Työkaluja hyvän tulevaisuuden kuvitteluun

Millainen olisi tulevaisuus, jossa voisimme hyvin yhdessä luonnon kanssa? Mistä hyvä elämä oikeastaan koostuu?

Jotta voisimme lähteä kohti kestävää ja hyvää tulevaisuutta, meidän pitää pystyä kuvittelemaan, millainen se voisi olla. Työkalupakista löydät menetelmiä mielikuvituksesi avuksi. Voit käyttää työkaluja itsenäisesti tai yhdessä ryhmäsi kanssa. Lisää toivoa, lisää toimintaa – liity mukaan kuvittelijoiden kasvavaan joukkoon!

Pelaa

Ekaa kertaa kuvittelemassa? Vietä inspiroiva hetki hyvän elämän parissa! Pelaa yksin tai yhdessä ja oivalla uutta itsestäsi ja läheisistäsi.

Työkalu
Työkalu

Pohdi

Pysähdy hetkeen, käytä luovuuttasi, tutki tulevaisuuttasi ja jaa ajatuksesi hyvästä kestävästä elämästä. Tee harjoitus itsenäisesti tai kaverin kanssa.

Työkalu

Unelmoi yhdessä

Kutsu porukka koolle ja lähtekää yhdessä kohti hyvää elämää ja kestävää tulevaisuutta. Aiempaa kokemusta ei tarvita – valmiit materiaalit johdattavat kuvittelun äärelle!

Työkalu
Työkalu

Inspiroidu muiden kuvittelusta

Tulevaisuus ei tapahdu, se tehdään. Meidän on kuitenkin vaikeaa toteuttaa sellaista tulevaisuutta, jota emme pysty kuvittelemaan. Kun kuvittelijoita on monta, visiot vahvistavat toisiaan. Kukaan meistä ei ole haaveineen yksin, ja se mitä eniten toivomme, saattaakin olla yllättävän yleistä.

Lähetä oma vastauksesi!

…ja tutustu muiden ajatuksiin hyvästä ja kestävästä tulevaisuudesta:

Unelmoin että vuosien päästä näen enemmän…

positiivisuutta ja iloa elämässäni

Unelmoin että vuosien päästä näen enemmän…

Ulkoilmaa, luontoa, hyvää oloa.

Toivon, että luomme lapsille tulevaisuuden jossa…

Erilaisia tapoja olla ja elää mahdollistetaan myös taloudellisesti. Luonto voi hyvin ja ekosysteemit ovat kestävällä tolalla. Yritysten nettovaikuttavuutta hyödynnetään verotuksessa: negatiivista arvoa tarkoittaa korkeampia veroja jotka ohjataan ympäristön ja yhteiskunnan elinvoiman vahvistamiseen.

Unelmoin, että vuosien päästä näen ympärilläni vähemmän…

Välinpitämättömyyttä ja ahneutta. Talouskasvun tavoittelua tai rahaan suhtautumista itseisarvona. Köyhyyttä. Sotaa. Fyysistä läsnäoloa henkisellä poissaololla.

Merkityksellisimmät hetket elämässäni ovat…

Kolin metsien kokeminen. Lapseni kirjoittama kortti, jossa hän kertoi saaneensa minulta apua ja uskoa päästä yli vaikeista tilanteista. Rakkaussormus ja kosinta. Ystävien ja perheen kanssa monet hetket. Hyvän työyhteisön kautta syntynyt oivallus omista, arvokkaista vahvuuksista.

Unelmoin että vuosien päästä näen enemmän…

Ihmisiä jotka huomioivat toisensa ja osoittavat kykyä asettua toisten asemaan. Luonnon arvostusta myös teoissa. Puhtaita ja hyvinvoivia meren ja vesistöjen ekosysteemejä. Solidaarisuutta ja epäitsekkyyttä. Ajankäytön väljyyttä ja pysähtymistä. Monisukupolvista yhdessäoloa, yhteiskuntaa jossa kaiken ikäisillä on tervetullut ja arvokas olo. Henkistä ja fyysistä hyvinvointia, jossa passiivisuus ja ylipaino on ohjautunut fyysiseksi aktiivisuudeksi, luonnonvarojen säästämiseksi ja tasapainoksi.

Toivon, että luomme lapsille tulevaisuuden jossa…

jokainen saa olla oma itsensä.

Unelmoin, että vuosien päästä näen ympärilläni vähemmän…

rasismia.

Toivon, että luomme lapsille tulevaisuuden jossa…

on tasavertaiset mahdollisuudet elää oman näköistä elämää.

Unelmoin, että vuosien päästä näen ympärilläni vähemmän…

vastakkainasettelua, tieteen vastaisuutta, disinformaatiota, kiirettä ja vihaa.


Lisää tietoa hankkeesta

Mielikuvituksemme on kuin lihas, jota jokainen voi harjoittaa. Olemme kehittäneet erilaisia menetelmiä ja työkaluja, joilla hyvän kestävän arjen kuvittelu on helppoa ja hauskaa ruosteisimmallekin mielikuvitukselle. Työkalut yhdistävät kestävyyden, hyvän elämän pohdiskelun ja tulevaisuuden kuvittelun.

Ilmaston kuumetessa ja luontokadon edetessä on tullut selväksi, ettei maapallo kestä nykyistä elämäntyyliämme. Jotta tulevaisuus muistuttaisi enemmän toiveitamme kuin pahimpia pelkojamme, tarvitsemme uusia tarinoita hyvästä elämästä kulutus-, kilpailu- ja menestyskeskeisen ajatusmaailman tilalle.

Jokainen meistä voi löytää omannäköisen tavan elää hyvää elämää maapallon kantokyvyn rajoissa. Kestävän elämän ei tarvitse olla luopumista, vaan se voi olla onnellisempaa ja merkityksellisempää kuin kestämättömälle kulutukselle perustuva elämäntapa.

Mistä tämän paremman arjen rakentaminen sitten alkaa? Sen kuvittelusta.

Tulevaisuus on tällä hetkellä olemassa vain mielikuvituksessamme. Kuvittelu on jokaisen sisäsyntyinen ominaisuus, joka voi avata ovia lukemattomiin mahdollisiin tulevaisuuksiin. Se mitä kuvittelemme, vaikuttaa tunteisiimme ja toimintaamme nykyhetkessä ja täten tulevaisuuden suuntaan. Lisäksi toisten kanssa unelmointi mahdollistaa yhdessä toimimisen toivotun tulevaisuuden eteen. Tämä tekee muutoksesta sekä helpompaa, nopeampaa että hauskempaa. Siksi mielikuvitus on tärkeä muutoksen väline.

Sitran tavoitteena on tuoda toivottavien ja mahdollisten tulevaisuuksien kuvitteluun yhä moninaisempi joukko erilaisia ääniä, laajentaen näin tulevaisuusvaltaa, demokratiaa ja osallisuutta. Lue lisää Sitran tulevaisuusvallan laajentamista koskevasta työstä täältä.

Työkaluja kestävän ja hyvän tulevaisuuden kuvitteluun työstettiin keväällä 2024 yhdessä 30-henkisen kehittäjäryhmän kanssa. Ryhmä tapasi kevään aikana kolme kertaa ideoiden, kehittäen ja testaten erilaisia menetelmiä. Lisäksi työkaluja testattiin tapaamisten välillä kehittäjäryhmän jäsenten omissa sidosryhmissä.

Seuraavat vaiheet sisältyvät tavalla tai toisella jokaiseen menetelmään:

  • Valmistautuminen kuvitteluun: Työkalut auttavat sinua asettumaan kuvittelulle otolliseen mielentilaan.
  • Kuvittelukyvyn laajentaminen: Tällä tarkoitetaan nykytilanteen haastamista, kykyä tunnistaa olemassa olevia tarinoita hyvästä elämästä, systeemiajattelua ja itsereflektiota.
  • Konkreettinen visio: Kuvittelutyökalut johdattelevat käyttäjää kohti konkreettista visiota tulevaisuudesta, jonka voi halutessaan jakaa myös muille inspiraationlähteeksi.

Työkalut on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat olla mukana rakentamassa toiveikasta tulevaisuutta. Työkaluja voi käyttää yksin, parin kanssa tai ryhmässä, online tai offline. Ne sopivat monenlaisille kohderyhmille nuorista työyhteisöihin ja kaveriporukoista kyläyhdistyksiin.

Keitä on mukana?

Kehitystyö on tehty yhteistyössä 30 henkisen kehittäjäryhmän kanssa, joka ideoi, kehitti ja testasi työkaluja itse sekä omissa sidosryhmissään.

Työtä vei eteenpäin Sitran Luonto ja arki -tiimin kanssa Falay Transition Design –toimisto. Falay Transition Designista kehittämässä mukana olivat Iina Santamäki, Iines Reinikainen, Erika Kuittinen, Zeynep Falay von Flittner ja Savannah Vize.

Mistä on kyse?