysinen ympäristö: luonnon monimuotoisuus, ilmasto, resurssien käyttö ja saatavuus, rakennettu ympäristö, infrastruktuuri jne.

PESTE-kehikkoa voi maustaa tarpeen mukaan myös muilla kirjaimilla: L(egal) tuo tarkasteluun lainsäädäntöön liittyvät asiat, C(ultural) kulttuuriin liittyvät asiat ja V(alues) arvoihin liittyvät asiat.

Työskentely

PESTE-kehikkoa voi käyttää monella tavoin; yksin toimintaympäristöä analysoidessa, työpajassa, tai vaikka pitkäaikaisen toimintaympäristöskannauksen pohjana.

  1. Määrittele asia, jonka toimintaympäristöä haluat tarkastella. Voit käyttää PESTEä laajojen (esimerkiksi jonkin toimialan globaali kehitys) tai rajatumpien (esimerkiksi muutokset jonkin organisaation toimintaympäristössä Suomessa) kokonaisuuksien tarkasteluun.
  2. Tunnista ja kirjaa huomioita toimintaympäristön muutoksista PESTEn mukaisiin kategorioihin.
  3. Hahmottele yksittäisistä muutoksista syntyvää toimintaympäristön muutosten kokonaiskuvaa
  4. Lopuksi pohdi: mihin sinun tai organisaatiosi tulisi kiinnittää huomiota PESTE-analyysin pohjalta? Minkälaisia toimenpiteitä tarvitaan?

Vinkit

  • Älä jää miettimään liian pitkäksi aikaa, mihin kategoriaan joku ilmiö tai signaali kuuluu. Täsmällistä kategorisointia tärkeämpää on hahmottaa muutosten kokonaiskuvaa.
  • Saat PESTEstä eniten irti, kun työskentelet yhdessä muiden kanssa. Mitä enemmän erilaisia näkökulmia tarkasteltavaan aiheeseen, sitä enemmän ja monipuolisemmin pystytte tunnistamaan analyysin kannalta merkittäviä muutoksia toimintaympäristössä.

Materiaalit

Lisälukemista

Mistä on kyse?