Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Remeo moninkertaistaa rakennusteollisuuden ja kaupan alan jätemateriaalin uusiokäytön: “Laadukas raaka-aine on kiertotalouden edellytys”

Ympäristöhuollon yritys Remeo investoi 35 miljoonaa euroa tekoälyä hyödyntävään kierrätyslaitokseen, jonka avulla muun muassa rakennusalan jäte kiertää uuteen käyttöön runsaasti aiempaa tehokkaammin. Toimitusjohtaja Johan Mild povaa Vantaan kierrätyslaitoksesta kansainvälistä kiertotalouden edelläkävijää.

Julkaistu

“Päivittäessämme strategiaa vuonna 2017 huomasimme, että rakennusjätteen kierrätys ei toimi. Asiakasyrityksemme halusivat yhtäältä kierrättää rakennusjätettään tehokkaasti ja toisaalta hyödyntää kierrätysmateriaalia omassa toiminnassaan. Kierrätettävä materiaali oli kuitenkin usein niin huonolaatuista, ettei sitä voinut hyödyntää mitenkään.

Liiketoimintamme perustuu kiertotalouteen, mutta halusimme ottaa harppauksen eteenpäin. Rakensimme Vantaalle kierrätyslaitoksen, joka käynnistyy kesän 2021 aikana. Käsittelemme laitoksessa materiaalia kahdessa linjastossa: yhdessä uudisrakentamisesta kertyvää rakennusjätettä ja toisessa kaupan sekä teollisuuden energiajätteeseen muuten päätyvää materiaalia, kuten puuta ja muoveja. Kierrätyslaitos nelinkertaistaa jätteenkäsittelymme pääkaupunkiseudulla.

Jotta rakennusteollisuudessa ja kaupan alalla syntyvää jätettä voidaan käyttää uudelleen, materiaalin on oltava puhdasta ja korkealaatuista. Oppivan teknologian eli tekoälyn ansiosta saamme seulottua jätteestä puhdasta raaka-ainetta yritysten ja teollisuuden uudelleen käytettäväksi.

Tunnistamme Vantaan laitoksella käsiteltävästä jätteestä esimerkiksi eri muovilaadut ja laitos lajittelee ne oikein. Kierrätettyä materiaalia ei tarvitse prosessoida, rikkoa tai keittää kemiallisesti, vaan se on heti valmista uusiokäyttöön. Lopputuote on jopa yli 90-prosenttisesti puhdasta materiaalia.

Laadun lisäksi valttimme on kotimaisuus. Yritykset ovat tähän mennessä vieneet jätteensä käsiteltäväksi esimerkiksi Viroon. Nyt niiden ei tarvitse mennä kehä kolmosta kauemmas. Näin nostamme jätteen kierrätysastetta Suomessa ja vähennämme hiilidioksidipäästöjä poistamalla tarpeen kuljettaa jätettä ulkomaille.

Kymmenen vuotta sitten yritykset raahasivat jätteensä kaatopaikalle tai poltettavaksi. Nyt monien yritysten vastuullisuustavoitteet ovat tiukempia kuin kansallinen sääntely. Laitoksemme on saanut uusia asiakkaita jo ennen sen avaamista. 35 miljoonan euron sijoituksemme laitokseen on Euroopassa ainutlaatuinen, ja se auttaa suomalaisia yrityksiä nostamaan kierrätysasteen seuraavalle tasolle.”

– Johan Mild, toimitusjohtaja

 

Mistä on kyse?