Rahoitushaku: Ennakoiva sosiaali- ja terveydenhuolto
Avaamme rahoitushaun hyvinvointialueille ennakoivien sote-ratkaisujen käyttöönoton vauhdittamiseksi. Hakuaika päättyy 17.4.2025 klo 12.00. Tutustu ohjeisiin huolellisesti ennen hakemuksen täyttämistä.
Mistä on kyse?
Nykyistä tehokkaampi ja vaikuttavampi sosiaali- ja terveydenhuolto vaatii innovatiivisia ratkaisuja. Digitalisaatio, data ja tekoäly tukevat uudistumista ja avaavat tietä kohti ennakoivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa, jossa ihmisten piilevät, terveyttä ja hyvinvointia uhkaavat riskit voidaan tunnistaa jo ennen oireiden ilmentymistä ja niihin voidaan puuttua ajoissa.
Ennakoivien ja yksilöä arjessa tukevien menetelmien avulla voimme pitää 80 prosenttia väestöstä mahdollisimman terveenä, terveydenhoidon ulkopuolella, mikä mahdollistaa resurssien kohdentamisen sitä eniten tarvitsevalle 20 prosentille.
Data-analyysien avulla voidaan tehdä riskiarviointeja ja ennustemalleja. Ennakoivissa sote-palveluissa seulontoihin ja hoitoon ohjataan henkilökohtaisten riskitekijöiden perusteella. Teknologian avulla voidaan seurata yksilön hoidon toteutumista ja tunnistaa hoitovajeita, mikä mahdollistaa oikea-aikaisen hoitoon pääsyn ja palvelutarpeen ennakoinnin. Sosiaalihuollon palveluita tarjotaan ennakoivasti asiakkaan toimintakyvyn heikentyessä, ja ennen lääkkeen määräämistä tarkistetaan geneettisesti sopivin lääkitys. Lisää taustatietoa tarjoaa työpaperimme Suomi ennakoivan sosiaali- ja terveydenhuollon edelläkävijäksi.
Vauhditamme sosiaali- ja terveydenhuollon painopisteen siirtämistä korjaavista toimista kohti ennaltaehkäisyä avaamalla rahoitushaun. Sitran rahoituksen enimmäismäärä on 500 000 euroa, josta yksittäinen hanke voi saada korkeintaan 200 000 euroa. Sitran osuus voi olla enintään 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Hyvinvointialueen rahoitusosuus voi kattaa myös palkkakustannuksia.
Mitä rahoitamme?
Rahoitamme kokeiluja, joissa hyödynnetään ennakoivia data- ja/tai tekoälyperustaisia menetelmiä ja jotka mahdollistavat varhaisen puuttumisen ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tämä mahdollistaa sairauden puhkeamista tai toimintakyvyn heikkenemistä ehkäisevien palvelu- tai hoitotoimenpiteiden suunnittelun.
Kokeilut voidaan toteuttaa perusterveydenhuollossa, erikoissairaanhoidossa tai sosiaalipalveluissa tai vaihtoehtoisesti kaikkia näitä yhdistävissä palveluissa tai hoitoketjuissa. Kokeiluissa voidaan hyödyntää erilaisia datalähteitä tuomalla ne osaksi terveydenhuollon ja ihmisten arkea helposti ymmärrettävässä muodossa.
Rahoitushaussa kiinnostuksen kohteenamme ovat erityisesti ennaltaehkäisyyn kannustavat dataa ja/tai tekoälyä hyödyntävät menetelmät, joiden avulla voidaan
- edistää yksilöllisiä riskiarviointeja ja kohdentaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä yksilö- ja väestötasolla
- suunnitella riskiarvion perusteella yksilöllinen palvelupolku tai toimenpide etukäteen hoidon tuloksellisuuden ja kustannusvaikuttavuuden seuraamiseksi
- tuottaa tietoa ja toimintakehotteita yksilöllisestä riskitiedosta suoraan yksilölle, mikä vahvistaa kansalaisen roolia ja tietämystä omasta terveydestään
- hyödyntää genomi- tai muuta omiikkatietoa terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi erityisesti perusterveydenhuollossa
- edistää merkittävästi sote-palvelujen ennakoivaa suunnittelua kuten palvelutarpeen arviointia, asiakasohjausta ja päätöksentekoa.
Odotamme kokeiluilta
Tavoitteenamme on lisätä ennakoivien sote-menetelmien käyttöönottoa hyvinvointialueilla vaikuttavien sote-palveluiden ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Tuotetun menetelmän tai ratkaisun tulee näyttää, miten ennakoivan soten digitaalisia menetelmiä voidaan soveltaa hyvinvointialueilla nykyisessä sääntely-ympäristössä. Odotamme rahoituksensaajilta sitoutuneisuutta jakaa kokeilussa syntyneitä kokemuksia, oppeja ja aineistoa laajasti.
Kannustamme hyvinvointialueita yhteiskehittämiseen ja yritysyhteistyöhön. Lisäksi arvostamme, jos palvelun käyttäjät osallistuvat kehittämiseen, mikä vahvistaa heidän asemaansa datan hyödyntäjinä.
1. Rahoituksen hakeminen
Kuka voi hakea?
Rahoitusta voivat hakea hyvinvointialueet, HUS-yhtymä ja Helsingin kaupunki, jotka järjestävät sosiaali- ja terveyshuollon omilla alueillaan.
Nämä organisaatiot voivat myös hakea rahoitusta yhdessä, mutta tällöin laadimme erilliset rahoituspäätökset ja -sopimukset kunkin hakijan kanssa. Hakija voi myös jättää useita hakemuksia.
Sitralla on oikeus sulkea haun ulkopuolelle organisaatio, joka rikkoo haun sääntöjä tai voimassa olevia lakeja tai on muutoin perustellusti sopimaton osallistumaan hakuun.
Milloin ja miten rahoitusta voi hakea?
Rahoitusta haetaan täyttämällä ja lähettämällä hakulomake Sitran sähköisessä asiointipalvelussa. Hakija syöttää tiedot hakulomakkeelle. Lisäksi sähköiseen asiointipalveluun ladataan hankesuunnitelma ja mahdolliset muut liitteet. Hankesuunnitelmassa noudatetaan Sitran hankesuunnitelman mallipohjaa. Vain sähköisen asiointipalvelun kautta jätetyt hakemukset huomioidaan rahoitushaussa.
Hakemukset tulee jättää viimeistään torstaina 17.4.2025 klo 12.00. Hakija saa täydentää hakemustaan ennen hakuajan päättymistä niin kauan kuin hakemus on tallennettu sähköiselle alustalle luonnoksena. Kun hakulomake on lähetty, sitä ei voi enää muokata.
Sitralla on oikeus jatkaa hakuaikaa tai tehdä muita vähäisiä muutoksia haun ehtoihin. Sitralla on myös oikeus keskeyttää haku, jos olosuhteet tai haun avaamisen hetkellä vallinneet edellytykset ovat siinä määrin muuttuneet, että haun loppuun saattaminen ei Sitran arvion mukaan ole mahdollista tai tarkoituksenmukaista. Muutoksista ilmoitetaan sitra.fi-sivustolla.
Jos haet rahoitusta yhdessä muiden hakijoiden kanssa (konsortio), kukin hakija täyttää kustannusraportointilomakkeen omalta osaltaan. Päähakija lataa kustannusraportointilomakkeet asiointipalveluun tekemänsä yhteishakemuksen liitteiksi. Mikäli haet rahoitusta vain yhdelle organisaatiolle, täytä kustannusraportoinnin tiedot suoraan asiointipalveluun.
Sitraa sitoo julkisuuslaki (Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta). Sitralle toimitetut asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia, ellei niihin voida soveltaa julkisuuslain salassapitoa koskevia säännöksiä. Hakijaa pyydetään huomioimaan julkisuusperiaate ja merkitsemään esimerkiksi liikesalaisuuksiksi katsomansa tiedot salassa pidettäviksi. Julkisuuslain mukaan päätöksen asiakirjojen julkisuudesta tekee kuitenkin viime kädessä Sitra.
Hakemuksen osat
Hakemus koostuu hankesuunnitelmasta, ja asiointipalveluun täytettävistä tiedoista ja hankkeen kustannusarviosta. Hankesuunnitelma laaditaan Sitran pohjalle ja sen suositeltava pituus on 2–4 sivua.
Hakija on vastuussa Sitralle antamiensa tietojen oikeellisuudesta sekä siitä, etteivät ne loukkaa kenenkään kolmannen oikeuksia.
Mihin dokumentteihin hakijan pitää perehtyä?
Hankesuunnitelmapohja (Word)
Kustannusraportointilomake (Excel)
Rahoituksen käyttöehdot (PDF)
Rahoitussopimus (PDF)
Jos tämän hakuilmoituksen ja yllä listattujen asiakirjojen välillä on ristiriitaa, yllä mainitut asiakirjat saavat etusijan.
Mistä saa lisätietoa?
Hakija voi esittää kysymyksiä rahoitushausta hakuaikana maanantaihin 24.3.2025 klo 12.00 asti.
Kysymykset tulee toimittaa kyselylomakkeella Sitraan. Mainitse otsikossa haun nimi.
Kaikki kysymykset ja vastaukset julkaistaan sitra.fi-verkkosivulla viimeistään 31.3.2025.
2. Valintaprosessi ja valintakriteerit
Haun eteneminen
Hakuajan umpeuduttua kutsumme lupaavimmat hakijat tarkennettuihin keskusteluihin, joilla varmistamme, että rahoitettavat kokeilut vastaavat sekä rahoittajan että hakijan odotuksiin. Sitra voi esittää tarkentavia kysymyksiä ja ehdottaa hankkeen muokkaamista tai jatkokehittämistä.
Rahoitettavien hankkeiden valinta perustuu Sitran kokonaisharkintaan. Rahoitus myönnetään enintään kahdeksalle hankkeelle hakemusten ja keskustelujen perusteella. Valinnan tekevät Sitran asiantuntijat. Sitran rahoituspäätöksistä ei ole valitusoikeutta.
Sitra ilmoittaa rahoitussopimusneuvotteluihin valituille hakijoille neuvotteluiden aloittamisesta sähköpostitse viimeistään 14.5.2025. Tämän jälkeen laaditaan rahoitussopimukset Sitran ja rahoituksensaajien välillä sekä annetaan rahoituspäätökset hakijoille tiedoksi. Rahoitettavien kokeiluhankkeiden tulee päättyä 30.6.2026 mennessä.
Rahoituksen myöntämisen edellytykset
Rahoituksen myöntämisen edellytyksenä on hakuilmoituksen mukaisen rahoitushakemuksen toimittaminen liitteineen annetussa määräajassa Sitran sähköiseen asiointipalveluun. Rahoituksensaajan tulee ennen rahoituksen maksamista tehdä ja allekirjoittaa rahoitussopimus Sitran kanssa.
Rahoitushaun ja myönteisen rahoituspäätöksen perusteella myönnettävällä rahoituksella voidaan kattaa ainoastaan sellaisia hankekustannuksia, jotka on määritelty Sitran rahoituksen käyttöehdoissa. Sitra ei korvaa hakijalle mitään hakukuluja eikä rahoitukseen liittyen mitään muita kuluja.
Rahoituksen myöntäminen edellyttää Sitran hankerahoituksen käyttöehtojen ja rahoitussopimuksen hyväksymistä. Hankerahoituksen käyttöehdot ja rahoitussopimus ovat hakuilmoituksen liitteinä ja hakijaa pyydetään tutustumaan niihin ennen hakemuksen jättämistä.
Sitra toimii rahoittajana. Rahoitushakemukset, joiden perusteella Sitra ostaisi tai muutoin hankkisi hakijoilta palveluita, hylätään.
Valintakriteerit ja hakemusten arviointi
Sitra tekee hankesuunnitelman, valintakriteerien ja esitetyn kustannusarvion perusteella kokonaisarvion Sitran rahallisen tuen myöntämisestä hankkeelle. Rahoituskohteiden valinnassa huomioidaan seuraavat seikat:
Edelläkävijyys ja toteuttamiskelpoisuus, 0–30 pistettä
- Pilotoitava ratkaisu on uusi tai se uudistaa merkittävästi nykyistä toimintamallia, palvelua tai hoitoa ja lisää ihmisten hyvinvointia.
- Hakijan tai hakijakonsortion kyky toteuttaa hanke.
Hyödyllisyys, 0–30 pistettä
- Ratkaisu vähentää hyvinvointialueiden tehtävien kuormittavuutta ja tehostaa palvelutuotantoa.
- Ratkaisu tuottaa hyötyä kansalaisille (esim. uusi palvelu kansalasille, palvelun läpinäkyvyys, terveyshyöty).
Hyödynnettävyys ja levitettävyys, 0–40 pistettä
- Hyvinvointialueella on valmius hyödyntää kokeilun tuloksia laajasti.
- Kokeiltava ratkaisu on skaalattavissa muiden hyvinvointialueiden ja palveluntuottajien käyttöön.
- Vakiintuessaan pilotoitava ratkaisu vaikuttaa merkittävästi kohderyhmien arkeen ja yhteiskuntaan.
Jokaiselle hakemukselle lasketaan kokonaispistemäärä summaamalla kaikkien kriteerien pisteet. Hakemukset asetetaan paremmuusjärjestykseen kokonaispistemäärän perusteella. Parhaat pisteet saaneet hakemukset valitaan jatkoon, ja niiden kanssa voidaan käydä tarkentavia keskusteluja ja neuvotteluja. Lopulliset rahoituspäätökset tehdään kokonaisarvion perusteella, ja valituille hankkeille ilmoitetaan rahoitussopimusneuvotteluiden aloittamisesta.
3. Haun ja toteutettavien hankkeiden aikataulu
Haku aukeaa.
Hae mukaan täyttämällä sähköinen hakulomake ja liittämällä mukaan hankesuunnitelma (2–4 sivua) ja kustannusraportointilomake viimeistään torstaina 17.4.2025 klo 12.00. Mikäli haet rahoitusta vain yhdelle organisaatiolle, täytä kustannusraportoinnin tiedot suoraan asiointipalveluun.
Hakuun liittyvät kysymykset Sitraan.
Voit esittää hakuun liittyviä kysymyksiä maanantaihin 24.3.2025 klo 12 asti. Toimita kysymyksesi Sitraan kyselylomakkeella.
Sitra julkaisee vastaukset hakijoiden esittämiin kysymyksiin verkkosivuillaan.
Kysymyksiä ja vastauksia kootaan päivittyvään artikkeliin.
Hakuaika päättyy klo 12.00.
Tarkentavat keskustelut Sitran sote-tiimin kanssa.
Sitra ilmoittaa viimeistään valinnoista rahoituksensaajille.
Sopimusneuvottelut käynnistyvät valittujen hakijoiden kanssa.
Sitra laatii valittujen hakijoiden kanssa rahoitussopimuksen, jossa hankkeen vaatimuksia tarkennetaan.
Sitra tekee sopimukset rahoitustensaajien kanssa ja antaa rahoituspäätökset.
Rahoitettavien hankkeiden toteutus
Kokeilujen aikana voidaan järjestää yhteisiä työpajoja, jossa voidaan vaihtaa kokemuksia ja jakaa oppeja piloteista.
20.3.2025 sivupäivitys: Lisätty sivulle linkki ennakoivaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa käsittelevään työpaperiin.
Ota yhteyttä
Rahoitushakua koskevia kysymyksiä voit lähettää kyselylomakkeella 24.3.2025 klo 12.00 asti. Kaikki hakuun liittyvät kysymykset ja vastaukset julkaistaan Sitran verkkosivulla viimeistään 31.3.2025.