Digivalta-selvitys

Miten päättäjiin vaikutetaan? Ainutlaatuisen selvityksen tavoitteena on tunnistaa uudenlaisia vaikuttamisen tapoja ja parantaa datankäytön läpinäkyvyyttä.

uutiset

Ajankohtaista

Poiminnat
Hyvää huomista -tulevaisuuspodcastin 24. jakso. Jakson juontajat Johanna Kippo ja Jukka Vahti.
Podcast
uutiset
julkaisut
uutiset
Ilmiö
Kooste
Haastattelu
Kooste
Kooste
uutiset
Kooste
henkilö surffaa lainelaudalla bittien päällä
Kysymyksiä ja vastauksia
tapahtumat
Kasvokuvat kaikista Digivalta-selvityksen testihenkilöistä.
tapahtumat

Mistä on kyse?

Datan määrä ja dataan perustuvan liiketoiminnan arvo kasvavat nopeasti. Tästä huolimatta emme tiedä paljoakaan siitä, miten meitä koskevaa dataa kerätään ja miten sitä käytetään. Ymmärrys verkossa tapahtuvan, datapohjaisen seurannan ja profiloinnin merkityksestä koko yhteiskunnalle on vielä puutteellista.

Digivalta-selvityksessä ollaan vallan jäljillä monella tapaa: tavoitteena on selvittää, miten testihenkilöinä oleviin päätöksentekijöihin voidaan vaikuttaa heistä kerätyn datan avulla. Samalla jäljitetään, mitkä kaikki toimijat keräävät meistä dataa käyttäessämme erilaisia verkkopalveluja.

Selvityksen tavoitteena on tunnistaa uudenlaisia vaikutusmekanismeja ja kehittää tämän tiedon pohjalta ratkaisuja, joiden avulla datataloudesta voitaisiin tehdä reilumpaa ja kestävämpää myös demokratian kannalta. Yksilölle tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi entistä parempia mahdollisuuksia hyötyä hänestä itsestään kerätystä datasta parempina palveluina.

Taustaa: Tällä hetkellä datatalouden rakenteet, toimintatavat ja kannusteet eivät ole reiluja sen enempää yksittäisten ihmisten kuin useimpien yritystenkään näkökulmasta. Yksilöitä koskeva data, sen hyödyntäminen ja sen tuoma taloudellinen hyöty on toistaiseksi keskittynyt muutamien globaalien jättiyritysten käsiin. Datankäytön ja algoritmien läpinäkymättömyys nakertavat pohjaa ihmistenväliseltä ja yhteiskunnan instituutioita kohtaan tunnetulta luottamukselta. Tämä tekee niistä uhan myös demokratian kestävyydelle.

Mitä teemme?

Digivalta-selvityksessä on mukana 15 yhteiskunnallisesti aktiivista ja tunnettua testihenkilöä, muun muassa poliittisia päätöksentekijöitä, joiden henkilöllisyys paljastetaan marraskuun 2021 aikana. Heillä on käytössään selvitystä varten räätälöidyt testipuhelimet, joihin on asennettu dataliikennettä seuraava sovellus. Tiedonkeruuta ja analyysia varten on rakennettu tietoturvallinen ”kupla”, jonka avulla selvitys voidaan toteuttaa testihenkilöiden tietoturvaa ja yksityisyyttä kunnioittaen.

Testihenkilöt lähettävät myös tietopyyntöjä (SAR, subject access request) yrityksille ja organisaatioille, käyttävät palveluja ja tekevät tehtäviä testipuhelimillaan sekä hyödyntävät sovellusten ja palvelujen automaattisia latauspalveluita (download dashboards).

Datan ja erilaisten tehtävien sekä valmennuksen avulla etsitään vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

Keitä on mukana?

Sitra on selvitystyön käynnistäjä, rahoittaja ja koordinoija. Testihenkilöiden lisäksi keskeinen yhteistyökumppani on Hestia.ai. Hestian kautta mukana selvityksessä on muun muassa Paul-Olivier Dehaye, joka on belgialainen matemaatikko, data-asiantuntija ja kansainvälisesti tunnettu data-aktivisti. Katso Paul-Olivierin vinkit parempaan digiarkeen videolta.

Vahvistetut testihenkilöt:

Missä mennään?

Digijälkiselvityksen tiedonkeruu- ja analyysijaksot sijoittuvat marras-joulukuuhun 2021. Alustavia tuloksia julkaistaan 1.4. ja laajemmat tulokset toukokuussa 2022.

Voit seurata selvitystyön etenemistä tältä hankesivulta, jolle päivitämme tuoreita kuulumisia selvitykseen liittyen viikoittain.

Selvitys syventää Sitran vuonna 2019 toteuttamaa Digijälkiselvitystä, jossa seurattiin, kuinka paljon dataa digitaalisen palvelun käyttäjästä kerätään ja kuinka monelle kolmannelle osapuolelle dataa kulkeutuu.

Ota yhteyttä

Kysy, kerro, kommentoi.

ihmiset
Johtava asiantuntija, Ohjelmat
ihmiset
Riitta Vänskä

Mistä on kyse?