Esimerkit
Arvioitu lukuaika 2 min

Vaatelainaamo Vaatepuu auttaa kuluttajien lisäksi suunnittelijoita: ”Yhteiskäyttö näyttää, onko vaate suunniteltu kestäväksi”

Vaatepuu on kasvanut vaatelainaamosta kestävän pukeutumisen palveluiden tarjoajaksi. Yrityksen perustaja Soile-Maria Linnemäki laajentaa Vaatepuun verkkoon.

Julkaistu

“Vuonna 2013, kun odotin keskimmäistä lastani, ryhdyin siivoamaan vaatekaappiini tilaa uuden tulokkaan tavaroille. Järkytyin siitä, kuinka paljon kaapissani oli vaatteita, joita en ollut käyttänyt pitkään aikaan.

Tähän tarpeeseen löysin Liisa Jokisen ja Hertta Päivärinnan perustaman Vaatelainaamon ja ihastuin. Vaatteiden yhteiskäyttö mullisti ajatteluni vaatteiden ja muidenkin asioiden omistamisesta. Kaikkea kaunista kuten vaatteita ei tarvitse omistaa. Kun Vaatelainaamo lopetti toimintansa, päätin äitiyslomallani perustaa vastaavan kivijalkaliikkeen kotikaupunkiini Järvenpäähän, vaikkei minulla ollut kokemusta tekstiilialasta. Vuosien varrella olen kehittänyt konseptia eteenpäin.

Nyt minulla on kaksi omaa kivijalkaliikettä Järvenpäässä ja Helsingissä sekä kolme franchising-periaatteella toimivaa yritystä eri puolilla Suomea. Vaatekirjaston lisäksi liikkeissä tarjotaan myös muita kestävän pukeutumisen palveluita, kuten vaatteiden kierrätystä, kumppanimme Remake EkoDesignin korjaus- ja muokkauspalveluita sekä kestäviä tuotteita, jotka voi ostaa uutena.

En koskaan luopuisi kivijalkaliikkeestä. Kun kohtaamme asiakkaamme kasvotusten, voimme auttaa ja opastaa mm. vaatteiden huollossa ja korjaamisessa sekä kestävän oman vaatekaapin rakentamisessa. Se on tärkeä osa muutosta kohti kestävämpää tekstiiliteollisuutta.

Toimintamme on ollut koronan aikana koetuksella, sillä ihmiset ovat pysyneet kotitoimistoissaan, eikä vaatteiden lainaaminen ole tärkeää. Muut palvelut ovat auttaneet selviytymään. Olemme myyneet valtavasti kotimaisia, kestävästi valmistettuja legginssejä Suomen kotitoimistoihin.

Seuraavaksi laajennamme toimintaamme verkossa. Näin tavoitamme vastuullisten kuluttajien ja edelläkävijöiden lisäksi massat, jotka voivat verkkokauppatilauksen sijaan klikata vaatteen lainaan. Verkossa pääsemme keräämään helposti tietoa ja kokemuksia kuluttajilta.

Osallistumme jo nyt vaatteiden suunnitteluun ja erilaisiin tutkimushankkeisiin jakamalla tietoa vaatteiden yhteiskäytöstä ja käyttäjien kokemuksista. Yhteiskäyttö jos mikä pistää vaatteen kestävyyden testiin! Tieto on tärkeää suunnittelijoille, jotta he voivat suunnitella vaatteet kestämään. Kestäviä päätöksiä pitää tehdä joka vaiheessa suunnittelupöydältä vaatekaapille.”

– Soile-Maria Linnemäki, perustaja

 

Mistä on kyse?