Kategoria
Arvioitu lukuaika 2 min

Tutkain heikkojen signaalien tunnistamiseen

Tutkaimen avulla voit havainnoida ja analysoida heikkoja signaaleita yhdessä muiden kanssa.

Julkaistu

Heikot signaalit ovat ensioireita muutoksista, jotka saattavat olla tulevaisuudessa merkittäviä. Ne ovat yllättäviä ja nykyistä ajattelua haastavia, todella tapahtuneita asioita.

Heikkoja signaaleja tutkimalla voi tuoda esille tulevaisuuteen liittyviä oletuksia ja käsityksiä, tunnistaa uusia uhkia ja mahdollisuuksia sekä laajentamaan mahdollisten tulevaisuuksien valikoimaa.

Tutkain-työpohjan avulla voi havainnoida heikkoja signaaleja sekä järjestää työpajan heikkojen signaalien tunnistamiseksi. Tutkain auttaa arvioimaan sitä, mikä on jo normaalia ja mikä ehkä yllättää – tulkitsijastaan riippuen.

Valmistelu

Päättäkää rajaatteko työskentelyn aihetta. Voitte miettiä mitä tahansa tai rajata aiheen esimerkiksi tiettyyn teemaan tai tietylle toimialalle.

Piirrä tutkain isolle fläppipaperille tai digitaaliselle yhteiskäyttöalustalle ottaen mallia oheisesta kuvasta. Tutkaimen keskelle sijoitetaan ns. normaalit, business as usual -henkiset asiat, keskikehälle asiat, jotka herättävät jo kummastusta ja ulkokehälle kaikkein yllättävimmät havainnot. Yksinkertaistaen:

  • Tutkaimen keskikohta: Normaalia
  • Tutkaimen sisin kehä: Hmm…?
  • Tutkaimen ulkokehä: Yllättävää!

Työskentely

  1. Jotta työskentely lähtee lentoon, voitte aloittaa tutustumalla muutamaan esimerkkiin heikosta signaalista. Heikkoja signaaleita löydätte esimerkiksi Sitran Heikot signaalit 2022 -julkaisusta.
  2. Pohtikaa jokainen itsenäisesti mikä asia, ilmiö tai tapahtuma on viime aikoina yllättänyt, pöyristyttänyt, tuntunut naurettavalta tai uskomattomalta? Kyseessä voi olla esimerkiksi teknologia, säädös, politiikkatoimenpide, liiketoimintamalli, kansalaisaktivismi, tutkimustulos, tuote tai palvelu, idea, some-päivitys, keksintö, kokeilu tai mielipide.
  3. Kirjoittakaa havaintonne liimalapuille. Olkaa mahdollisimman selkeitä ja konkreettisia.
  4. Kertokaa löytämänne signaalit toisillenne ja sijoittakaa ne mielestänne sopivimpaan kohtaan tutkaimelle. Omasta mielestä yllättävimmät ulkokehälle ja lähes jo normaalit keskelle.
  5. Keskustelkaa, millaisia asioita tutkaimesta näyttäisi nousevan esiin. Syventykää kiinnostavaan signaalikokonaisuuteen ja pohtikaa miten se haastaa ajatuksianne tulevaisuudesta. Mitä pidätte tällä hetkellä jo normaalina ja mikä taas haastaa ajatteluanne.

Lisälukemista

Mistä on kyse?