Ilmasto.nyt-oppimiskokonaisuus
Päättynyt hanke 10/2014 – 10/2016
Valtakunnallinen opintokokonaisuus Ilmasto.nyt tuo suomalaisille työkaluja ilmastonmuutoksen ymmärtämiseen ja siihen sopeutumiseen.
MISTÄ OLI KYSE?
Suomessa tarvitaan ilmastonmuutokseen liittyvää osaamista, jotta voimme olla mukana ratkaisemassa globaalia kestävyyskriisiä. Syksyllä 2014 Sitra ohjasi keskustelua Suomen yliopistojen ja korkeakoulujen kesken. Selvitimme, mitä ilmastonmuutokseen liittyvää osaamista tarvitaan ja vastaako korkeakoulujen nykyinen opetus tähän tarpeeseen.
Mitä saatiin aikaan?
Laadimme selvityksen Ilmastoalan yliopisto-opetuksen nykytila Suomessa yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa käytävälle keskustelun pohjaksi. Selvityksestä kävi ilmi, että jokaisessa suomalaisessa yliopistossa ilmastonmuutokseen liittyvää opetusta on, mutta se ei tavoita opiskelijoita. Esimerkiksi ilmastonmuutoksen perusteita ei opeteta tarpeeksi laajasti. Puutteita oli erityisesti kaupallisia aineita ja viestintää opiskelevien keskuudessa.
Tähän haasteeseen vastasimme luomalla ilmastomuutoksen perusteita käsittelevän, kaikille avoimen oppimiskokonaisuuden. Opettaja, yksittäinen opiskelija tai vaikkapa yrityksen edustaja voi opettaa tai opiskella 3-5 opintopistettä käsittävän kokonaisuuden. Tavoitteena on, että jokainen korkeakoulusta valmistuva ymmärtää ilmastonmuutoksen perusteet ja vaikutukset omalla alalla.
Ilmasto.nyt -oppimiskokonaisuus valmistui syyskuussa 2016. Sisällöllisesti kokonaisuus jakautuu ilmastonmuutokseen ilmiönä, sen hillintään ja siihen sopeutumiseen. Materiaali koostuu luennoista, videoista, oppimistehtävistä, testeistä sekä soveltavista tehtävistä, jotka voidaan kytkeä opiskelijan omaan alaan.
Tutustu oppimateriaaleihin Ilmasto.nyt-verkkosivuilla.
Kuka oli mukana?
Hankkeen koordinaattorina toimi Helsingin yliopisto. Siinä olivat mukana myös Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Taideyliopisto, Aalto-yliopisto sekä Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hanke toteutettiin yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Ilmasto-opas.fi:n kanssa.
AJANKOHTAISTA