Rahoitushaku: Data ja tekoäly julkisen sektorin strategisessa päätöksenteossa
Sitra avaa rahoitushaun kaikille julkisen sektorin toimijoille ratkaisuihin, jotka edistävät merkittävästi datan ja tekoälyn hyödyntämistä strategisessa päätöksenteossa tuottavuuden parantamiseksi. Haku on auki 21.3.2025 klo 12.00 asti. Tutustu tämän sivun ohjeisiin huolellisesti ennen hakemuksen täyttämistä.
Mistä on kyse?
Sitran tavoitteena on tukea suomalaisen julkishallinnon kehittymistä edelläkävijäksi datan ja tekoälyn hyödyntämisessä. Rahoitamme hankkeita, jotka tähtäävät merkittävään tuottavuuden parantamiseen julkisella sektorilla. Hankkeiden avulla voidaan esimerkiksi nopeuttaa päätöksentekoa ja automatisoida rutiinitehtäviä, tukea julkishallinnon tekoälyratkaisujen nopeaa käyttöönottoa tai datan hyödyntämistä yli organisaatiorajojen.
Sitra avaa rahoitushaun, joka vauhdittaa datan ja tekoälyn hyödyntämistä strategisessa päätöksenteossa julkisella sektorilla.
Data ja tekoäly julkisen sektorin strategisessa päätöksenteossa -rahoitushaun avulla Sitra tukee julkishallinnon tiedonhallinnan ja tiedon hyödyntämisen merkittävää parantumista paikallis-, alue- ja keskushallinnon tasoilla.
Haussa etsitään konkreettisia ratkaisuja, joilla voidaan parantaa tuottavuutta hyödyntämällä dataa strategisessa päätöksenteossa. Strategisella päätöksenteolla tarkoitetaan sellaisia päätöksiä, jotka suuntaavat merkittävästi organisaation toimintaa ja/tai resurssien käyttöä.
Ratkaisu voi lisätä tuottavuutta esimerkiksi auttamalla resurssien kohdentamisessa ja/tai toiminnan tuloksellisuuden todentamisessa sekä uudelleen suuntaamisessa. Ratkaisu voi sisältää uudenlaisia tapoja analysoida ja visualisoida päätöksentekoa tukevaa tietoa, toimintamalleja tiedon tuottamiseksi ja hyödyntämiseksi tai prosesseja, joilla seurataan tuottavuuden kehittymistä. Rahoitusta voi hakea myös olemassa olevien ratkaisujen käyttöönottoon, jolloin hankkeen uutuusarvo liittyy toimintatapojen ja johtamisen muutokseen
Rahoitusta myönnetään kahdessa vaiheessa. Molemmissa vaiheissa rahoituksen kokonaissumma on enintään 150 000 euroa, jolloin kahden vaiheen yhteinen kokonaissumma on enintään 300 000 euroa. Rahoitusta voidaan myöntää hakemusten perusteella kaikkiaan 1–3 hankkeelle. Kullekin hankkeelle myönnettävän rahoituksen osuus kokonaissummasta voi vaihdella hankkeittain.
Ensimmäisessä vaiheessa rahoitus myönnetään 6 kuukauden toimintajaksolle. Toisessa vaiheessa ensimmäisessä vaiheessa rahoitusta saanut hanke voi hakea ja saada Sitralta jatkorahoitusta 4 kuukauden jatkolle ratkaisun käytön juurruttamiseen. Sitra ilmoittaa myöhemmin ensimmäisen vaiheen rahoituksensaajille jatkorahoituksen saamisen edellytyksenä olevat tarkat kriteerit. Jatkorahoitus vastaa enintään kullekin hankkeelle myönnettyä ensimmäisen vaiheen rahoitusta.
Mitä rahoitamme?
Odotamme ratkaisuilta suoraa tai perusteltavissa olevaa välillistä kytköstä julkishallinnon tuottavuuden parantamiseen. Odotetun tuottavuuden parantumisen tulee olla todennettavissa.
Tuottavuuden parantamisella tarkoitetaan tässä haussa seuraavaa:
”Tuottavuuden parantamisen tavoitteena on kehittää julkisia prosesseja ja toimintamalleja siten, että prosessit nopeutuvat, henkilöstön työaikaa säästyy ja toiminnan laatu ja asiakasvaikuttavuus paranevat. Edelleen tavoitteena on hakea synergiaetuja ja karsia päällekkäistä tekemistä eri hallinnonalojen ja toimijoiden välillä sekä varmistaa, että johtamis- ja ohjausrakenteet tukevat tuloksellista toimintaa.” (Valtionvarainministeriö, Julkisen sektorin innovaatiot ja tuottavuus)
Rahoitamme ensisijaisesti julkiselle sektorille skaalattavissa olevia ratkaisuja. Siksi rahoitushaussa rahoitetut hankkeet sitoutuvat julkaisemaan rahoituksen kohteena olleen ratkaisun kuvauksen sellaisessa muodossa ja kattavuudessa, joka mahdollistaa vastaavan ratkaisun skaalaamisen ja käyttöönoton kohtuullisin edellytyksin myös uusissa organisaatioissa. Rahoitusta ei voi käyttää liikesalaisuuden piiriin kuuluvien ratkaisujen, toiminnallisuuksien ja/tai toimintamallien kehittämiseen.
Rahoituksen kaksi vaihetta
Ensimmäisessä rahoitusvaiheessa tavoitteena on tuottaa ja testata käyttöönottokelpoisia ratkaisuja. Optiona tarjottavan jatkorahoitusvaiheen tavoitteena on kehitetyn ratkaisun käyttöönotto, ylläpidon varmistaminen ja tuloksellisuuden todentaminen. Lisäksi luodaan edellytykset skaalautumiseen, eli ratkaisun käyttöönottoon myös muissa siitä hyötyvissä organisaatioissa.
Sitra tukee, seuraa ja arvioi rahoitettavan kehityshankkeen toimintaa koko toimintajakson ajan. Päätös jatkorahoituksen optiosta tehdään ensimmäisen rahoituskauden 5. toimintakuukauden päättyessä.
Tässä haussa Sitran rahoitus on enintään 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista ja rahoituksensaajan on vastattava 50 prosentin omarahoitusosuudesta. Omarahoitusosuuden tehtävänä on varmistaa rahoituksen saajan sitoutuminen rahoituksen kohteena olevan ratkaisun hyödyntämiseen. Omarahoitusosuus koskee myös optiona olevaa jatkorahoitusta. Sen puuttuminen evää oikeuden option käyttämiseen.
1. Rahoituksen hakeminen
Kuka voi hakea?
Rahoitushaku on avoin kaikille julkisen sektorin toimijoille paikallis-, alue- ja keskushallinnon tasoilla. Sama hakija voi halutessaan jättää useamman hakemuksen itsenäisesti ja/tai osallistumalla yhteishakemuksiin toisten organisaatioiden kanssa.
Hakijan on oltava oikeushenkilö eli rekisteröity organisaatio, jolla on y-tunnus.
Edellä kuvatut organisaatiot voivat hakea rahoitusta myös yhdessä, mutta tällöin Sitra tekee erillisen rahoituspäätöksen ja rahoitussopimuksen kunkin rahoitusta hakevan organisaation kanssa.
Sitralla on oikeus sulkea haun ulkopuolelle organisaatio, joka rikkoo haun sääntöjä tai voimassa olevia lakeja tai on muutoin perustellusti sopimaton osallistumaan hakuun.
Milloin ja miten hakemukset jätetään?
Rahoitusta haetaan täyttämällä ja lähettämällä hakulomake Sitran sähköisessä asiointipalvelussa. Hakija syöttää tiedot hakulomakkeelle. Lisäksi sähköiseen asiointipalveluun ladataan hankesuunnitelma ja mahdolliset muut liitteet. Hankesuunnitelmassa noudatetaan Sitran hankesuunnitelman mallipohjaa. Vain sähköisen asiointipalvelun kautta jätetyt hakemukset huomioidaan rahoitushaussa.
Hakemukset tulee jättää viimeistään perjantaina 21.3.2025 klo 12.00.
Hakija saa täydentää hakemustaan ennen hakuajan päättymistä niin kauan kuin hakemus on tallennettu sähköiselle alustalle luonnoksena. Kun hakulomake on lähetty, sitä ei voi enää muokata.
Sitralla on oikeus jatkaa hakuaikaa tai tehdä muita vähäisiä muutoksia haun ehtoihin. Sitralla on myös oikeus keskeyttää haku, jos olosuhteet tai haun avaamisen hetkellä vallinneet edellytykset ovat siinä määrin muuttuneet, että haun loppuun saattaminen ei Sitran arvion mukaan ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista. Muutoksista ilmoitetaan sitra.fi -sivustolla.
Jos haet rahoitusta yhdessä muiden hakijoiden kanssa (konsortio), kukin hakija täyttää kustannusraportointilomakkeen omalta osaltaan. Päähakija lataa kustannusraportointilomakkeet asiointipalveluun tekemänsä yhteishakemuksen liitteiksi. Mikäli haet rahoitusta vain yhdelle organisaatiolle, täytä kustannusraportoinnin tiedot suoraan asiointipalveluun.
Sitraa sitoo julkisuuslaki (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta). Sitralle toimitetut asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia, ellei niihin voida soveltaa julkisuuslain salassapitoa koskevia säännöksiä. Hakijaa pyydetään huomioimaan julkisuusperiaate ja merkitsemään esimerkiksi liikesalaisuuksiksi katsomansa tiedot salassa pidettäviksi. Julkisuuslain mukaan päätöksen asiakirjojen julkisuudesta tekee kuitenkin viime kädessä Sitra.
Haun eteneminen
Sitra pisteyttää määräaikaan jätetyt ja tarvittavat liitteet sisältävät hakemukset hakuilmoituksessa ilmoitettujen kriteerien (ks. kohta 5.2) perusteella.
Kokonaispistemäärältään 3–5 korkeinta arviota saanutta hakijaa kutsutaan hakemusvaiheen haastatteluun. Haastatteluun kutsuttavien hakijoiden määrä riippuu hakemusten laadullisesta vaihtelusta ja arvioidaan kaikkien hakemusten pisteytyksen jälkeen. Hakemukset pisteytetään ja haastatteluvalinnat tehdään 24.–26.3.2025. Haastatteluun kutsuttaville ilmoitetaan valinnasta 27.3.2025 ja heille lähetetään samalla linkki haastatteluajan valitsemiseksi.
Haastattelut järjestetään 31.3.–4.4.2025. Teams-haastattelu kestää 45 min ja siinä hakija(t) esittelee lyhyesti hankkeen, jolle rahoitusta haetaan. Sitran edustajat voivat esittää tarkentavia kysymyksiä hanke-ehdotuksesta.
Sitra tekee valinnat sopimusneuvotteluihin etenevistä hankkeista 7.–9.4.2025. Valinnoista ilmoitetaan kaikille haastatteluvaiheeseen osallistuneille torstaina 10.4.2025. Sitran Jonna Heliskoski vastaa kaikkiin valintoihin liittyviin tiedusteluihin.
Mistä saa lisätietoa?
Sitra järjestää rahoitushausta kolme hakuklinikkaa Teamsissa. Klinikoilla hausta kiinnostuneet voivat esittää hakuun liittyviä kysymyksiä, mutta Sitra ei ohjeista yksittäisiä hakijoita ja/tai hanke-ehdotuksia. Klinikoille ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.
Klinikat järjestetään
• pe 21.2.2025 klo 9.00–10.00, ilmoittaudu täällä
• pe 28.2.2025 klo 9.00–10.00, ilmoittaudu täällä
• pe 7.3.2025 klo 9.00–10.00, ilmoittaudu täällä
Hakija voi esittää kysymyksiä rahoitushausta hakuaikana keskiviikkoon 13.3.2025 klo 12.00 asti. Hakuklinikoiden lisäksi kysymyksiä voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen rahoitushaut@sitra.fi. Mainitse otsikossa haun nimi. Kaikki kysymykset ja vastaukset julkaistaan tällä sivulla hakuilmoituksen Kysymyksiä ja vastauksia -osiossa viimeistään 17.3.2025.
Mihin dokumentteihin hakijan pitää perehtyä?
Jos tämän hakuilmoituksen ja yllä listattujen asiakirjojen välillä on ristiriitaa, yllä mainitut asiakirjat saavat etusijan.
2. Valintaprosessi ja valintakriteerit
Rahoituksen myöntämisen edellytykset
Rahoituksen myöntämisen edellytyksenä on hakuilmoituksen mukaisen rahoitushakemuksen toimittaminen liitteineen annetussa määräajassa Sitran sähköiseen asiointipalveluun. Rahoituksensaajan tulee ennen rahoituksen maksamista tehdä ja allekirjoittaa rahoitussopimus Sitran kanssa.
Rahoitushaun ja myönteisen rahoituspäätöksen perusteella myönnettävällä rahoituksella voidaan kattaa ainoastaan sellaisia hankekustannuksia, jotka on määritelty Sitran rahoituksen käyttöehdoissa. Sitra ei korvaa hakijalle mitään hakukuluja eikä rahoitukseen liittyen mitään muita kuluja.
Rahoituksen myöntäminen edellyttää Sitran hankerahoituksen käyttöehtojen ja rahoitussopimuksen hyväksymistä. Hankerahoituksen käyttöehdot ja rahoitussopimus ovat hakuilmoituksen liitteinä ja hakijaa pyydetään tutustumaan niihin ennen hakemuksen jättämistä.
Sitra toimii rahoittajana. Rahoitushakemukset, joiden perusteella Sitra ostaisi tai muutoin hankkisi hakijoilta palveluita, hylätään.
Valintakriteerit
Sitra tekee hankesuunnitelman, arviointikriteerien ja esitetyn budjetin perusteella kokonaisarvion Sitran rahallisen tuen myöntämisestä hankkeelle. Sitra varaa oikeuden ehdottaa hakijalle arviointiprosessin aikana hankkeen muokkaamista tai kahden hankkeen yhdistämistä yhdeksi hankkeeksi.
Data ja tekoäly julkisen sektorin strategisessa päätöksenteossa -rahoitushaun valintakriteerit jakautuvat (1) yleisiin valintakriteereihin sekä rahoitusta hakevan hankkeen (2) toteutettavuuden, (3) panos-tuotos-suhteen ja (4) yleisen merkittävyyden arviointiin. Yleiset rahoituskriteerit määrittelevät hakemuksen rahoituskelpoisuuden. Toteuttavuuden, panos-tuotos-suhteen ja yleisen merkittävyyden kriteereitä käytetään rahoituskelpoisten hakemusten laadulliseen vertailuun.
Yleisiä valintakriteerejä arvioidaan asteikolla: ”Kyllä/Ei”. Toteutettavuutta, panos-tuotos-suhdetta ja yleistä merkittävyyttä arvioidaan laadullisen arvioinnin Likert-asteikolla: 1–7. Laadullinen arviointi tehdään vain rahoitushakemuksista, jotka täyttävät yleiset valintakriteerit (= yleisten valintakriteerien kaikkien väittämien arviot tasolla: ”Kyllä”).
Laadullisen arvioinnin valintakriteereitä painotetaan siten, että toteutettavuuden ja panos-tuotos-suhteen kriteerien painoarvot ovat molemmilla 40 prosenttia. Yleisen merkittävyyden painoarvo on 20 prosenttia. Painoarvo lasketaan kriteerien alaisten tekijöiden arviointien keskiarvosta.
Kaikki rahoitushaun aikana sähköisellä lomakkeella toimitetut hakemukset arvioidaan. Kokonaispistemäärältään 3–5 korkeinta arviota saanutta hakijaa kutsutaan hakemusvaiheen haastatteluun. Haastatteluun kutsuttavien hakijoiden määrä riippuu hakemusten laadullisesta vaihtelusta ja arvioidaan kaikkien hakemusten pisteytyksen jälkeen.
Lopullinen rahoituspäätös perustuu kokonaisharkintaan ja tehdään hakemuksen sekä haastattelun yhteisarvion perusteella. Sitra varaa myös mahdollisuuden huomioida rahoituksen myöntämisessä muita hakuaikana esille tulevia sellaisia merkittäviä seikkoja, joilla voidaan nähdä olevan olennainen vaikutus rahoituksen kohteena olevan hankkeen onnistumisen edellytyksiin. Tällainen merkittävä seikka voi liittyä esimerkiksi hankkeessa hyödynnettävän teknologian vanhenemiseen, riskeihin tai hyödyntämisen edellytysten muuttumiseen.
Rahoitushaun yleiset valintakriteerit
(väittämien arviointi asteikolla: Kyllä/Ei)
- Hankkeen tuloksena syntyvä ratkaisu vastaa tunnistettuun tarpeeseen tai ongelmaan
- Hankkeen tuloksena syntyvälle ratkaisulle on nimettävissä omistaja, jolla on valmiudet ja intressi tuloksellisen ratkaisun käyttöönottoon
- Hankkeen tuloksena syntyvä ratkaisu on kytkettävissä olemassa oleviin päätöksenteon käytäntöihin
- Hankkeen tuloksena syntyvä ratkaisu vaikuttaa suoraan julkishallinnon resurssien kohdentamiseen ja/tai käyttöön
Hankkeen toteutettavuuden arviointikriteerit
(kriteerien arviointi Likert-asteikolla: 1–7)
- Hankkeen tuloksena syntyvän ratkaisun uutuusarvo
- Hankkeen tuloksellisen toteutuksen systeemisten edellytysten tunnistaminen ja huomioiminen hankkeen toteutuksessa (esim. riippuvuudet, edellytykset, riskit)
- Hankkeen tuloksena syntyvän ratkaisun skaalautuvuuden potentiaali ja toteutumisen edellytysten huomioiminen (esim. konfigurointi, saatavuus, osaaminen)
Hankkeen panos-tuotos-suhteen arviointikriteerit
(kriteerien arviointi Likert-asteikolla: 1–7)
- Hankkeen tuloksena syntyvän ratkaisun vaikutukset ja lisäarvo strategisen päätöksenteon, resurssien kohdentamisen ja tuloksellisuuden todentamisen prosesseissa
- Hankkeen tuloksena syntyvän ratkaisun kustannusvaikutus suhteessa syntyvään lisäarvoon (ROI)
- Hankkeen tuloksena syntyvän ratkaisun kustannusvaikutus, käyttöönoton kesto ja käyttöönoton välittömät kustannukset
Hankkeen yleisen merkittävyyden arviointikriteerit
(kriteerien arviointi Likert-asteikolla: 1–7)
- Hankkeen tuloksena syntyvän ratkaisun suhteellinen merkittävyys julkisen hallinnon tuottavuuden lisäämisessä (esim. vaikutus, edustavuus, skaalautuvuus)
- Hankkeen tuloksena syntyvän ratkaisun arvo osaamisen kehittymisessä julkisen hallinnon tuottavuuden parantamiseksi
- Hankkeen hyödyllisyys julkisen sektorin tuottavuuden parantamisessa tarvittavien kumppanuuksien syntymisessä ja/tai kehittymisessä.
Rahoitushaun valinnat tekee Sitra. Sitran rahoituspäätöksistä ei voi valittaa.
3. Rahoitushaun ja rahoitettavien hankkeiden aikataulu
Rahoitushaku aukeaa.
Ensimmäinen Teams-hakuklinikka rahoitushausta kiinnostuneille klo 9.00–10.00.
Toinen Teams-hakuklinikka rahoitushausta kiinnostuneille klo 9.00–10.00.
Kolmas Teams-hakuklinikka rahoitushausta kiinnostuneille klo 9.00–10.00.
Hakuun liittyvien kysymysten lähettäminen Sitralle osoitteeseen rahoitushaut@sitra.fi klo 12 mennessä.
Sitra julkaisee viimeiset vastaukset hakijoiden esittämiin kysymyksiin.
Hakemusten jättäminen Sitran sähköiseen asiointipalveluun klo 12.00 mennessä.
Sitra ilmoittaa valinnat haastatteluvaiheeseen etenevistä hakijoista.
Sitra ilmoittaa valinnat rahoitustensaajista.
Sitra tekee sopimukset rahoitustensaajien kanssa ja antaa rahoituspäätökset.
Rahoitettavien hankkeiden toteutus.
Hankkeiden ensimmäinen yhteinen tapaaminen.
Hankkeiden toinen yhteinen tapaaminen.
Hankkeiden kolmas yhteinen tapaaminen.
4. Tulokset
Rahoitushaussa rahoitetut hankkeet sitoutuvat julkaisemaan rahoituksen kohteena olleen ratkaisun kuvauksen sellaisessa muodossa ja kattavuudessa, joka mahdollistaa vastaavan ratkaisun skaalaamisen ja käyttöönoton kohtuullisin edellytyksin myös uusissa organisaatioissa. Rahoitusta ei voi käyttää liikesalaisuuden piiriin kuuluvien ratkaisujen, toiminnallisuuksien ja/tai toimintamallien kehittämiseen.
Julkisen sektorin turvaluokiteltujen ratkaisujen rahoittaminen muodostaa poikkeuksen. Niiden salassa pidettävyydestä ja rahoituksen ehdoista sovitaan rahoitusneuvottelun yhteydessä erikseen.
Ota yhteyttä
Rahoitushausta voi esittää kysymyksiä keskiviikkoon 13.3.2025 klo 12.00 asti sähköpostitse osoitteeseen rahoitushaut@sitra.fi. Mainitse otsikossa haun nimi. Kaikki kysymykset ja vastaukset julkaistaan tällä sivulla viimeistään 17.3.2025.